In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden op onze website interviews met diverse sprekers gepubliceerd.Wat maakt uw gemeente een social enterprise vriendelijke gemeente? Wat kan je als gem

Interview: Naar een social enterprise vriendelijke gemeente

Deel deze pagina:

In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden op onze website interviews met diverse sprekers gepubliceerd.

Wat maakt uw gemeente een social enterprise vriendelijke gemeente? Wat kan je als gemeente doen om sociaal ondernemerschap maximaal te stimuleren en faciliteren? En hoe weet u wat die sociaal ondernemer nu eigenlijk van u nodig heeft? Astrid Geenen en Femke van Bennekom van organisatieadviesbureau KplusV adviseren verschillende gemeenten over deze vragen.

Wat bedoelen jullie met een Social Enterprise vriendelijke gemeente?

Een social enterprise vriendelijke gemeente is zich bewust van de maatschappelijke meerwaarde van sociale ondernemingen. Zij stimuleert en faciliteert sociaal ondernemerschap in beleid,  houding en gedrag. Bijvoorbeeld door bij inkoop niet alleen uit te gaan van social return, maar ook aan te sluiten bij behoeften van ondernemers door langetermijnafspraken te maken waardoor een ondernemer écht de ruimte heeft om te investeren in mensen met een arbeidsbeperking. Maar ook door een stevig netwerk te organiseren waar sociaal ondernemers baat bij hebben. En vooral door zelf meer ‘op de handen te gaan zitten’: social enterprise vriendelijke gemeenten durven ondernemerschap de ruimte te geven in maatschappelijke vraagstukken.

Welke rol verwacht je dat Social Enterprises kunnen spelen in de samenleving van 2030?

De rol van de overheid verandert. Van uitvoerder en bepaler naar – volgens velen – regiegemeente. De overheid treedt terug en laat meer en meer taken over aan burgers en bedrijven. Wij verwachten dat de ‘regiegemeente’ zich zal doorontwikkelen naar een vooral faciliterende gemeente. Regiegemeenten hebben de neiging alle touwtjes stevig in handen. Deze gemeenten gaan de komende jaren merken dat dat vrijwel onmogelijk is: de nieuwe en complexe vraagstukken die op gemeenten af komen als gevolg van onder andere de decentralisaties in het sociale domein vragen om nieuwe verbindingen, andere sturing en vooral, ruimte voor burgers en social enterprises. Durven loslaten en waar nodig faciliteren en stimuleren, dat is de gemeente van 2030.

En de social enterprise? Zodra de overheid (gecontroleerd) meer ruimte geeft en zich inspant voor sociaal ondernemerschap, ontstaan kansen voor nieuwe initiatieven door burgers en Social Enterprises. Wij verwachten dat social enterprises een grote rol zullen spelen in maatschappelijke vraagstukken van 2030. Op het gebieden als duurzaamheid, arbeidsparticipatie, wijkontwikkeling, zorg en onderwijs. De overheid is alleen nog verantwoordelijk voor taken die écht niet door de markt opgepakt kunnen worden. In de meeste maatschappelijke vraagstukken zijn social enterprises niet alleen uitvoerder, maar vooral ook partner van de overheid.

Wat kunnen deelnemers van de workshop verwachten?

Geen luistersessie, maar vooral aan de slag. We gaan met elkaar in gesprek over kansen, mogelijkheden, goede voorbeelden en knelpunten. Elkaar inspireren en motiveren om na afloop van het congres écht aan de slag te gaan. Uiteraard voorzien wij deelnemers daarbij graag van praktische handvatten, bijvoorbeeld in de vorm van ons stappenplan: ‘Uw route naar een social enterprise vriendelijke gemeente’.

Benieuwd naar de adviezen van KplusV? Kom op 4 september naar het congres “De social enterprise als businesspartner van gemeente” en volg de workshop Uw route naar een social enterprise vriendelijke gemeente.

Update 1/9: we zitten vol! Aanmelden kan alleen nog voor de reservelijst

Locatie:
Herengracht 505
1017BV