Amsterdam wil een voortrekkers- en aanjagersrol vervullen als het gaat om sociaal ondernemerschap. Dat sprak de raad gistermiddag uit met het aannemen van het initiatiefvoorstel ‘Ruim baan voor sociale ondernemingen’ van het CDA-raadslid …
Amsterdam voor sociaal ondernemerschap
Amsterdam wil een voortrekkers- en aanjagersrol vervullen als het gaat om sociaal ondernemerschap. Dat sprak de raad gistermiddag uit met het aannemen van het initiatiefvoorstel ‘Ruim baan voor sociale ondernemingen’ van het Amsterdamse CDA-raadslid Marijke Shahsavari. Amsterdam is daarmee de eerste stad die zich wil gaan profileren als dé stad waar sociale ondernemingen ruim baan krijgen.
Amsterdam als aanjager
De raad verzoekt het college van burgemeester en wethouder een notitie op te stellen over de rol van sociale ondernemingen en de mogelijkheden voor Amsterdam om daarbij een aanjagende rol te vervullen. De stad erkent met dit besluit de waarde van social enterprises voor de stad als het gaat om het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. De CDA-fractie wijst in het voorstel naar de verschillende impactgebieden van social enterprises uit de Social Enterprise Monitor 2014 waaronder het verhogen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking, armoedebestrijding en het bevorderen van de sociale verbinding en gelijkwaardigheid.
Meer kansen voor sociale ondernemingen
Daarnaast zal de gemeente Amsterdam onderzoeken hoe de kansen van sociale ondernemingen vergroot kunnen worden bij gemeentelijke aanbestedingen. Dat vraagt bovendien om een manier om de maatschappelijke impact van deze ondernemingen inzichtelijk te kunnen maken.
Ook wordt onderzocht of het noodzakelijk is om financiële middelen te reserveren om de ambitie van de gemeente te kunnen waarmaken, bijvoorbeeld via het oprichten van een Startersfonds. De CDA-fractie wijst daarbij op de gegevens uit de Social Enterprise Monitor 2014 die laten zien dat één van de belangrijkste obstakels van sociaal ondernemers de toegang tot kapitaal is.
Social Enterprise NL is zeer blij met de erkenning van de waarde van sociaal ondernemerschap en de ambitie van de stad. Steeds meer gemeenten spreken hun ambitie uit om met sociaal ondernemerschap aan de slag te gaan. Om beleidsmakers hiervoor de juiste tools te bieden heeft Social Enterprise NL samen met de NSOB het leeratelier sociaal ondernemerschap in een vitale economie opgericht. Dit gaat in september van start, klik hier voor meer info.
Locatie:
Herengracht 505
1017BV