In de elfde  aflevering van Systeem op de Schop worden Stefan en Willemijn in de studio vergezeld door Thiëmo Heilbron van Fawaka Ondernemersschool. Samen met zijn gedreven team ontwikkelt…

Luister nu naar Systeem op de schop met Thiëmo van de Fawaka Ondernemersschool

Share this page:

In de elfde  aflevering van Systeem op de Schop worden Stefan en Willemijn in de studio vergezeld door Thiëmo Heilbron van Fawaka Ondernemersschool. Samen met zijn gedreven team ontwikkelt hij programma’s over duurzaam ondernemen voor kinderen en jongeren met diversiteit en inclusie als vertrekpunt. De programma’s gaan aan de ene kant over ondernemerschap: creatief denken, oplossingsgericht denken, samenwerken en doorzettingsvermogen. Dit wordt gecombineerd met duurzaam gedrag: positief handelen naar mens en milieu. Wat voor moois gebeurt er in deze programma’s? Wat is de kracht van rolmodellen? En hoe meet je (lange termijn) impact van de onderwijsprogramma’s?   

En hoe werkt sociaal ondernemen binnen de onderwijswereld? Wat betekent dat voor je verdienmodel? En Thiëmo vertelt over de groeiambities van Fawaka, zo staat internationale uitbreiding op de agenda!   

En we staan stil bij diversiteit binnen de duurzaamheidsbeweging. Want laten we eerlijk zijn, daar is nog veel werk te verzetten. Hoe komt dat en hoe kan het anders? Thiemo deelt zijn visie. 

Vanuit zijn voorliefde voor buitenzijn is Thiëmo biologie gaan studeren. Hij zag dat het binnen duurzaamheid als geheel te veel over groen gaat en te weinig over de menskant en de ongelijkheid die daar structureel is. Om de uitdagingen te tackelen waar we als aarde en mensen voor staan moeten dingen radicaal anders. En om dat te realiseren, moeten we volgens Thiëmo zo vroeg mogelijk beginnen om deze boodschap over te brengen. Daar heeft hij zijn missie van gemaakt.  

Zo ontwikkelen ze bij zijn sociale onderneming Fawaka Ondernemersschool programma’s over duurzaam ondernemen voor kinderen en jongeren. En dit allemaal met diversiteit en inclusie als vertrekpunt. Thiëmo denkt dat duurzaamheid nu een privilege is, iets waar je mee bezig kan zijn als je in een maatschappelijk bevoorrechte positie zit. Bij Fawaka Ondernemersschool zijn ze hard aan de weg aan het timmeren om dit te doorbreken. Ze leggen de focus op jonge Nederlandse rolmodellen van alle verschillende achtergronden. Hiermee laten ze in hun programma’s, voor voornamelijk het primair onderwijs, de volledige diversiteit die Nederland rijk is zien. De verhalen die niet vaak op de voorgrond worden getoond, krijgen in de programma’s van Fawaka wél de spotlight. Zo worden de vooroordelen die er bestaan gebroken.  

Thiemo vindt het lastig dat er pas op HBO’s en universiteiten over duurzaamheid gesproken wordt. ‘We hebben eerst het gedrag aangeleerd en daarna gaan we onderzoeken doen om dit gedrag af te leren.’ Best gek, eigenlijk. Daarom beginnen ze bij Fawaka in het primair onderwijs. Het primair onderwijs is een inclusieve plek, er wordt niet naar niveau ingedeeld. Dat is de plek waar de verandering te maken is. Maar het onderwijs staat ontzettend onder druk. Er wordt van alles verwacht, maar weinig structureel in geïnvesteerd. Het hele systeem moet op de schop, maar dat allemaal bij het onderwijs neerleggen kan niet. Daarom helpen ze bij Fawaka Ondernemersschool om die verandering te brengen.  

Om echt verandering teweeg te brengen werkt Fawaka Ondernemersschool samen met meer dan alleen scholen. Zo gaan ze samenwerkingen aan met welzijnsorganisaties voor naschoolse activiteiten, maar ook met commerciële partijen die vanuit hun hart iets goed willen doen voor kinderen in de wijk. Daarnaast financieren gemeenten verschillende initiatieven. Verder geven verschillende sociale ondernemingen workshops binnen programma’s. Thiëmo zit ook in de commissie van de European Green Deal. In deze commissie ontmoet hij allerlei inspirerende mensen die bezig zijn met duurzaamheid. Hij is nu zelfs aan het onderzoeken hoe hij in samenwerking met deze mensen internationaal uit kan breiden! 

Als laatste geeft Thiëmo andere sociale ondernemers mee: ‘We mogen ook leven als mensen. We stellen hoge eisen aan onszelf, maar moeten ook zacht zijn voor onszelf.’ Zelf haalt hij inspiratie en voldoening uit zijn compagnon Maaike en de rest van zijn bevlogen team. Als kers op de taart zet Thiëmo collega sociaal ondernemers Lynn en Ama van Dr. Monk, Tami van Makers Unite, Michel Scholte van True Price en Roebyem van Sungevity in de spotlight.  

Luister snel naar de nieuwste aflevering in je favoriete podcast app:

Spotify
iTunes

Luister ook de andere afleveringen, check www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop