Systeem op de schop

de podcast van Social Enterprise NL

In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten.

En we gaan niet alleen met sociaal ondernemers in gesprek, maar ook met politici, investeerders, beleidsmakers, wetenschappers en corporates. Het systeem verander je ten slotte niet alleen.

Aflevering 47

Ooit droomde ze van een carrière als politieagent, want als klein kind wilde ze al graag goed doen én midden in de actie staan. Na een periode bij Ahold combineert ze deze ambities nu als sociaal ondernemer en oprichter van Tiny Library: een verhuurplatform voor baby- en kinderproducten dat de levensduur van deze producten verlengd. Want we kopen veel meer nieuwe babyspullen dan nodig.

In deze aflevering spreken we met Julie over hoe je opa’s en oma’s ervan overtuigt dat we niet altijd iets nieuws nodig hebben, haar ervaringen met samenwerken met commerciële bedrijven, hoe ze afgelopen jaar maar liefst 1,4 miljoen euro aan investeringen binnenhaalde, hun huidige crowdfundingcampagne en wat er écht nodig is om de circulaire economie in Nederland op gang te brengen. Benieuwd? Luister dan gezellig mee.

Aflevering 46

“Het was zo frustrerend om te zien hoe nieuwkomers worstelden met het leren van Nederlands dat ik besloot er iets aan te doen”, legt Shadi Alhakimi, de oprichter van Taaly, uit in de nieuwste aflevering van Systeem Op de Schop. 

Shadi Alhakimi was succesvol ICT ondernemer in Yemen, maar vluchtte wegens de oorlog naar Nederland. Wat begon met een Whatsappgroep van mensen die graag beter Nederlands wilde leren groeide uit tot de Taaly-app die Nederlandstalige sprekers verbindt met nieuwkomers die Nederlands willen oefenen. Taaly is succesvol, heeft in 2022 de Ignite Awards gewonnen en bereikt 7.800 nieuwkomers en 500 taalmaatjes. Van die laatste groep kunnen ze er dus meer gebruiken en hiervoor zoeken ze de samenwerking met gemeenten op.  Ook experimenteren ze met AI-aangedreven taalmaatjes om gebruikers te helpen hun Nederlands te oefenen. Ook gaat Shadi in op de manken van het nieuwe integratiebeleid dat volgens hem niet werkt. Hoe het wel moet? En welke tips hij heeft voor andere startende sociaal ondernemers? Beluister het in de nieuwste aflevering van Systeem op de Schop.

Aflevering 45

“Toen heb ik vrij impulsief mijn baan opgezegd en ben ik op het vliegtuig gestapt om sieraden te maken in Nepal,” vertelt Cathelijne Lania van A Beautiful Story in de nieuwste aflevering van Systeem op de Schop. Na vijf jaar bij Douwe Egberts te hebben gewerkt, besloot ze haar hart te volgen en haar verlangen om impact te maken waar te maken. Ze zorgde ervoor dat haar favoriete sieradenmerk in Nepal én de getalenteerde makers niet op straat belandden.

A Beautiful Story gelooft dat iedereen het recht heeft om het mooiste uit diens leven te halen. Daarom maken zij sieraden en cadeaus met een betekenis, die bijdragen aan het geluk van zowel de 159 makers als de ontvangers in 28 landen wereldwijd. Hoe zorgen ze voor een goede balans tussen werk en privé en een leefbaar loon voor hun werknemers? Hoe blijven ze internationaal groeien? En welke kansen liggen er nog in het verschiet? Dit en meer hoor je in deze aflevering van Systeem op de Schop.

Aflevering 44

Renzo Deurloo had het niet zo op de middelbare school. Via via belandde hij op de Beurs, waar hij ontdekte dat hij snel kon hoofdrekenen en daarmee flink wat geld kon verdienen. Dit markeerde het begin van zijn ondernemersavonturen, die hem uiteindelijk in contact brachten met een sociale werkplaats. Maar Renzo vroeg zich af: is dit echt de beste manier om kwetsbare mensen aan het werk te helpen? Waarom niet kijken naar wat mensen wél kunnen en daar passend werk voor zoeken? Zo ontstond Greenfox Social Return.

Greenfox gebruikt social return om duurzame banen te creëren. Maar hoe doen ze dat precies? Door zelf mensen in dienst te nemen en goed naar hun kwaliteiten te kijken, koppelen ze hen aan grote bedrijven met een social return-verplichting. Hoe leidt dit model tot duurzame banen? En welke kansen ziet Renzo om nog meer mensen een voorsprong op de arbeidsmarkt te geven? Dit en meer komt langs in deze aflevering van Systeem op de Schop.

Aflevering 43

“Consumentisme is alleen maar toegenomen de afgelopen jaren, en ook jongeren krijgen het steeds meer mee, en daar moeten we echt samen verandering in brengen.” Buurman is een circulaire bouwmarkt en educatieve houtwerkplaats inmiddels gevestigd in Rotterdam, Utrecht en Antwerpen met als doel om van hergebruik het nieuwe normaal te maken. Je kunt er dus onder andere terecht voor tweedehands bouwmaterialen, maar ook voor cursussen en workshops. Hun motto? Gewoon dóen. 

Met passie voor impact neemt Laura je mee in deze nieuwe aflevering van Systeem op de Schop door het verhaal van Buurman, hun strategie voor social franchise, samenwerken met gemeenten, wat er nodig is om Nederland circulair te maken, haar rol bij Buurman, de toekomstplannen en meer.

Aflevering 42

“Het systeem dat op de schop moet is eigenlijk het hele systeem van het moment dat mensen binnenkomen in Nederland tot aan het moment dat zij mogen blijven en hun weg gaan vinden. Het asielsysteem. Het migratiesysteem. Het inburgeringssysteem.” Aldus Renée Frissen, oprichter en CEO van OpenEmbassy.

De sleutel naar succesvol inburgeringsbeleid is volgens Renée beleid op basis van kennis en data. Deze data moet gebaseerd zijn op de ervaringen van nieuwkomers zelf. Zij omschrijft OpenEmbassy als een organisatie die ervoor zorgt dat de mensen die beslissingen maken over integratie beschikken over de juiste data en kennis. Begonnen als een online helpdesk voor nieuwkomers in Nederland is OpenEmbassy uitgegroeid tot een sociale ondernemingen die met verschillende overheden samenwerkt.

Aflevering 41

“Toen ik in een advertentie las dat 30.000 mensen met een Wajong-uitkering een werkgever zochten dacht ik; kat in het bakkie, ik heb er maar negen nodig!” Kort na het zien van deze advertentie kwam Jack Stuifbergen van Breedweer in contact met Linda. Zij vond haar zelfvertrouwen terug en bloeide helemaal op bij Breedweer. Jack zag dit en dat was voor hem het keerpunt om te kiezen voor het maken van impact met zijn onderneming. Dit en nog meer mooie anekdotes komen aan bod tijdens het boeiende, maar ook gezellige, gesprek met Jack in deze aflevering van Systeem op de Schop.

‘Learning by doing’ is een term die Jack op het lijf geschreven is. Al vroeg gebruikte Jack zijn ondernemende geest toen hij op zijn twaalfde ontdekte dat hij tijdens zijn krantenwijken iets bij kon verdienen met het verkopen van schaakstukken. Daarom besloot hij als zestienjarige om niet door te gaan met school, maar om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en te gaan ondernemen. 

Inmiddels staan alle pijlen bij Breedweer gericht op het maken van impact, waarbij schoonmaak gebruikt wordt als middel. Niet iedereen kan zomaar samenwerken met Breedweer. Zakendoen met Breedweer is namelijk niet vrijblijvend, de opdrachtgever moet zelf ook aan de bak! En niet zonder succes, Breedweer wint meerdere overheidsaanbestedingen in de schoonmaak en zorgt op deze manier voor systeemverbetering. Ook deelt hij zijn visie op hoe we ervoor kunnen zorgen dat veel meer bedrijven op deze manier gaan werken en komen tot een echte inclusieve arbeidsmarkt.

Aflevering 40

“Ik zou willen dat de circulaire economie sexyer wordt. Je moet er bij willen horen!” Volgens Ellyne Bierman, oprichter van Reflower, is dat nodig om de circulaire economie naar een hoger niveau te brengen. Zij is te gast in een nieuwe podcastaflevering van Systeem op de Schop waar zij het heeft over de (kunst) bloemenindustrie, haar sleutels tot succes in de marketing en de rechtszaak van Reflower.

Je hoeft de ambitieuze Ellyne maar kort te spreken om te zien dat zij alle kneepjes van het marketingvak onder de knie heeft. Als Stefan vraagt naar haar geheim op het gebied van goede communicatie hoeft zij niet lang na te denken. Het is volgens haar cruciaal om transparant en vrolijk te communiceren, daarnaast vindt ze consistentie een vereiste voor een goede communicatiestrategie. “Niemand leest ooit alles en je kunt altijd een nieuwe invalshoek bedenken”. Dat zij ambitieus is, zie je als ze het heeft over de groei van Reflower. Ondanks dat Reflower elke maand tussen de 10 en 15 procent groeit en vorig jaar de omzet verdubbeld heeft, geeft Ellyne aan dat hun team klaar is om nóg harder te groeien. En dat is hard nodig, want de bloemenindustrie is erg vervuilend.  

Aflevering 39

“Je moet de gevangenis kunnen zien als een plek van herstel.” werd Jemuel Lampe, oprichter van Zuivere Koffie, ooit verteld. Hij nam deze gedachtegang over en maakte hier uiteindelijk werk van toen hij in 2015 de eerste koffiebranderij ooit startte in een penitentiaire inrichting. Hij vertelt zijn inspirerende verhaal in deze podcastaflevering van Systeem op de Schop.

Als Jemuel Lampe op zijn zestiende een Amsterdamse ondernemer tegen het lijf loopt heeft hij al twee detenties uitgezeten en zit hij verstrikt in de criminaliteit. De Amsterdammer wil Jemuel helpen en pas vier jaar later maakt Jemuel hier werkelijk gebruik van: hij was toen helemaal klaar met het criminele leven. Hij kreeg een baan aangeboden en zijn leven maakt een draai van 180 graden. Als hij jaren later een koffietentje begint, durft hij nog niet te dromen van de impact die zijn onderneming Zuivere Koffie zal gaan maken. Inmiddels houdt Jemuel enorm veel (ex) gedetineerden van de straat door hun werk te bieden vanuit zijn sociale onderneming Zuivere Koffie. Ondertussen heeft Zuivere Koffie de Overheidsinnovatieprijs gewonnen en zijn er plannen voor internationale expansie.

Vol passie vertelt Jemuel over de succesformule van Zuivere Koffie, het ontstaan van, je plafond kennen als ondernemer, toekomstplannen en nog veel meer.

Aflevering 38

“Lekker in je bedje kan je impact maken!”  stelt de oprichter van Yumeko Rob van den Dool, onze gast in deze podcastaflevering van Systeem op de Schop, waarin hij zijn sociaal ondernemersverhaal en persoonlijke motivatie belicht. 

Naast oprichter van Yumeko is Rob ook medeoprichter van de stichting War Child. Dit speelde mee in zijn motivatie om te gaan sociaal ondernemen, want hij was met War Child afhankelijk van financiers. Hierom was die op zoek naar een manier om meer inkomsten te genereren, zodat er meer impact gemaakt kon worden. Toen hij onderzoek deed naar de slaapindustrie trok hij een berenput open vol aan verhalen over dierenleed en vervuiling, waardoor hem duidelijk werd dat deze wereld toe is aan verandering. Daarom produceert Yumeko al jaren op een innovatieve en eerlijke manier alles wat te maken heeft met slapen en ontwaken, van matrassen tot aan badjassen.

In deze aflevering vertelt hij nog meer over het ontstaan van Yumeko, hun missie, de relatief hoge prijs van hun producten en de rol die duurzaamheid daarin speelt, uitdagingen en kansen en de uitzonderlijke kwaliteit van de producten, waar Stefan en Leonie in ieder geval spontaan zin van kregen om te gaan slapen!

Aflevering 37

Vrouwen met een passie voor koken laten zien dat ze daar hun geld en onafhankelijkheid mee kunnen verdienen, dat is wat Aaliyah dagelijks doet met Mama’s Koelkast. Ooit begon ze in Utrecht met één koelkast gevuld met eten van diverse mama’s (zelfs zonder logo op de deur) en inmiddels is er een volwaardige winkel in de Jordaan van Amsterdam en helpt ze tientallen vrouwen met het opbouwen van een carrière waar ze van houden.  

In deze aflevering neemt Aaliyah ons mee over het ontstaan van Mama’s Koelkast, de rol die haar moeders overlijden hierin heeft gespeeld, hoe het concept zo’n succes is geworden, lessen die ze geleerd heeft op het gebied van impact maken met arbeidsparticipatie, de succesverhalen van mama’s die de Academy hebben gevolgd en de ambities die ze nog heeft met Mama’s Koelkast.

Aflevering 36

“De Status Quo veranderen van de refurbished electronic markt”, dat is het systeem die Ferhat Topuz – oprichter van Valyuu – op de schop neemt. Hij is te gast in de nieuwe podcastaflevering van Systeem op de Schop.

Ferhat Topuz had tijdens zijn studie Architectuur een bijbaan in een T-Mobile winkel. Hier merkte hij dat klanten graag ook hun oude telefoon wilde inwisselen, maar hier geen passende optie voor was. Samen met zijn toenmalig collega en co-founder Arvin Esterabadi bedacht hij dat dit beter moest.

“Er zitten ongelofelijk veel intemediars tussen de eerste verkoop van een product en het terecht komen bij een koper die het product uiteindelijk wil hergebruiken.”, vertelt Ferhat. Valyuu zorgt ervoor dat de producten een zo kort mogelijke afstand hoeven af te leggen, omdat dit van groot belangrijk is voor het milieu. 60% van de mensen hergebruikt hun elektronica niet, omdat de huidige services die bestaan te veel moeite kosten en de aangeboden producten niet altijd van goede kwaliteit zijn. Bij Valyuu verkoop je in slechts drie stappen je product. Je hoeft geen foto’s of beschrijving toe te voegen en hoeft ook niet te onderhandelen voordat je een product kunt verkopen. Je stuurt je elektronica op naar Valyuu en zij doen al het werk voor jou. Beluister deze aflevering van Systeem op de Schop om meer te weten te komen!

Aflevering 35

“Zoveel mogelijk jongens en meisjes helpen met ondersteuning na schooltijd om het maximale uit zichzelf te halen”, dat is de missie waar Darine El Houfi — oprichter van Leren voor de Toekomst — voor strijdt. Hij is te gast in de nieuwe podcastaflevering van Systeem op de Schop.

Darine El Houfi richtte ‘Leren voor de Toekomst’ op tijdens zijn studie met als doel om bijles voor iedereen toegankelijk te maken. Terwijl de meeste bijlesbedrijven 80/90 euro per maand rekenen, vraagt Leren voor de Toekomst slechts 40 euro per maand, en zelfs maar 20 euro per maand als ouders aantonen dat ze het niet kunnen betalen, dankzij subsidies en fondsen. Het doel is om bijles voor iedereen toegankelijk te maken. Als kind krijg je er een ‘broer’ of ‘zus’ bij, die niet alleen bijles geeft, maar bijvoorbeeld ook meegaat naar ouderavonden als ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen of het schoolsysteem niet begrijpen.

Darine’s inzet voor de samenleving wordt opgemerkt en gewaardeerd. Hij werd zelfs uitgenodigd om met de koning te lunchen, samen met 99 andere mensen die zich inzetten voor de samenleving. De koning noemde hen ‘de steunpilaren van de samenleving’, en Darine beschreef dit als een magisch moment. We praten over dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 34

“Ondernemen zonder een nieuw probleem te creëren”, dat is de reden dat Matthijs Westerwoudt samen met zijn vriend Daan van Diepen het bedrijf Wilder Land heeft opgericht. Wilder Land zet zich in voor natuurherstel.

Hun reis begon met als missie: “superlekkere dingen te maken die super goed zijn voor de natuur”. Dit doen ze door gebruik te maken van Inheemse planten en grondstoffen van eigen bodem, waarvoor de boeren een eerlijke prijs krijgen en ze hierbij bijdragen aan de toekomst van ons ecosysteem. Wat van start ging met de verkoop van thee, groeide al snel uit tot een breed assortiment aan duurzame producten, ze verkopen nu onder meer ijsthee, Kombucha, pasta en zelfs bier!

Wil je meer weten over het verhaal achter Wilder Land, hun missie voor natuurbehoud, hoe ze heerlijke producten maken die bijdragen aan onze toekomst en hoe ze naar de toekomst kijken? We praten over dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 33

Onrust en de wil om dingen te veranderen heeft er altijd al ingezeten bij Diem Do, oprichter van CodeGorilla. Met haar sociale onderneming wil ze het IT-ecosysteem veranderen, en hoe er in Nederland naar werk en talent wordt gekeken.

Met hun unieke kijk en methodiek helpen ze een brede groep mensen — jong en oud, uit alle lagen van de samenleving of met bijvoorbeeld een migratieachtergrond — aan een baan in de IT. Natuurlijk is het leren van de technische know how belangrijk vertelt Diem, maar ook leer je bij CodeGorilla om een fijne collega te zijn. Ook daar horen vaardigheden bij.

Diem weet dat de vraag naar IT-ers groot is, maar ook de vraag naar meer diversiteit en inclusie in organisaties is toegenomen. De vraag naar vrouwelijke IT-ers heeft ze daarbij ook zien toenemen. Zoveel zelfs, vertelt ze, dat ze er recent een apart bedrijf voor heeft opgericht. Soms met al meer vraag dan CodeGorilla, merkt ze op. We praten over dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 32

Plantenpakketjes, beplantingsplannen en cursussen via de e-mail. Dat zijn manieren waarop Suzanne met haar sociale onderneming Sprinklr mensen enthousiast maakt om met biologische planten aan de slag te gaan. En dat is nodig denkt ze.

Als leek ontdekte ze een studie waaruit bleek dat 81 van de 84 planten die je vindt in een tuincentrum, pesticiden bevatten. Als het aan haar ligt, gaat dat systeem op de schop. Letterlijk en figuurlijk zaadjes planten om meer biologische planten om ons heen te krijgen.

Planten hebben sowieso veel voordelen, vertelt Suzanne aan Stefan en Willemijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor verkoeling, wat met de toenemende klimaatverandering steeds belangrijk wordt. Ook kunnen planten regenwater opvangen. En niet te vergeten: de natuur doet bovendien heel al zonder tussenkomst van de mens. Daar mag meer waardering naar toe, vindt Suzanne. Dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 31

Sander en Auke van DeWarmte nemen naar eigen zeggen meerdere systemen op de schop. Vooral het systeem van de installatietechniek moet eraan geloven. Als duurzaam warmtebedrijf ontwikkelen, produceren en installeren zij namelijk warmteoplossingen.

Gedreven vertellen de in Delft gevestigde ondernemers van DeWarmte over wat nodig is om de energietransitie in een hogere versnelling te krijgen. Onder andere met hun unieke oplossing, die uit afvoerwater warmte haalt.

In hun ogen zijn er drie uitdagingen om de energietransitie voor elkaar te krijgen, onder andere dat de kosten om geheel elektrisch te worden vaak een dure keus is. Naast de uitdagingen die zij schetsen, hebben ze ook visie op de toekomst van de energiesector waar we uitgebreid op ingaan. Inclusief tips voor startende ondernemers. Dit en meer in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 30

In haar eigen woorden werkt Ellen Brudet met haar sociale onderneming Colourful Goodies aan systeemverandering. Daar verkoopt ze poppen met een andere huidskleur en diverse huidaandoeningen. Alles wat Ellen doet is bedoeld om te ‘normaliseren’, zoals ze het zelf noemt.

Ze werkt aan ‘eerlijke diversiteit’, niet alleen maar meegaan met een trend. Want over diversiteit en inclusie wordt veel gesproken, maar doén we het ook consistent en blijft het ook een onderwerp?

Beginnen met een bedrijf wat een missie heeft zoals die van Ellen: het gaat allesbehalve vanzelf. Niet voor niets is ze daarom al jaren bezig. Waar in het begin een kleine groep mensen om haar heen in haar ideeën geloofden, en waar ze ook veel weerstand onderweg tegenkwam, bouwden ze haar bedrijf langzaam uit. Met al haar ervaring heeft ze genoeg wijsheden en adviezen te delen, voor onder andere jonge ouders. Dit en meer in de deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 29

Toen Lorenzo en Pim van WEAR elkaar ontmoette, was er meteen een klik. Ze bedachten op den duur dat ze hun skills heel goed kunnen inzetten voor een eigen bedrijf. Zo begon het avontuur van WEAR: een sociale onderneming die tweedehands sneakers schoonmaakt en verkoopt.

Met een winkel in de Rotterdamse Koopgoot, een werkplaats om gebruikte schoenen schoon te maken en een webshop, timmeren ze hard aan de weg om tweedehands sneakers voor steeds meer consumenten een serieus alternatief te maken.

Achter de verkoop van pre-loved sneakers gaat een wereld aan uitdagingen schuil, waar de Lorenzo en Pim in deze podcast uitgebreid over vertellen. Bijvoorbeeld hoe ze ontdekten dat nieuwe binnenzooltjes in gebruikte sneakers essentieel zijn, hoe je werkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en hoe je het contact met je werknemers behoudt als je bedrijf groeit als kool. Dit en meer in de deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 28

Na zijn loopbaan bij Triodos Bank begon Raphaël met Untapped Talents: een sociale onderneming die mensen met een vluchtachtergrond helpt aan een betaalde baan. Het is Raphaël zijn visie om mensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen, dus als ze nog in een AZC wonen en voordat ze statushouder zijn. Juist in deze fase kan het verschil gemaakt worden volgens hem.

Maar de bureaucratie werkt dit enorm tegen. Dit werd recentelijk duidelijk in het grote verschil tussen de arbeidsparticipatie van mensen uit Oekraïne en statushouder uit andere landen zoals Syrië. Hoe kan dat beter en welke tips heeft hij voor werkgevers die met mensen met een vluchtachtergrond willen werken?

Uiteraard staan we ook even stil bij het financieringsklimaat voor sociale ondernemingen, iets waar Raphaël vanuit zijn vorige rollen veel kennis van heeft. Dit en meer in de deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 27

Te gast in deze aflevering is Mariah Mansvelt Beck, één van de oprichters van Yoni. Zij zijn een groeiend collectief menstruatieproducten gemaakt met de overtuiging dat het tijd is om open te zijn. Tijd om onze verhalen te delen, en om beter te zorgen voor onze lijven die menstrueren.

Yoni wil het taboe rondom menstruatie doorbreken en voegt tegelijkertijd meer duurzame opties toe aan het schap. Ze groeien mee met vragen die spelen bij vrouwen door bijvoorbeeld samen te werken met Rozanne Hertzberger aan een onderzoek waarbij ze een probiotica gaan ontwikkelen.

Wat zijn de verdere ambities van Mariah met Yoni? En ziet ze verandering ontstaan bij grote bedrijven als het gaat om menstruatieproducten? Luister snel deze aflevering en kom achter de antwoorden op deze vragen!

Aflevering 26

Hanna richtte eind 2014 Cinetree op vanuit haar geloof in de kracht van goede verhalen. Daarnaast zet ze zich al jaren in voor sociale en duurzame projecten via haar stichting Get it Done. Samen met experts uit de filmwereld maakt Cinetree een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiest daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken.

Met film gedreven campagnes zoals #uitdeschaduw over mental health zetten ze kijkers aan tot een vorm van actie. Door samen te werken met missie-gedreven merken, bedrijven en NGO’s bereiken ze zoveel mogelijk mensen.

Wat moet er volgens Hanna veranderen in de mediawereld die nog erg traditioneel is en hoe ziet ze de toekomst van haar eigen sociale onderneming Cinetree? Je hoort het in deze aflevering van Systeem op de Schop!

Aflevering 25

David Jansen en Jasper Kool bundelen hun krachten in Social Capital. Hun droom is om voor iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken een betaalde baan te vinden. De belangrijkste kernwaarde binnen het bedrijf luidt als volgt; “Als je doet wat je leuk vindt, komt de rest vanzelf”.

Social Capital is ontstaan vanuit een gedeelde visie van Heineken Nederland en twee elkaar aanvullende sociale ondernemingen: Happy Tosti en Milieuwerk. We bespreken onder andere uitdagingen bij het bundelen van deze bedrijven, de rol van de overheid en de financiering rondom sociale ondernemingen.

Aflevering 24

Yasmina Khababi van bezorgservice en sociale onderneming Freshtable gaat rond de tafel met Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop voor de 24ste aflevering van Systeem op de Schop. Met Freshtable maakt Yasmina op verschillende manieren impact, door statushouders te ondersteunen en werk te bieden met het bereiden van lekkere, duurzame én betaalbare maaltijden.

Maar hoe kwam deze sociale ondernemer op het idee om Freshtable op te richten? In deze aflevering vertelt Yasmina over wat haar drijfveren zijn en hoe zij met Freshtable teruggeeft aan de maatschappij. Zo vertelt Yasmina meer over haar meest recente reis naar Libanon, waar Freshtable veel inspiratie voor hun gerechten vandaan haalt.

Maar Freshtable zou Freshtable niet zijn zonder iets goeds terug te doen. Hiermee markeert Libanon tegelijk ook Freshtable’s eerste internationale shared meal project. Hoe heeft Yasmina dit project ervaren? Wat zijn de toekomstplannen voor Freshtable? Je hoort er meer over in deze aflevering!

Aflevering 23

In de 23ste aflevering van Systeem op de Schop is Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de Afrikaanderwijk Coöperatie, te gast. Zij gaat in gesprek met Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop over het opzetten van dit bewonersinitiatief en de impact die zij daarmee maken in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

Annet vertelt over hoe de Afrikaanderwijk Coöperatie is uitgegroeid tot het succes dat het nu is. Zo heeft de coöperatie al meer dan 150 mensen aan werk geholpen en heeft het veel wijkbewoners een zinvolle en plezierige tijdsbesteding gegeven.

Bovendien levert de coöperatie al jarenlang een bijdrage aan het oplossen van de wijkproblematiek. Hiervoor hebben Annet en haar team veel stappen moeten zetten en uitdagingen zien te overwinnen. Hoe is de samenwerking met de gemeente? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe creëer je verbinding in de wijk en zorg je ervoor dat de juiste mensen worden bereikt? En hoe krijgen zij van het initiatief? Luister deze aflevering om meer te weten te komen over dit bewonersinitiatief en haar activiteiten en krijg antwoord op al deze vragen!

Aflevering 22

In deze Systeem op de Schop special gaat Stefan Panhuijsen in gesprek met onze Social Enterprise NL oprichters Willemijn Verloop en Mark Hillen. Tien jaar geleden in 2012 gingen Willemijn en Mark naar de notaris om Social Enterprise NL officieel te maken.

Wat begon met een groep van 50 enthousiaste ondernemers is Social Enterprise NL nu inmiddels uitgegroeid tot dé aanjager van de social enterprise beweging. Maar wat ging daaraan vooraf? Hoe hebben Mark en Willemijn elkaar gevonden?

Naast de origin story van Social Enterprise NL hebben Stefan, Mark en Willemijn het over het belang van impact first. Wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk als beweging? Welke rol spelen kapitaal en de overheid hierin? En wat hopen Mark en Willemijn voor het sociaal ondernemerschap in de toekomst? Is Social Enterprise NL dan nog wel nodig? Het komt allemaal langs in deze Systeem op de Schop Special, dit wil je niet missen!

Aflevering 21

In de 21e aflevering ontvangen Stefan en Willemijn Michel Scholte, oprichter van True Price en Impact Institute, op het kantoor van Social Enterprise NL in MidWest. Als ‘Minister van de nieuwe economie’, vertelt Michel meer over de “perverse realiteit dat het als ondernemer nog altijd goedkoper is om te vervuilen en uit te buiten dan het in de eerste plaats goed doen”.

Door middel van de diensten van True Price en Impact Institute wil Michel dan ook meer transparantie creëren in de markt. Hier gaat het vooral om het bewustzijn creëren over de maatschappelijke kosten van producten. Neemt Michel daarin een rol aan als ondernemer, activist of adviseur? Hij weet er raad mee en vertelt hoe True Price en Impact Institute via hun diensten anderen advies geven en sturen op deze maatschappelijke transparantie en inclusiviteit.

Maar hoe creëer je zo’n transparant systeem? Wat is impact dan precies? Hoe zet je aan tot verandering naar een systeem dat is gericht op brede welvaart? En hoe speelt de politiek hier een rol in? Aldus, grote vraagstukken waar True Price en Impact Institute voor staan. Michel deelt zijn visie en hoe hij bijdraagt aan een eerlijkere, transparantere en meer representatieve wereld.

Aflevering 20

In de 20ste aflevering praten Stefan en Willemijn over auto’s en de deeleconomie samen met Karina Tiekstra, CEO van MyWheels. Wat begonnen is vanuit het ideaal om het aantal auto’s op de weg terug te dringen, is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste autodeelplatforms in Nederland.

Maar hoe is MyWheels zo groot geworden? Wat zijn de voordelen van het delen van auto’s: niet alleen voor de gebruiker maar ook voor de openbare ruimte? En hebben we echt maar 1 miljoen auto’s nodig om Nederland mobiel te houden?

Karina vertelt over hoe zij het stokje overnam van oprichter Henry Mentink en koerste naar meer impact en zo kon groeien als scale-up onderneming. Ze vertelt over de cruciale stappen die daarvoor nodig waren, de belangrijke rol die gemeenten spelen als stakeholder en wat de meerwaarde is van deelauto’s. Ze stelt dan ook de vraag wat de verhouding tot onze auto is. Is dat liefde of een noodzakelijk kwaad? Luister snel naar de aflevering voor het verhaal en om te weten of Stefan afstand gaat doen van zijn auto en overstapt naar MyWheels!

Aflevering 19 met Jasper Gabrielse

In de 19e aflevering praat Jasper Gabrielse van Seepje met Stefan en Willemijn over zijn verbazing dat we nog steeds vervuilende producten op de markt brengen terwijl de klimaatproblematiek zo urgent is. Hij vertelt hoe hij met Seepje laat zien dat het anders kan. De visie? Het meest inspirerende en impactvolle was- en poetsmerk van de wereld worden. Jasper neemt je mee in hoe hij met Melvin begon als 21-jarige ondernemers en hoe ze in al die jaren enorm groeiden en zorgen voor een nieuwe standaard, altijd met het beste voor mens én milieu. Wat zijn hun ondernemerslessen? Is ‘hosselen’ het geheim tot een succesvol bedrijf? Gaan ze ooit de receptuur van Seepje vrijgeven? Jasper vertelt je wat hij leerde en geeft je adviezen. Luister nu naar het inspirerende verhaal en ontdek hoe Seepje met haar producten het systeem compleet schoonpoetst.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 18 met Marijn Pijnenborg

Voor de 18e aflevering schuift serial entrepreneur Marijn Pijnenborg in de podcastwerkplaats aan bij Stefan en Willemijn om te praten over de verschillende (internet)ondernemingen die ze oprichtte waaronder Winc Academy. Aan het begin van haar carrière was ze de eerste die op de zeepkist ging staan om te verkondigen dat internet de toekomst was. Haar enthousiasme over internet en ICT verspreidt ze razendsnel en daardoor was ze cruciaal voor Rabobank en ING in de eerste stappen richting internet. Niet veel later richtte ze ook Funda.nl en Auto.nl op.

Ze heeft overduidelijk een passie voor techniek waarmee je iets creëert wat voor veel mensen heel bruikbaar is. Het pijnpunt bij al die bedrijven was dat het juiste technische personeel nog ontbreekt en dat probleem wordt alleen maar groter. Nu met Winc Acadamy leidt ze meer mensen op met technische IT future skills. Zo maakt Winc Academy omscholen makkelijker en bieden ze mensen nieuwe kansen en zicht op een baan. Wat nou echt belangrijk is om werkeloosheid tegen te gaan? Om uit dat ouderwetse patroon en die tunnelvisie te komen. Luister de nieuwe aflevering snel en ontdek haar ondernemersgeheim!

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 17 met Seada Nourhussen 

Seada Nourhussen, hoofdredacteur en mede-eigenaresse van OneWorld, vertelt in de 17e aflevering aan Stefan en Willemijn over de transitie van OneWorld naar een eigenzinnige publiekstitel die toonaangevend is op dé thema’s van onze tijd – gender, racisme en klimaatrechtvaardigheid. Ze doet een boek open over hoe ze braken met de politieke traditie om als journalist neutraal te zijn. Niemand is immers neutraal en het is juist belangrijk dat media kritisch naar zichzelf zijn en kritiek van buitenaf ook mogen verwelkomen. Met Seada als hoofdredacteur sinds 2018 groeide OneWorld in profilering en naamsbekendheid dankzij een manifest, bewuste statements en taalkeuzes, maar het mocht niet baten: het businessmodel bleek niet meer houdbaar en in 2020 werden alle contracten, ook die van Seada, ontbonden om opnieuw te beginnen met een kleine club. Een kritische, digitale en rechtvaardige koers voor OneWorld zag ze wel zitten en al snel werd ze eigenaar van het bedrijf. Luister naar haar weg daarnaartoe en haar vele verhalen in de nieuwste aflevering van Systeem op de Schop! Zoals ze zelf zegt: “Je vraagt om een antwoord, maar krijgt een verhaal.”

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 16 met Max Kranendijk

In de 16e aflevering willen Stefan en Willemijn alles over het succesverhaal van Oma’s Soep horen van Max Kranendijk. Max is met Oma’s Soep eenzaamheidsbestrijder en laat jongeren samen met eenzame ouderen soep (en stamppotten) koken. Zo’n 1,4 miljoen ouderen voelen zich regelmatig alleen en de verwachting is dat het aantal blijft stijgen. Oma’s Soep maakt gelukkig haar missie ervan om de eenzaamheid te bestrijden en organiseert acties als soep-aan-huis en kookdagen in buurthuizen. Zo maken ze wekelijks 100 ouderen in 9 verschillende steden blij met een soepje en een verrassing. Geen wonder dat Oma’s Soep onlangs de Butterfly Award in ontvangst mocht nemen als inspirerende sociale onderneming (www.butterflyaward.nl)! Max neemt je mee in het verhaal van het begin met blunders, zoals het verkopen van bedorven soep, tot het heden waarbij ze flink groeien en in supermarkten als Albert Heijn, Spar, Picnic, Gorillas en Flink al liggen. Benieuwd naar het hele verhaal? Luister maar snel!

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 15 met Yorick Bruins

In de 15e aflevering is Yorick Bruins, co-founder van Wakuli te gast in de studio bij Willemijn en Stefan. Yorick is ervan overtuigd dat iedereens kopje koffie wel een upgrade kan gebruiken, en dat het tijd is om de unieke smaken van koffie te gaan ontdekken. Wakuli neemt het systeem van de koffiehandel op de schop en werkt met een korte keten tussen boer en consument. Het is namelijk tijd om de koffieboeren die ons kopje koffie produceren ook te waarderen voor wat zij allemaal doen! Door die korte keten kunnen ze boeren 2x meer betalen dan andere koffiemerken wat ten goede komt aan de smaakverbetering en beleving van de koffie. Zet alvast een bakkie koffie en luister de nieuwe aflevering om te horen waarom prijs hun belangrijkste impact criteria is en hoe je met Wakuli niet alleen je eigen beleving van koffie kan verbeteren, maar ook de wereld van de koffiehandel.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 14 met Laura Hoogland 

In de 14e aflevering is a woman on a mission te gast bij Stefan en Willemijn. Laura Hoogland, oprichtster van SUNT, is bananenredder en wil de voedselketens verduurzamen met haar bananenbroden. Niet gek dat zij de ontvanger is van de eerste Butterfly Award (www.butterflyaward.nl)! Ze vertelt over hoe ze begon met het bakken van bananenbroden in haar eigen Amsterdamse keuken. Ze sloot een dealtje met de buurtsuper om de te rijpe bananen over te nemen, daar maakte ze bananenbrood van en verkocht het weer door in die supermarkt. Dat ging zo goed, daar zag ze wel brood in. Niet veel later zat ze met Albert Heijn aan tafel en nu drie jaar later realiseert ze een eigen bananenfabriek om afgekeurde bananen uit de havens in de Benelux zelf te verwerken tot puree. Sunt groeit hard met bijna 1000 verkooppunten in Nederland en ze maken de stap naar het buitenland. Een groot deel van het succesgeheim is te danken aan hun marketing. De macht van de consument moet niemand ooit onderschatten. Hoe dat zit, hoor je in de podcast en ook praten we nog over het inspireren van andere voedselbedrijven, nieuwe producten, inspiratiebronnen, de uitdagingen op gebied van logistiek, eigen ontwikkeling en teamuitbreidingen.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 13 met Marieke Snoek

In de 13e aflevering is Marieke Snoek, directeur van Cycloon Post & Fietskoeriers, te gast in de studio bij Stefan en deze keer geen Willemijn maar Mark Hillen. Mark is met Willemijn oprichter van Social Enterprise NL en een expert op het gebied van arbeidsparticipatie. Laten we het precies daar deze aflevering over hebben. Cycloon is namelijk niet zomaar een duurzame en sociale expert in de bezorgmarkt. Zij zijn goed op de fiets, maar ook goed met mensen. Ze werken met alle mensen en geven iedereen een kans, ongeacht de beperking die ze hebben. Momenteel telt Cycloon 35 vestigingen in Nederland met 1200 medewerkers waarvan 600 een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze groeien hard en al vele gemeentes, banken, advocatenkantoren, maar ook bedrijven als H&M en Zara kiezen bewust voor Cycloon als bezorger van hun post en pakketten. Hoe is ze dat gelukt? Waarom gaat werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo goed bij Cycloon? Hoe gaan die samenwerkingen met gemeentes en UWV? Wat doen zij anders in de bezorging dan de concurrenten? Wat zijn de uitdagingen voor nu en de toekomst? Marieke neemt ons mee in het runnen van een bedrijf als Cycloon.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 12 met Jaap Korteweg

Voor de 12e aflevering hebben Stefan en Willemijn de enige echte Jaap Korteweg uitgenodigd om terug te blikken op zijn ambities met De Vegetarische Slager en hoe de overname ervan door Unilever het bedrijf verder laat groeien, maar ook praten we over foodinnovaties en Those Vegan Cowboys waar hij nu mee bezig is.

Jaap begon ooit in het boerenbedrijf en als echte vleesliefhebber. Precies in die situatie werd hij geconfronteerd met de varkenspest waardoor alles veranderde. Het kon zo niet langer en hij werd vegetariër. Alleen vanuit een sterke behoefte naar vlees was hij toch zoekend naar die vleesbeleving. Hij ging aan de slag met plantaardige ingrediënten en wilde vegetarisch vlees maken waar geen dier voor nodig was. Dit werkte en werd al snel zo succesvol dat ze konden concurreren met echte vleesmerken. Menig topchef hebben ze voor de gek kunnen houden en in vleeswedstrijden kwamen ze vlekkeloos door de keuringen. Hoe is hem dit gelukt? Niet door ooit een managementboek te lezen of in marktonderzoeken te verdiepen als we Jaap moeten geloven. De drive is juist belangrijk en genoegen nemen met het feit dat je het al probeert. Of is het ook gezond boerenverstand? Hij vertelt er meer over in de podcast. Verder hoor je alles over de fase daarna en hoe de overname door Unilever voor meer impact kan zorgen.

Luister ook via Spotify of iTunes!

Aflevering 11 met Thiëmo Heilbron

In de 11e  aflevering van Systeem op de Schop worden Stefan en Willemijn in de studio vergezeld door Thiëmo Heilbron van Fawaka Ondernemersschool. Samen met zijn gedreven team ontwikkelt hij programma’s over duurzaam ondernemen voor kinderen en jongeren met diversiteit en inclusie als vertrekpunt. De programma’s gaan aan de ene kant over ondernemerschap: creatief denken, oplossingsgericht denken, samenwerken en doorzettingsvermogen. Dit wordt gecombineerd met duurzaam gedrag: positief handelen naar mens en milieu. Wat voor moois gebeurt er in deze programma’s? Wat is de kracht van rolmodellen? En hoe meet je (lange termijn) impact van de onderwijsprogramma’s?  

En hoe werkt sociaal ondernemen binnen de onderwijswereld? Wat betekent dat voor je verdienmodel? En Thiëmo vertelt over de groeiambities van Fawaka, zo staat internationale uitbreiding op de agenda! 

 En we staan stil bij diversiteit binnen de duurzaamheidsbeweging. Want laten we eerlijk zijn, daar is nog veel werk te verzetten. Hoe komt dat en hoe kan het anders? Thiemo deelt zijn visie.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 10 met Bert van Son

De MUD Jeans is uit de kast getrokken voor deze 10e aflevering, want oprichter Bert van Son is te gast bij Stefan en Willemijn. Het MUD Jeans avontuur begon tien jaar geleden toen Bert aan de wereld wilde laten zien dat je de kledingindustrie, een industrie van grote vervuiling en overconsumptie kunt veranderen. Met de MUD Jeans bewijzen hij en zijn team dat je het meest vervuilende kledingstuk, de spijkerbroek, mooier en beter kan maken. Van de katoen tot de spinnerijen tot hoe je omgaat met de mensen in de keten. Daarnaast is recycling topprioriteit dankzij het statiegeldmodel en het lease a jeans model. Een ware uitvinding die is ontstaan in de tijd dat de deeleconomie om de hoek kwam kijken. Ze waren hiermee direct een pr-magneet en wonnen prijzen. Wat heeft dat ze gebracht? Hoe zorg je voor transparantie in de keten? Wat betekent de gloednieuwe samenwerking met IKEA voor MUD Jeans? Hoe zijn zij een voorbeeld voor andere kledingmerken? En wat moet je kopen als je eerlijke kleding wil kopen? Check dan bijvoorbeeld ook eens Iron Roots voor sportkleding: www.ironroots.com/

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 9 met Anita Groenink

In aflevering 9 is Anita Groenink te gast om Stefan en Willemijn alles te vertellen over buurtbedrijf MidWest. 10 jaar geleden was de Jan Evertsenstraat in Amsterdam West niet veel meer dan een winkelstraat en lag er shady bedrijvigheid op de loer. Weinig positiviteit en dus tijd voor verandering. In 2013 opende Anita samen met andere buurtbewoners in een leegstaand schoolgebouw de deuren van MidWest. In dit iconische gebouw kwamen o.a. kantoorruimtes, flexwerkplekken en een café. Boven alles moest het een ontmoetingsplek zijn waar mensen die wind mee hebben en mensen die wind tegen hebben met elkaar kennismaken en elkaar leren begrijpen. MidWest geeft al jaren goede initiatieven een plek en het publiek is precies de mix waarvan ze droomden. Het is een plek waar een drillrap concert in het café tegelijkertijd kan plaatsvinden met een zwangerschapscursus in een zaal verderop. Hoe creëer je zo’n plek dat voor iedereen aantrekkelijk is en hoe krijg je de gemeente aan je zijde? Luister nu naar hoe Anita het systeem heeft proberen te hacken.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 8 met Ernst-Jan Pfauth

In de studio ontvangen Stefan en Willemijn voor de 8e aflevering Ernst-Jan Pfauth, bekend als medeoprichter van De Correspondent, maar ook van Een Podcast over Media. Medianerd mag je wel zeggen. In deze aflevering vertelt hij dan ook uitgebreid over het mediasysteem en hoe De Correspondent dat wil veranderen. Over hoe zij journalistiek maken voorbij de waan van de dag en daarbij niet afhankelijk zijn van advertentiemodellen maar van ledenbijdragen. Het is een vernieuwend model dat wereldwijd aanslaat en resulteerde in een veelbelovend onderzoeksproject met New York University. Met als gevolg een Engelstalige versie: The Correspondent. Dat liep helaas niet helemaal zoals gepland, maar het leverde een paar belangrijke lessen op, zoals die over gecultiveerde naïviteit. Wat dat betekent? Dat hoor je in de podcast. En ook over andere opstekers, het founders dilemma, het scaling vraagstuk, de nieuwe stichting Correspondent Foundation en ook de toekomst van Ernst-Jan en De Correspondent komt aan bod.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 7 met Tine de Moor

In aflevering 7 gaan Stefan en Willemijn in gesprek met Tine de Moor, Professor of Social Enterprise and Institiutions of Collective Action aan de Erasmus Universiteit. Tine ging tijdens haar activistische tienerjaren nadenken over hoe ze kon bijdragen aan de rest van de samenleving. Grote vragen rezen over gedragsverandering en samenwerking voor een duurzamere samenleving. Later als wetenschapper ontkracht ze in haar proefschrift dan ook de ‘tradegy of the commons’ en stelt dat door goed samen te werken als burgers een hoger doel bereiken juist mogelijk is. Tine heeft zich volledig gestort op commons, ook wel burgercollectieven, en ze ziet ze als middel om bij te dragen aan de social enterprise beweging. Ze zijn een gamechanger voor gedragsverandering! Hoe zit dat dan? Wat kunnen andere sociale ondernemingen hiervan leren? Hoe ziet Tine de toekomst van burgercollectieven? En welk effect gaat corona op sociale ondernemingen hebben? Luister de podcast voor alle antwoorden. 

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 6 met Mark Kulsdom

Een activist pur sang is te gast bij Stefan en Willemijn in deze 6e aflevering. Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, ging vroeger de barricade op om dieren te bevrijden en gaf militante lectuur uit om mensen te inspireren voor de goede zaak. De politie blijkt daarbij niet altijd zijn vriend en dat veranderde zijn manier van activisme. Hoe kun je met dezelfde ideeën en medeleven voor dieren mensen inspireren en daarmee iets opbouwen? Daar ontstond The Dutch Weed Burger, plantaardig eten verrijkt met lokaal geteeld zeewier. Nu zijn ze 10 jaar verder en liggen in de schappen van de AH. Gaan we ooit allemaal overstappen op vleesvervangers? Je hoort het in de podcast. Daarnaast hebben we het ook nog over de coronaperiode, zijn ambitie en beleving als ondernemer en tips voor activistische ondernemers in spe.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 5 met Eppo Bruins

In de 5e aflevering vertelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins (CU) aan Stefan en Willemijn hoe hij zich hard maakt voor de erkenning en herkenning van sociaal ondernemers in de politiek en bespreken we de belangrijkste tips voor ondernemers over hoe je binnenkomt in de Haagse gangen. Eppo Bruins heeft in zijn carrière zich ontwikkeld van natuurkundige en fundamentele wetenschapper tot Tweede Kamerlid met een warm hart voor het creëren van maatschappelijke impact. Wat spreekt hem zo aan in de social enterprise beweging? Hoe vind je medestanders bij andere partijen? Waarop vind je tegenstanders? Hoe zit het nu met de BVm en het verloop van het wetsontwerp? En wat zijn de volgende stappen voor een circulaire en inclusieve economie? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

Luister ook via Spotify of iTunes. 

Aflevering 4 met Naz Kawan

Stefan en Willemijn gaan in aflevering 4 in gesprek met Naz Kawan, co-founder van A Beautiful Mess. Een textielatelier waar mensen met een vluchtelingenachtergrond werken aan circulaire producten van ingezameld textiel en restpartijen. Nog een ondernemer met een duale missie van circulariteit en arbeidsparticipatie! Hoe slaat Naz deze twee vliegen in één klap? Naz neemt je mee in haar verhaal over hoe ze de vervuilende kledingindustrie wil veranderen en ambachtelijk werk terug naar Nederland wil halen. Hoe speelt haar eigen achtergrond hier een rol in? Ook hebben we het over hoe ze samenwerkingen aangaat met bedrijven zoals De Bijenkorf en Ace & Tate. Zelfs Tommy Hilfiger himself staat te trappelen om een circulaire collectie uit te brengen met A Beautiful Mess.

Luister ook via Spotify of iTunes. 

Aflevering 3 met Eva Gouwens

In de derde aflevering willen Stefan en Willemijn alles weten over de scale-up geheimen van Eva Gouwens, CEO van Fairphone en eerder First lady van Tony’s Chocolonely. Hoe volg je een founder op als je jezelf niet een ‘échte ondernemer’ vindt? En hoe schaal je vervolgens succesvol? Eva deelt met ons haar geheimen en lessen waarin product, team en marketing belangrijke rollen spelen en structuur en processen een onderneming sterk maken. Wat ook betekent dat je een paar van je darlings moet killen. Uiteraard hebben we het ook over hoe Fairphone de mobiele telefoonindustrie wil veranderen. Door hun groei hebben ze meer hefboom en met de Fair Cobalt Alliance weten ze grote bedrijven in beweging te zetten.

Luister ook via Spotify of iTunes

Aflevering 2 met Tiemen ter Hoeven

In aflevering 2 gaan Stefan en Willemijn de diepte in met Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz-Bikes. Bij Roetz-Bikes werken ze aan een duale missie. Enerzijds maken ze van afgedankte fietsen gloednieuwe fietsen en werken ze daarmee aan de transitie naar de circulaire economie. Anderzijds bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen en willen het gat tot de arbeidsmarkt dichten. Hoe krijg je dat voor elkaar en hoe breng je de werelden van circulariteit en inclusiviteit samen? Tiemen neemt je mee in zijn verhaal over hoe we kortere ketens moeten realiseren, lokaal meer werk kunnen creëren en hoe we nu echt kunnen versnellen naar een circulaire economie. Moet het circulaire ontwerp namelijk niet leidend zijn in plaats van het afval? Verder hebben we het ook over het supernieuwe product waar ze aan werken en de mensen in hun fietsfabriek.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 1 met Willemijn Verloop

In de eerste aflevering is niemand minder Willemijn Verloop te gast. Zij is samen met Mark Hillen de oprichter van Social Enterprise NL en tevens de medeoprichter van Rubio Impact Ventures. In deze aflevering blikt zij terug op het ontstaan van de social enterprise beweging in Nederland. Wat is er van de originele ideeën terecht gekomen? Op welke overtuiging is ze teruggekomen? Welke gesprekken met politiek Den Haag staan haar nog bij? En we kijken vooruit naar de verdere ontwikkeling van de social enterprise beweging, de sleutelrol van grote bedrijven hierin en hebben we het over de toekomst van impact investeren. Welkom bij de eerste aflevering van Systeem op de Schop.

Luister ook via Spotify of iTunes.