Anita had in de beginjaren na haar studie nog niet de impactbril op, maar het duurde niet heel lang voordat ze, naar eigen zeggen, bij positieven kwam. Nadat ze met meerdere buurtbewoners het initiatief ‘Geef om de…
Luister nu naar Systeem op de schop met Anita Groenink van MidWest
Anita had in de beginjaren na haar studie nog niet de impactbril op, maar het duurde niet heel lang voordat ze, naar eigen zeggen, bij positieven kwam. Nadat ze met meerdere buurtbewoners het initiatief ‘Geef om de Jan Eef’ startte om na een nare overval meer positiviteit terug te brengen in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam West, volgde al snel het volgende plan. Wederom met een groep buurtbewoners viel het oog op een leegstaand schoolgebouw in een zijstraat van de Jan Evertsenstraat. Waarom stond zo’n prachtig gebouw leeg? Na een korte ronde kwamen ze erachter dat het gebouw van de gemeente Amsterdam was en geen functie meer had. Dat kan beter. De buurt kende shady bedrijvigheid en had hier en daar wat winkels, maar aan een ontmoetingsplek ontbrak het. De optelsom was dus snel gemaakt. Na een jaar lang onderhandelen met de gemeente kregen ze in 2013 de sleutel en was MidWest een feit.
Bij MidWest draait het erom dat mensen van alle soorten en maten elkaar leren kennen en begrijpen. En dan blijft het de kunst om een aantrekkelijke plek te blijven voor zowel mensen die wind mee hebben, als mensen die wind tegen hebben. Belangrijk hierin is dat ze voorrang geven aan mensen die eerder producent zijn dan consument, mensen die iets willen maken of bijdragen. Dat soort initiatieven krijgen een plek bij MidWest. Dat betekent soms ook nee zeggen tegen dingen waar je veel geld mee kan verdienen, zoals huwelijken. Mensen zoeken bijzondere locaties, maar als MidWest een huwelijkslocatie wordt dan trek je alleen mensen die heel makkelijk geld kunnen uitgeven en wellicht maar eenmalig komen met hun gasten. Het moet bovenal een mix blijven dus nee zeggen hoort bij de strategie.
Het creëren van een ontmoetingsplek voor iedereen doe je niet even binnen een korte tijd en daarom wilden ze heel graag hun activiteiten voor de komende 10 jaar bestendigen. De filosofie van Anita is dat je langdurige impact in ingewikkelde wijken kunt maken als je vastgoed ook daadwerkelijk bezit. De groep buurtbewoners wilde investeren in het monumentale pand, maar de gemeente wilde dat niet en wilde juist verkopen. De keuze om te kopen was snel gemaakt, maar dat was wel een ingewikkeld verhaal. Het community trust principe was niks voor de gemeente, maar welke constructie dan wel? Ze zijn op een andere manier naar het gebouw gaan kijken. In plaats van naar de prijs, zijn ze gaan kijken naar de waarde. Wat is nou de waarde van maatschappelijk vastgoed? En daar hebben ze een model voor ontwikkeld met gemeente Amsterdam.
Dat proces ging niet zonder slag of stoot en Anita is heel wat wijze lessen en tegenslagen rijker. Uiteindelijk is het gelukt, maar dat vergde veel doorzettingsvermogen en ambitie. Wat geeft zij de nieuwe Anita’s in het veld mee? Is er een trend gaande waarbij steeds meer ondernemerschap in dit domein komt kijken? Waar staat de overheid die hierin een grote rol speelt? Wat is haar volgende stap? Hoe is het werken met vrijwilligers? Anita beantwoordt al deze vragen en meer in de negende aflevering van de podcast. Luister maar snel in je favoriete podcast app!
Luister ook de andere afleveringen, check www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop
MidWest is een bewonersbedrijf. Wij geloven dat BewonersBedrijven een maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waar mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Voor het project ‘Social finance for community based social enterprises’ in samenwerking met Stichting DOEN and LSA bewoners willen we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven vergoten.
Wil je op de hoogte blijven van meer nieuws over dit project, meld je aan voor de nieuwsbrief of check de website!