De val van het kabinet en de aankondiging van nieuwe verkiezingen vragen om directe actie. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2025 roept Social Enterprise NL politieke partijen op om sociaal ondernemerschap stevig te verankeren in hun economische visie.

Versterk wat werkt! Onze oproep aan de Nederlandse politiek
De val van het kabinet en de aankondiging van nieuwe verkiezingen vragen om directe actie. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2025 roept Social Enterprise NL politieke partijen op om sociaal ondernemerschap stevig te verankeren in hun economische visie.
We stuurden daarom een position paper naar de programmacommissies van 13 partijen, met daarin drie concrete voorstellen om de social enterprise beweging te versterken. Elke brief is afgestemd op de standpunten van de betreffende partij. Niet om sociaal ondernemerschap te verdraaien, maar om te laten zien hoe breed en relevant het is, voor elke politieke stroming.
In dit nieuwsbericht lichten we de inhoud van onze position paper toe. Omdat we geloven in een open dialoog en transparante lobby. En omdat we willen laten zien: sociaal ondernemerschap werkt, geef het de ruimte.
1. Voer de Maatschappelijke BV eindelijk in
“We voeren de Maatschappelijke BV (BVm) in als juridische vorm voor ondernemingen met primair een maatschappelijke missie.”
Social Enterprise NL strijdt al sinds 2013 voor de invoering van de BVm, zodat sociaal ondernemers eindelijk een juridische vorm krijgen die past bij impact-first ondernemerschap. Het wetsvoorstel is al in 2020 aangekondigd, het draagvlak is breed en de urgentie is duidelijk. Dus wij roepen partijen op om dit op te nemen in hun verkiezingsprogramma, en de BVm eindelijk in te voeren.
2. Vernieuw de polder: vraag sociaal ondernemers altijd aan tafel
“Sociaal ondernemers en andere duurzame vernieuwers ontwikkelen steeds nieuwe oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Zij verdienen een structurele plek aan de beleids- en beslistafels op nationaal, regionaal en lokaal niveau.”
Het Nederlandse poldermodel draait om samenwerking tussen verschillende belangen. Maar helaas horen we nu nog te vaak alleen de gevestigde belangen. Juist impact-gedreven ondernemers en andere duurzame vernieuwers horen aan tafel. Zij werken dagelijks aan oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken en zien waar beleid vastloopt én hoe het beter kan. Daarom roepen we politieke partijen op: leg in je verkiezingsprogramma vast dat sociaal ondernemers structureel betrokken worden bij beleids- en besluitvorming.
3. Benut uw inkoopkracht: stel MVOI verplicht in het inkoopbeleid.
“We benutten publieke inkoop als strategisch instrument voor maatschappelijke impact. We stellen Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) verplicht, zodat iedere euro die we besteden bijdraagt aan de transities waar Nederland voor staat.”
Door publieke inkoop slim te benutten, is het een krachtige hefboom om maatschappelijke doelen te realiseren. De overheid koopt jaarlijks voor meer dan 116 miljard euro aan producten en diensten in. Dit biedt de kans om een structureel verschil te maken, door die uitgaven bewust te besteden bij bedrijven die duurzame en sociale waarde creëren. Onze oproep: neem in je verkiezingsprogramma op dat MVOI verplicht wordt. Zet publieke middelen in voor publieke waarde.
Om dit voorstel te onderstrepen, hebben we samen met Branchevereniging Kringloop Nederland, FNO Impact door Groei, MVO Nederland en Nevi een aanvullende brief opgesteld over publieke inkoop. Ook deze is verstuurd naar de programmacommissies van 13 politieke partijen.
Download de paper en brief hier:
- Position Paper Tweede Kamerverkiezingen 2025 – Social Enterprise NL
- Brief Publieke Inkoop Tweede Kamerverkiezingen 2025 – Branchevereniging Kringloop Nederland, FNO Impact door Groei, MVO Nederland en Nevi, Social Enterpise NL