Bas van Abel, oprichter Fairphone
Fairphone
Het initiatief Fairphone wil dat er een eerlijk mobieltje op de markt komt. Een mobiele telefoon waarvan alle onderdelen worden geproduceerd én gebruikt zonder mens of milieu schade toe te brengen. Van batterijen tot simkaarten en hoesjes: het wordt allemaal fair.
Fairphone richt zich niet alleen op het technisch ontwikkelen van een eerlijke telefoon. Ook het vergroten van de marktvraag naar zo’n mobieltje is een speerpunt. Net als het onderzoeken, belichten en omzeilen van situaties die de eerlijke productie en het eerlijke gebruik van mobieltjes in de weg staan. Denk aan de gevaarlijke arbeidsomstandigheden en slechte betaling van mijnwerkers in Congo. De weg naar een eerlijke telefoon legt Fairphone in stappen af.
Fairphone begon bij het begin en houdt zich daar nog steeds mee bezig: onderzoek naar de winning van grondstoffen voor mobiele apparaten (zoals telefoons) en halffabricaten (zoals oplaadbatterijen). In een mobiele telefoon zitten wel dertig soorten metalen, waaronder koper, kobalt, coltan, tin, goud, nikkel en wolfraam. Deze grondstoffen komen voornamelijk uit Congo. Alleen al in de provincie Katanga werken naar schatting 150.000 mensen in de mijnen. Onder hen bevinden zich ruim 50.000 jongeren en kinderen. Sommigen zijn nauwelijks 7 jaar oud. Fairphone wil op een andere manier aan de nodige grondstoffen komen. Door fair mines te zoeken of daar zelfs in te investeren. En door grondstoffen te recyclen.
Meer weten?
Trefwoorden
- cleantech
- ·
- Duurzaam
- ·
- fairchain
- ·
- fairtrade
- ·
- mobiele
- ·
- smartphones
- ·
- technologie
- ·
- telefoons
Branche
- Technologie & telecom
Impactgebied
- Circulaire en duurzame productie
- ·
- Intern. ontwikkeling & Fair chain