Plenaire opening “Als alles van iemand is, is niks van iedereen” aldus Hans Stegeman, Hoofdeconoom Triodos Bank, tijdens zijn inspirerende, en soms confronterende, keynote gedurende de…

Terugblik op het Social Enterprise Overheidscongres 2024

Deel deze pagina:

Plenaire opening

Als alles van iemand is, is niks van iedereen” aldus Hans Stegeman, Hoofdeconoom Triodos Bank, tijdens zijn inspirerende, en soms confronterende, keynote gedurende de plenaire opening van het Social Enteprise Overheidscongres. De dag startte met een muzikaal optreden van Lamin Kuyateh en verschillende welkomstwoorden van onder andere de dagvoorzitter Bart Krull, Directeur van Social Enterprise NL Stefan Panhuijssen, Wethouders Gemeente Breda Carla Kranenborg- van Eerd en Marike de Nobel en Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant Saskia Boelema, gevolgd door een inspirerend gesprek met MT-lid Directie Ondernemingsklimaat bij het ministerie EZK Ilknur Dönmez. Daarnaast werden we geprikkeld door de indrukwekkende verhalen van sociaal ondernemers Bianca Ernst van ‘Buurman’ en Thibaud van der Steen van ‘No Waste Army.’

De droom is dat het niet meer nodig is om een bedrijf te erkennen als een social enterprise, omdat het de norm is geworden” – Ilknur Dönmez.

Vervolgens verwelkomden we Hans Stegeman op het podium met zijn enorme vijf puzzelstukken die een verhaal vertelden over hoe we als samenleving constant bezig zijn met puzzels oplossen en welke invloed dat heeft op de rollen en interacties tussen sociale ondernemingen, overheden en andere factoren binnen het ecosysteem om samen te werken aan die systemische verandering.

Inspiratiesessies 

Na de plenaire opening vonden er drie inspiratiesessies plaats die elk een unieke kijk boden op de rol van ondernemerschap en overheid in de maatschappij. Shinta Oosterwaal, uneconomist en docent/onderzoeker bij Avans Hogeschool, sprak over de noodzaak van een waarde gedreven economie. Ze benadrukte hoe ondernemerschap kan fungeren als een kracht voor verandering, gebruikmakend van ideeën uit de transitiekunde en systeemdenken. Marthe Hesselmans, hoofdonderzoeker bij de WRR, besprak het rapport “Goede zaken” en de rol van overheidsbeleid in het aantrekken van vernieuwende bedrijven die maatschappelijke problemen aanpakken. Bright Richards, director bij New Dutch Connections, deelde zijn persoonlijke verhaal als vluchteling en liet zien hoe theater kan bijdragen aan de empowerment van nieuwkomers.

“Het verhaal Bright Richards was erg pakkend en zette me aan het denken. Ik was onder de indruk van de stappen die hij heeft ondernomen en het herinnerde me eraan dat je altijd nieuwsgierig moet blijven naar de ander.” – Edwin van der Pol, PSO Nederland (TNO)

Ondernemersessies 

Na een heerlijke lunchpauze verzorgd door het Filmhuis in Breda in hun prachtige kas in samenwerking met personeel van ‘Ons label’ was het tijd voor de eerste ronde deelsessies die diverse thema’s belichtten, allen met sociaal ondernemers in de hoofdrol. Bianca Ernst van Buurman Utrecht sprak over het belang van hergebruik in stedelijke ecosystemen en hoe gemeenten circulaire ondernemers kunnen ondersteunen om hun doelen te bereiken. Joanne Hubers, Emine Turksever, en Bianca Stam-Verhoeven benadrukten de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid om duurzame banen te creëren voor iedereen die wil werken, waarbij een inclusieve aanpak centraal staat. Shadi Alhakimi presenteerde Taaly, een platform dat nieuwkomers helpt de Nederlandse taal te oefenen via videobellen, en besprak de samenwerking met gemeenten om de impact te vergroten. Jan Willem van Bokhorst en Bart Meijs bespraken de rol van impact financiers en beleid in het ondersteunen van systeemveranderende ondernemers zoals Oscar Circulair, die zich inzetten voor schone en leefbare steden. Tot slot belichtte Albert van der Most de Graafse Akker, een buurtproject in Den Bosch dat bewoners betrekt bij gemeenschapsactiviteiten en samenwerking met de gemeente bevordert.

“De sessies waren voor mij erg nuttig, omdat ik nog vrij nieuw ben op de social return markt en dan is het fijn om te spreken met en te leren van overheden en andere sociaal ondernemers.” – Wouter Kleijn, The Switch

Ecosysteemsessies 

Na een pauze van een halfuurtje met verfrissende ijsjes van NICE Company stroomden de bezoekers door naar de tweede en laatste ronde deelsessies, dit keer allemaal binnen het thema ecosysteem. Zo markeerde de feestelijke verlenging van de City Deal Impact Ondernemen een belangrijke stap in het normaliseren van impact ondernemen tegen 2026. De bijna honderd partners, waaronder ministeries, gemeenten, en ondernemers, blikten terug op de eerste fase en bespraken de toekomstige samenwerkingsthema’s. Leendert de Bell en Linda Bakker van Hogeschool Utrecht bespraken de kracht van strategische samenwerkingen tussen sociale ondernemingen, en presenteerden een instrument om effectieve samenwerking te bevorderen. Janine Swaak en Mark Hillen onderzochten hoe publieke inkoop kan bijdragen aan maatschappelijke waarde, met inspirerende cases uit Overijssel als voorbeeld. Astrid Kaag, Martijn Berghman, en Jacoline Plomp deelden lessen uit het Brabant Outcomes Fund, en bespraken hoe brede welvaart kan worden geïntegreerd in het werk van sociaal ondernemers en ambtenaren. Bart Wuyts van Blenders belichtte hoe sociale innovaties kunnen opschalen tot impactondernemingen, en benadrukte de rol van ondernemerschap in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.

“De laatste sessie was met een lector van de Hogeschool Utrecht en het was voor mij inspirerend om te horen dat ze bezig waren met onderzoek naar impact ondernemerschap en hoe je met samenwerkingen tussen bedrijven en sociale ondernemingen je impact kunt vergroten.” – Agnie Papaloukas, Avans Hogeschool

Zonnige borrel bij de Kas 

Uiteraard sloten we de dag feestelijk met elkaar af onder het genot van een borrel en heerlijke vegetarische snacks met muzikale begeleiding van Fernando Lewis en .. Sociaal ondernemers en ambtenaren hadden hier nogmaals de kans om met elkaar te netwerken, eventueel nieuwe samenwerking aan te gaan en gezamenlijk terug te blikken op de dag.

“Ik vond het een fantastische dag! Na de laatste sessie dacht ik: ‘Hè is het al voorbij? Van mij had het nog langer mogen duren.” – Bart Meijs, Social Impact Fonds Rotterdam

We willen iedereen bedanken die aanwezig was bij deze prachtige editie, want alleen samen realiseren we een radicale systeemverbetering! Hopelijk zien we iedereen weer tijdens de volgende editie in het voorjaar van 2025.

Met speciale dank aan onze partners Gemeente BredaFNO Zorg voor kansen City Deal Impact Ondernemen en Provincie Noord-Brabant.