Bijna driekwart van de sociale ondernemingen verwacht dit jaar een lagere omzet maar bij slechts 27% leidt dat tot afvloeiing van personeel. 17% vreest voor het voortbestaan van de onderneming. 17% verwacht juist groei. 83% heeft innovaties doorgevoerd waarvan 42% de lancering van een nieuw product of dienst. Dit blijkt uit de speciale Corona update van de Social Enterprise Monitor deze maand.

Sociale ondernemingen innoveren door de crisis

Deel deze pagina:

Groei, innovatie en samenwerking 
Een deel van de ondernemers kan ondanks Corona doorgroeien in 2020. 17% van de ondernemers verwacht meer omzet te draaien en 19% geeft aan meer personeel aan te nemen. 83% van de ondernemers heeft de bedrijfsvoering  geïnnoveerd. Het ontwikkelen van een nieuw product of dienst en het digitaliseren van huidige producten of diensten worden het meest genoemd. Ondernemers zoeken elkaar op: 25% zegt steun bij andere ondernemers te vinden.

Steun vanuit overheid en andere stakeholders
65% van de ondernemingen ontvangt  een vorm van steun van de Rijksoverheid. De NOW-regeling (47%) en uitstel van belasting (30%) worden het meest genoemd. Maar het is niet alleen de overheid die steun biedt. 37% van de sociaal ondernemers ontvangt  steun van andere stakeholders, zoals aangepaste betalingsregelingen door financiers of bevriezing van de huur.

Van de ondernemers die geen steun vanuit de overheid  ontvangen, noemt een deel  dat een regeling niet past bij sociaal ondernemen. Een voorbeeld is de loonkostensubsidie (LKS) voor  mensen met een arbeidsbeperking. LKS telt mee als omzet wat het daadwerkelijke omzetverlies verbloemt. Omdat een minimum van 20% omzetverlies geldt komen veel van deze ondernemers, juist diegenen die met grote aantallen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werken, niet in aanmerking voor NOW.

Horeca harder getroffen
De gevolgen van corona verschillen per sector. Sociale ondernemingen in de horeca zijn hard getroffen. Van die groep verwacht 33% dat het voortbestaan in gevaar komt.

Iets positiever dan in het voorjaar
Vergeleken met de Monitor van april blijken de sociaal ondernemers iets positiever naar de toekomst te kijken. Het aandeel ondernemers dat verwacht dat het voortbestaan in gevaar komt is vrijwel hetzelfde gebleven (17% tov 18%), maar het aandeel ondernemers dat verwacht te groeien ligt duidelijk hoger (17% tov 8%).

> BEKIJK HIER ALLE RESULTATEN.