Hij gaf aan dat er al mooie stappen gemaakt worden door gemeenten, en tegelijkertijd ziet dat overheden zoekende zijn hoe zij écht werk kunnen maken…

Apeldoornse wethouder Joon pleit voor bestuurlijk netwerk brede welvaart

Deel deze pagina:

Hij gaf aan dat er al mooie stappen gemaakt worden door gemeenten, en tegelijkertijd ziet dat overheden zoekende zijn hoe zij écht werk kunnen maken van brede welvaart. “We moeten meer kennis delen, experimenteren en samenwerken op dit thema”, vertelde hij. Meerdere gemeenten hebben aangegeven behoefte te hebben aan een bestuurlijk netwerk, waarin samenwerking en kennisdeling centraal staat.

Aandacht voor brede welvaart hebben Nederlandse overheidsinstellingen al langer. Het Social Enterprise Overheidscongres stond in het teken van hoe brede welvaart concrete invulling krijgt in de samenwerking tussen overheden en sociaal ondernemers.

Regionale verschillen nemen toe
Enkele dagen hiervoor overhandigden de Raad voor de leefomgeving en Infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar bestuur (ROB) hun advies ‘Elke regio telt!’ aan minister Bruins-Slot. Daarin merken zij op dat de regionale verschillen in brede welvaart in Nederland groot zijn, en ook nog verder toenemen.

Volgens de drie adviesorganen moet overal in Nederland op de lange termijn geïnvesteerd worden in regionale ontwikkeling. Het kabinet moet bij beleidskeuzes niet alleen nadruk leggen op het economisch rendement, maar ook op de gevolgen voor de samenleving en de leefomgeving in elke regio van Nederland.

Makelaar met mandaat
Sociaal ondernemers zijn ondernemers die ondernemen om een maatschappelijk probleem op te lossen. “Ik zie dat sociaal ondernemen in Apeldoorn echt bijdraagt aan de brede welvaart” betoogt Joon, “daarom hebben we een makelaar met mandaat aangesteld die sociaal ondernemerschap in onze regio stimuleert. Het mooie is dat bij brede welvaart geld verdienen en maatschappelijke waarde creëren bij elkaar komen.”

Omgaan met dilemma’s
Joon deelde ook zijn bespiegelingen op het werken met brede welvaart: “Het levert dilemma’s op. Een bedrijf met een slecht milieuprofiel wat zich wil vestigen in onze regio kan ook voor veel werkgelegenheid zorgen. Het is dan belangrijk om in de volle breedte een weloverwogen afweging te maken.” Leren hoe je met dit soort dilemma’s omgaat zou meteen een mooi eerste onderwerp zijn om op te pakken met elkaar in een bestuurlijk netwerk brede welvaart. Joon: “Ik ben van plan om in gesprek te gaan met de VNG om te kijken naar de mogelijkheden voor zo’n bestuurlijk netwerk.”