Social Enterprise NL ontwikkelde met steun van het Oranje Fonds een op-maat lobbytraject met en voor sociale ondernemingen die zich gezamenlijk inzetten voor beter nieuwkomersbeleid. Dit nieuwsbericht geeft je een inkijkje in hoe het traject eruit zag!

Samen sterk voor beter nieuwkomersbeleid – lobbytraject op maat voor sociaal ondernemers

Deel deze pagina:

Sociale ondernemingen willen een maatschappelijk probleem oplossen. In veel gevallen lopen ze tegen obstakels op; wetten die averechts uitwerken, administratieve regels die onnodige complexiteit opwerpen, grote gevestigde partijen die vooral bezig zijn met hun belangen en overheden die ogenschijnlijk niet hun maatschappelijke taak centraal stellen. Het systeem ligt dwars. 

Dat vraagt om verandering van wet- en regelgeving, beleid en/of gedrag van overheden. Lobby dus. Maar het beïnvloeden van beleid en besluitvorming is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer je als ondernemer weinig tijd en capaciteit hebt. Daarom ontwikkelde Social Enterprise NL met steun van het Oranje Fonds een op-maat lobbytraject met en voor sociale ondernemingen die zich gezamenlijk inzetten voor beter nieuwkomersbeleid.

Hoe kwam het lobbytraject tot stand?
Het traject is een resultaat van een organische en vraaggestuurde aanpak om de lobbycapaciteit van sociaal ondernemers te vergroten. Dit is voortgekomen uit het verdiepingsprogrammaprogramma De Lobby. Het traject ontstond vanuit de behoefte van een ondernemer die zich sterker wil uitspreken in het politieke debat rond nieuwkomers. Met haar initiatief is een coalitie van vijf sociale ondernemingen gevormd, die gezamenlijk lobbyactiviteiten uitvoeren en zich verbonden voelen door een gedeelde missie.

De fasen van het traject
Het traject bestond uit vijf fasen. Fase 1 stond in het teken van het bijeenbrengen van sociaal ondernemers die elkaar vinden op een gezamenlijk maatschappelijk thema. Fase 2 ging om het vormen van de coalitie en het stellen van gezamenlijke doelen. Tijdens fase 3 en 4 werd er gewerkt aan de uitvoering van de coalitie en het komen tot een gedeeld narratief, waar in fase 5 een concrete actie aan werd verbonden: het sturen van een brieven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Onderstaande visualisaties geven een uitgebreider inkijkje in dit traject.

Wat levert het op?

  • Een duurzame coalitie van sociale ondernemingen die samen opkomen voor een belangrijk maatschappelijk thema. Deelnemers blijven elkaar stimuleren en ondersteunen om ook na afloop van het traject actief te blijven lobbyen.
  • Een concreet en tastbaar lobbyresultaat (versturen brieven naar de programmacommissies in verschillende Nederlandse gemeenten). De coalitie heeft drie verschillende brieven opgesteld voor drie verschillende politieke stromingen.  Lees hier de brief voor sociaal-progressieve fracties.
  • De versterking van de stem en invloed van sociale ondernemers in het beleid rond nieuwkomers.

We zien dat het vaak een uitdaging is voor sociaal ondernemers om zich intensief bezig te houden met lobbyactiviteiten. Lobbyen kost gewoon veel tijd, en die is schaars. Dit traject laat zien dat wanneer je ondernemers samenbrengt rond een impactgebied en het traject flexibel en vraaggestuurd inricht, zij in staat zijn om hun stem te laten horen en daadwerkelijk invloed uit te oefenen op beleid. Dit is een belangrijk voorbeeld van hoe coalitievorming en gerichte ondersteuning het verschil kan maken in het versterken van de positie van sociaal ondernemers aan de beslistafel. We zijn blij met de steun van het Oranje Fonds, die deze begeleiding mogelijk maakte.

Jorien van Lookeren Campange – overheidsrelaties bij Social Enterprise NL

Interesse in een op maat traject?
Wil je als sociale ondernemer samen met anderen jouw invloed vergroten? We stimuleren dit en denken graag met je mee op welke manier wij daar ondersteunend in kunnen zijn. We hebben een masterclass maar kunnen ook een vergelijkbare begeleiding verkennen. Je kan contact opnemen met jorien@social-enterprise.nl