Sociale ondernemingen: wat zijn het?

Social Enterprise NL gaat uit van de definitie die de Europese Commissie gebruikt voor ‘sociale onderneming’. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) gebruikt deze. In de definitie staat niets over een specifieke juridische vorm. In Nederland hébben sociale ondernemingen ook geen eigen rechtsvorm. Social Enterprise NL vindt dat deze er moet komen.

Europese definitie ‘sociale onderneming’

  • Onderneemt allereerst vanuit een maatschappelijke missie (impact first).
  • Maakt impact als zelfstandige onderneming die een dienst of product levert.
  • Heeft een verdienmodel.
  • Ziet winst als middel, niet als doel.
  • Is transparant en eerlijk naar iedereen.
  • Is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd.
  • Baseert bestuur en beleid op gelijke invloed van alle betrokkenen.

Social Enterprise Code

Als je een sociale onderneming wilt opzetten en tot een succes wilt maken, heb je aan een juiste definitie niet genoeg. Hoe vertaal je die definitie naar beleid en bedrijfsvoering? Hoe zouden deze eruit moeten zien? Dat staat uitgewerkt in de Social Enterprise Code.

Juridische positie sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen hebben in Nederland nog geen aparte juridische positie. De meeste zijn een BV. Andere zijn een stichting, vof of coöperatie. Sommige zijn een BV én een stichting. Wij vinden dat er een aparte, passende juridische vorm moet komen voor sociale ondernemingen. Een vorm waarin zij hun principes weerspiegeld zien. En het geeft overheden en andere business partners duidelijkheid dat het echt om een sociale onderneming gaat.

Verschil goede doelen, sociale ondernemingen en gewone bedrijven

Het verschil tussen goede doelen, sociale ondernemingen en reguliere bedrijven in beeld gebracht; van ‘alleen impact’ naar ‘impact voorop’ naar ‘financiën voorop’: