Nederland kampt met grote krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd met 1,2 miljoen mensen die ‘op de bank’ blijven. Mensen met een uitkering maar ook…
De meerkosten in beeld
Nederland kampt met grote krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd met 1,2 miljoen mensen die ‘op de bank’ blijven. Mensen met een uitkering maar ook veel zogenaamde ‘niet uitkeringsgerechtigden (nug’ers) waaronder veel jongeren. Zowel sociaal als economisch (de begrotingstekorten van de overheid) is het van groot belang dat we de sleutel vinden om meer van deze mensen naar betaald werk te helpen. De mensen die nu niet werken, maar dat potentieel wel willen en kunnen.
Om dat voor elkaar te krijgen is belangrijk dat beleidsbepalers leren van sociale ondernemingen die dit al met succes doen, ondanks dat er nog geen erkenning en geen steun is van de overheid. Wat doen zij goed en tegen welke obstakels lopen zijn aan?
Vaak bestaat het beeld dat deze ondernemingen veel subsidie krijgen. Het tegendeel is echter waar. Uit het onderzoek komt naar voren dat sociale ondernemingen flinke meerkosten maken die niet worden vergoed. Denk hierbij aan scholing, begeleiding en aan hoge administratieve lasten. Dit is een belangrijke uitkomst.
Op alle beleidsniveaus zouden sociale ondernemingen meer in beeld kunnen zijn en benut kunnen worden. Zeker vanuit het ministerie van SZW wordt wat ons betreft veel te weinig gekeken naar hoe sociale ondernemingen een rol kunnen spelen in het participatievraagstuk. Dat werd ook duidelijk in het Kamerdebat over de Participatiewet van 14 mei 2024 waar verschillende Kamerleden aandacht vroegen voor de positie van sociale ondernemingen. Ook de lokale overheden en arbeidsmarktregio’s maken weinig gebruik van de mogelijkheden die deze ondernemingen bieden. Met deze uitkomsten wordt duidelijk dat de potentie van sociale ondernemingen niet volledig wordt benut. Graag brengen we daar verandering in.
Benieuwd naar het onderzoek van PWC? Lees het hier.