Aanleiding van het werkbezoek is de City Deal Impact Ondernemen waar de ministeries onderdeel van zijn. Doel is beter begrijpen hoe deze ondernemers werken, waar…
Geslaagd werkbezoek van drie ministeries bij sociaal ondernemers
Aanleiding van het werkbezoek is de City Deal Impact Ondernemen waar de ministeries onderdeel van zijn. Doel is beter begrijpen hoe deze ondernemers werken, waar ze tegenaan lopen en welke rol de ministeries kunnen nemen om impact ondernemerschap te versterken.
Het bezoek vond plaats in Haarlem in Oceans — het nieuwe kantoor van Dopper — waar ook het vegan restaurant Mama Gaia is gevestigd. De Haarlemse wethouder voor Economische Zaken en Duurzaamheid Robert Berkhout opende het bezoek. Hij gaf aan dat Haarlem al lang inzet op impact ondernemen en daar door de jaren heen belangrijke stappen in heeft gezet. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van de economische ontwikkeling van de stad.
Merijn Evenaarts, oprichter van Dopper, nam de aanwezigen mee in het verhaal van Dopper, van het prille begin tot de net gelanceerde volledige cradle to cradle fles. Vervolgens een rondleiding door het nieuwe kantoor van Dopper waar ook de Dopper Water Tap werd getest.
Nadat Stefan Panhuijsen vanuit Social Enterprise NL een overzicht gaf van de belangrijkste ontwikkelingen in de social enterprise beweging was het de beurt aan de andere ondernemers om zich voor te stellen. Stefan Baecke vertelde over de plannen van Yespers om ‘s werelds eerste full use appel fabriek te bouwen en waarom de true price methode voor hem van toegevoegde waarde is. Vervolgens het woord aan Jolijn Creutzberg van Vanhulley. Zij vertelde hoe Vanhulley van een idee naar een volwassen sociale onderneming is gegroeid die zich vooral op de B2B-markt richt.
Na de presentaties gingen de ondernemers met elkaar en de aanwezigen in gesprek over de thema’s financiering en samenwerking met grote bedrijven en overheden. Hoe ga je om met corporates die de samenwerking zoeken rond een impactvolle innovatie, maar verder een hoofdzakelijk financieel gedreven weinig impactgericht bedrijfsmodel hebben? Heeft een stapsgewijs ‘slow growth’-model de voorkeur boven het klassieke snelle groeimodel? Hoe omzeil je frustrerende regelgeving kun en hoe kun je die uit de weg nemen?
Het werkbezoek werd georganiseerd vanuit de partners in de City Deal Impact Ondernemen: Stadsgarage Haarlem, Impact Noord en Social Enterprise NL.