Social Enterprise NL zou graag zien dat de social enterprise beweging inclusiever wordt. Momenteel zijn er namelijk (potentiële) sociaal ondernemers die nu nog te weinig bereikt worden en daarom niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Daarom is Social Enterprise NL gestart met All-in: een meerjarig programma (2022-2024) met als doel de social enterprise beweging inclusiever te maken.
Het programma bestaat uit een onderzoek naar de knelpunten en kansen voor deze ondernemers, de activatie van key stakeholders (zoals financiers en netwerken) en verschillende ondersteuningsprogramma’s.

Tien projecten geselecteerd om financiële ondersteuning te ontvangen! 

In december 2023 openden we de oproep aan organisaties om financiering aan te vragen voor projecten die zich richten op gelijke kansen voor sociaal ondernemers met een migratieachtergrond.

We waren geïnteresseerd in inzendingen van nieuwe projectideeën én bestaande projecten die willen groeien en in lijn zijn met onze missie om een meer inclusieve sociaal ondernemersbeweging te creëren. Het projectbudget valt binnen een range van minimaal 40.000 tot maximaal 80.000 euro. We moedigden juist degenen aan die denken dat ze niet 100% geschikt zijn (of starters) om hun projectideeën eerder in te dienen via een korte tekst, video of geluidsopname, zodat we samen de mogelijkheden konden verkennen.  

Bij de sluiting van de financieringsoproep op 15 januari stond de teller op 84 inzendingen. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel organisaties zijn die zich inzetten voor gelijke kansen voor sociaal ondernemers met een migratieachtergrond. Na een intensief en anoniem beoordelingsproces door een externe jury met diverse achtergronden, bestaande uit Senna Bouteba, Caroline Essers, Mohammed Azzouz en Edwin Teljeur, zijn er uiteindelijk tien projecten geselecteerd.

De projecten die zijn gekozen om financiële ondersteuning te ontvangen vanuit het All-in programma zijn Platform for Migration and Integration (P4Mi), Coöperatie Social Enterprise Lab U.A., Pangea Incubator, Stichting Bevordering Beeldvorming Internationale Samenleving (BBIS), Bill Blitz, De Kookschool, New Dutch Connections, Financing Agency for Social Entrepreneurship (FASE), Stichting Dutch New Narrative Lab Foundation en Kringwijs. Hun activiteiten om gelijke kansen te creëren voor sociaal ondernemers met een migratieachtergrond zijn beoordeeld op impact, innovatie, probleem/oplossingsfit, inclusie en organisatie. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraag- en selectieproces op onze website.

Planning en mijlpalen

Op 8 november is het project van start gegaan. We zijn aan de slag gegaan met het onderzoek. Ook hebben we in het kader van dit programma enkele portretten van sociaal ondernemers gemaakt, zoals over Darine el Houfi en Ellen Brudet.

Op 27 juni presenteerden we de onderzoeksresultaten in ons nieuwe rapport ‘Iédereen aan de bak!’ op het All-in seminar. Bekijk het hier.

Het online trainingsprogramma Aspire is van start. Hierbij krijgen sociaal ondernemers met een migratieachtergrond mogelijkheden tot funding.

In december 2023 openden we de financieringsronde voor organisaties die gelijke kansen willen creëren voor sociaal ondernemers met een migratieachtergrond. Uit de inzendingen zijn begin 2024 10 projecten geselecteerd die financiering ontvangen. Lees hier meer.

Op 28 februari vond de kick-off bijeenkomst voor projecten die financiering ontvangen plaats. Op deze feestelijke bijeenkomst gaven alle projecten een pitch en sprak Raoul White (Tweede Kamerlid PvdA/ GroenLinks) over een inclusief ondernemerschapsveld.

De volgende fase bestaat uit het activeren van stakeholders zoals financiers. Binnenkort volgt meer informatie.

Co-creatie en Klankbordgroep

Dit programma heeft een co-creatie groep. Deze sociaal ondernemers met een migratieachtergrond brengen expertise en ervaring in. De groep bestaat uit Adel AlBaghdadi (A), Ingi Mehus (B), Ellen Brudet, Yasmina Khababi, Shadi Alhakimi, Darine el Houfi, Anas Ragheb en Moataz Aouf.

Ook heeft dit programma heeft een klankbordgroep. Zij geven advies over inhoud en communicatie en brengen netwerk binnen.

De klankbordgroep bestaat uit (A) Mohammed Azzouz (Pharos), (B) Diem Do (CodeGorilla), (C) Fleur Bakker (Refugee Company), (D) Rachid el Ousrouti (Rotterdam Vakmanstad), (E) Maaike Irizarri van Suchtelen (Fawaka Ondernemersschool) en (F) André Dolsma (Qredits).

Het programma heeft ook adviseur voor het onderzoek. Dit is Nesrien Abu Ghazaleh, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam.

Vragen?

Neem gerust contact op met Asma Naimi via asma@social-enterprise.nl of Sanne Siemerink via sanne@social-enterprise.nl.

Dit programma wordt ondersteund door Google.org.