Artikelen

De meerkosten in beeld

Sociale ondernemingen gericht op arbeidsparticipatie zijn van een grote meerwaarde voor de maatschappij. Hun personeelsbestand bestaat in hoge mate uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat vraagt veel van het management en brengt flinke meerkosten met zich mee. Die worden niet vergoed en dat maakt hun businessmodel moeilijk. Het remt de groei van deze bedrijven en beperkt dus hun maatschappelijke impact. Dit is de conclusie uit een verkennend onderzoek van PwC onder sociale ondernemingen. 

Gepubliceerd op 17 juli 2024

Nederland kampt met grote krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd met 1,2 miljoen mensen die ‘op de bank’ blijven. Mensen met een uitkering maar ook veel zogenaamde ‘niet uitkeringsgerechtigden (nug’ers) waaronder veel jongeren. Zowel sociaal als economisch (de begrotingstekorten van de overheid) is het van groot belang dat we de sleutel vinden om meer van deze mensen naar betaald werk te helpen. De mensen die nu niet werken, maar dat potentieel wel willen en kunnen.  

Om dat voor elkaar te krijgen is belangrijk dat beleidsbepalers leren van sociale ondernemingen die dit al met succes doen, ondanks dat er nog geen erkenning en geen steun is van de overheid. Wat doen zij goed en tegen welke obstakels lopen zijn aan? 

Vaak bestaat het beeld dat deze ondernemingen veel subsidie krijgen. Het tegendeel is echter waar. Uit het onderzoek komt naar voren dat sociale ondernemingen flinke meerkosten maken die niet worden vergoed. Denk hierbij aan scholing, begeleiding en aan hoge administratieve lasten. Dit is een belangrijke uitkomst. 

Op alle beleidsniveaus zouden sociale ondernemingen meer in beeld kunnen zijn en benut kunnen worden. Zeker vanuit het ministerie van SZW wordt wat ons betreft veel te weinig gekeken naar hoe sociale ondernemingen een rol kunnen spelen in het participatievraagstuk. Dat werd ook duidelijk in het Kamerdebat over de Participatiewet van 14 mei 2024 waar verschillende Kamerleden aandacht vroegen voor de positie van sociale ondernemingen. Ook de lokale overheden en arbeidsmarktregio’s maken weinig gebruik van de mogelijkheden die deze ondernemingen bieden. Met deze uitkomsten wordt duidelijk dat de potentie van sociale ondernemingen niet volledig wordt benut. Graag brengen we daar verandering in. 

Benieuwd naar het onderzoek van PWC? Lees het hier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wij laten niets achter op jouw device en kunnen dus ook niet zien wat jij verder allemaal gaat doen. Jouw IP-adres wordt niet gedeeld met derden, en wordt dus ook niet gebruikt voor commerciële of politieke doelen. Meer weten?

Ok

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •