Social Enterprise NL en LSA Bewoners presenteren de Monitor Bewonersbedrijven 2024, die trends inzichtelijk maakt binnen de beweging van bewonersbedrijven – lokale ondernemingen opgericht door bewoners om hun buurt te versterken.  

Monitor Bewonersbedrijven 2024: blijvende impactmakers in buurten door heel Nederland

Social Enterprise NL en LSA Bewoners presenteren de Monitor Bewonersbedrijven 2024, die trends inzichtelijk maakt binnen de beweging van bewonersbedrijven – lokale ondernemingen opgericht door bewoners om hun buurt te versterken.  

Het onderzoek onder 86 bewonersbedrijven uit alle 12 provincies laat zien dat bewonersbedrijven aan het bestendigen zijn als onmisbare bron van maatschappelijke impact in lokale gemeenschappen, ondanks dat het een jonge beweging betreft.  

“Ondernemerschap is een effectieve aanpak om de leefbaarheid in buurten te verhogen en de kloof tussen arm en rijk te dichten. De regels rond winst zetten de stabiliteit van bewonersbedrijven echter onder druk. Gemeenten zouden daar coulanter naar kunnen kijken,” aldus Stefan Panhuijssen, Social Enterprise NL.   

Een aantal belangrijkste inzichten uit het onderzoek: 

  • Meer maatschappelijke thema’s: Door integraliteit van problematiek, maatschappelijke ontwikkelingen, aanpassingsvermogen van bewonersbedrijven en toenemend vertrouwen bij zowel bewoners als externe partijen, focussen bewonersbedrijven zich door de tijd heen op een toenemend aantal verschillende thema’s.  
  • Samenwerking met gemeenten: Bewonersbedrijven roepen op tot gelijkwaardige and structurele partnerschappen met gemeenten om hun impact te waarborgen en te vergroten. 
  • Financieel gezond: Bijna de helft van de bewonersbedrijven genereert meer dan €100.000 omzet en het aantal winstgevende bewonersbedrijven is met 10% gestegen ten opzichte van 2021. 
  • Stijgende werkgelegenheid: Het gemiddeld aantal betaalde FTE is toegenomen met 0,7. In 60% van de bedrijven zijn betaalde krachten actief. 
  • Succesvollere financiering: Het aandeel bewonersbedrijven dat subsidies heeft verkregen is met 7% gestegen, terwijl het aantal afwijzingen met 4% is gedaald. Daarnaast waren alle fondsaanvragen in 2024 succesvol, tegenover 9% afwijzingen in 2021. 
  • Belang van vastgoed: Bijna de helft van de bewonersbedrijven genereert inkomsten uit verhuur, wat vastgoed nog altijd belangrijk maakt voor hun financiële stabiliteit. 

Benieuwd naar meer? Ontdek alle inzichten in de publicatie en deel deze met je netwerk. Samen versterken we bewonersbedrijven en buurten door heel Nederland! 

Vragen of opmerkingen die je met ons wilt delen over de publicatie? We horen het graag! Mail deze naar info@social-enterprise.nl