Nederland kent steeds meer sociale ondernemingen, waar geld verdienen geen hoofddoel is maar een middel om de wereld een beetje beter te maken. Ondernemingen die de principes van de Code Sociale Ondernemingen onderschrijven – en opgenomen zijn in het Register Sociale Ondernemingen – bewijzen dagelijks waar zij voor staan: impact first!
Wat is de Code Sociale Ondernemingen
De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op dé grondslag van sociaal ondernemen: ‘impact first’. De Code omvat 5 principes, die tezamen laten zien waar sociaal ondernemen voor staat. Elk van de 5 principes wordt in de Code gevolgd door een praktische uitwerking. De sociaal ondernemer kan ervoor kiezen die principes – en daarmee de Code – te onderschrijven. Voegt de onderneming ook echt de daad bij het woord en doorstaat deze de beoordeling door de Review Board, dan wordt de sociale onderneming opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen.
Wat is het doel van de Code Sociale Ondernemingen?
De Code Sociale Ondernemingen creëert herkenbaarheid en vertrouwen. Is een onderneming opgenomen in het Register, dan kan iedereen – van consument tot overheid en van medewerker tot investeerder – zien dat het, tot diep in de vezels van de bedrijfsvoering, gaat om een sociale onderneming.
De Code is ook een stuk gereedschap op de weg naar ontwikkeling en professionalisering van de sociaal ondernemer: sociaal ondernemen is een proces en in dat proces kan de Code als gids fungeren. Door toetreding tot het Register wordt de sociaal ondernemer onderdeel van een community van gedreven collega’s die, ieder op hun eigen wijze, hetzelfde doel nastreven: impact first!
Verder is de Code voor stakeholders zoals gemeenten, overheid, investeerders en corporates een stevig beleidsinstrument om zich te verbinden aan sociale ondernemingen. Deze verbinding biedt nieuwe mogelijkheden om gezamenlijk te werken aan sociale innovatie en het vergroten van positieve maatschappelijke impact.
Hoe is de Code Sociale Ondernemingen ontstaan?
De Code Sociale Ondernemingen is door een onafhankelijke commissie ontwikkeld in 2017, op verzoek van Social Enterprise NL. Vervolgens is de werkbaarheid van de Code uitgebreid getest door een groep early adopters. In december 2018 is de onafhankelijke Stichting Code Sociale Ondernemingen opgericht die de Code – en het Register – in Nederland uitrolt en beheert. De Code is een levend document: voortschrijdend inzicht kan leiden tot verbeteringen. Elke twee tot drie jaar wordt de Code geëvalueerd – en waar nodig herzien – onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting.
Hoe werkt de Code Sociale Ondernemingen?
Iedere aanmelding door een sociaal ondernemer wordt gevolgd door een beoordelingstraject. Leidt dit traject tot toelating, dan wordt de sociale onderneming opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen. Elke twee jaar vindt een formele herbeoordeling plaats, om te zien of de 5 principes uit de Code nog ten volle nageleefd worden binnen de onderneming. Tussentijds vindt ook regelmatig een peer review (door collega-ondernemers uit het Register) plaats. Deze is vooral gericht op evalueren en adviseren. Zo ontstaat een systeem waarbinnen de ‘impact first’-grondslag door middel van formele beoordeling gewaarborgd blijft, terwijl peer reviews zorgen voor onderlinge versterking en groei.
Positionering Social Enterprise NL en de Code Sociale Ondernemingen
Social Enterprise NL en de Code Sociale Ondernemingen zijn aanvullend aan elkaar en samen werken we aan de groei en professionalisering van de sector. Wat de overeenkomsten en verschillen zijn en hoe ons lidmaatschap aanvullend is aan de deelname aan het Register Sociale ondernemingen lees je in het document.
Zo zetten we ons bijvoorbeeld beide in voor een sterke groei van de sector van sociale ondernemingen en willen we deze verbinden met belangrijke stakeholders. Vanuit Social Enterprise NL doen we dit vooral door het samenbrengen van sociaal ondernemers en creeëren we onderlinge verbinding. Verder voeren we natuurlijk een actieve lobby om actuele en urgente thema’s rondom sociaal ondernemersschap op de kaart te zetten. De Code doet dit door zich te richten zich op de herkenning van de sociale ondernemingen. De Code verifieert of de onderneming impact first handelt en biedt hiermee een formeel kader om beleid op te bepalen door overheden en andere stakeholders. Met dit document willen we meer duidelijkheid creëren over welke rol elke organisatie inneemt in het veld van sociaal ondernemerschap.
Nieuwsgierig?
Bekijk voor meer informatie www.codesocialeondernemingen.nl