De social enterprise beweging groeit in volle vaart, wat onder andere te zien is aan de radicale systeemverbeteraars die zich aansluiten als lid bij Social…

9 nieuwe systeemverbeteraars in ons netwerk!

Share this page:

De social enterprise beweging groeit in volle vaart, wat onder andere te zien is aan de radicale systeemverbeteraars die zich aansluiten als lid bij Social Enterprise NL. In april en mei 2025 hebben 9 sociale ondernemingen zich toegevoegd aan ons netwerk en wij stellen ze graag aan je voor!

De Breek & Stichting Het Laagste Hoogtepunt
Op het diepste punt van Noord-Holland bouwen De Breek en Stichting Het Laagste Hoogtepunt aan een broedplaats voor erfgoed, energie, voedsel en kunst. Vanuit een historische molenplek organiseren ze culturele events, educatieve workshops en duurzame horeca, met als doel bewustwording, ontmoeting en lokale impact. De plek fungeert ook als living lab voor de energietransitie en draagt bij aan een toekomstbestendige Etersheimerbraakpolder.

Zing je sterk
Zing je sterk is het enige online platform in Nederland dat zingen inzet om welzijn te versterken. Met speelse, ademhalingsgerichte oefeningen helpen ze deelnemers opnieuw contact te maken met hun stem, lichaam en emoties. Plezier, verbinding en zingeving staan centraal – zangervaring is niet nodig. Het programma is ontwikkeld door professionals uit de zorg en muziek en wetenschappelijk onderbouwd.

KnopOm
KnopOm pakt energiearmoede aan door bewoners van huurwoningen actief te betrekken bij de energietransitie. Samen met o.a. TNO en woningcorporaties ontwikkelden ze de WoCoWijzer: een praktische aanpak waarmee woningen slimmer, sneller en socialer worden verduurzaamd. Zo krijgen juist de mensen die het het hardst nodig hebben eindelijk voorrang — met structurele oplossingen in plaats van tijdelijke hulp.

TeachBuddy
TeachBuddy helpt scholen om sterke leergemeenschappen te bouwen met een intuïtieve app die samenwerking en plezier in leren centraal stelt. Leerlingen kunnen eenvoudig om hulp vragen en elkaar ondersteunen, wat zorgt voor meer interactie en betrokkenheid. Zo draagt TeachBuddy bij aan minder werkdruk voor docenten én meer leersucces voor iedereen.

Social Impact Fonds Manager
SIF Manager versterkt sociaal ondernemerschap met vernieuwende financiële instrumenten zoals leningen en resultaatfinanciering. Door te starten vanuit maatschappelijke uitdagingen en impactondernemers te verbinden aan de juiste middelen, bouwen ze aan een inclusief Rotterdam waarin iedereen meetelt. SIF Manager stimuleert samenwerking binnen lokale impactnetwerken en werkt aan een ecosysteem waarin sociaal ondernemerschap duurzaam kan groeien.

Cycle-Up (the Shop)
Cycle-Up is een circulaire HUB waar ondernemers samenwerken aan een duurzame toekomst, mét oog voor sociale inclusie. Vanuit een sociale werkplaats en eventlocatie werken ze aan arbeidsparticipatie en verbinding. Via hun platform ‘Cycle-Up (the Shop)’ verkopen ze circulaire producten zoals geredde weckpotten, duurzame kerstpakketten en biologische streekproducten. Zo maken ze duurzaamheid concreet, lokaal én toegankelijk voor bedrijven.

Tolkie
Tolkie maakt digitale teksten direct toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lezen of schrijven. Met de Leeshulp kunnen gebruikers teksten laten voorlezen, moeilijke woorden laten uitleggen of een samenvatting op A2-niveau bekijken. De tool is privacyproof, eenvoudig te implementeren en draagt bij aan digitale inclusie. Tolkie wordt ontwikkeld in cocreatie met laaggeletterden en ingezet door gemeenten, zorginstellingen en mediaorganisaties.

Noest Hout
Noest redt gekapte stadsbomen van verspilling door er duurzame relatiegeschenken met een verhaal van te maken. Op elk product staat waar de boom stond en wanneer hij geplant en gekapt is — zo leeft het verhaal voort. In hun sociale werkplaats werkt Noest met lokaal hout aan een circulaire én inclusieve productie. Zonder onnodige kap, zonder vervuilend transport, mét oog voor mens en milieu.

Skillscollector
Skillscollector helpt jongeren hun talenten en deugden te ontdekken via AI-coaching, speelse leerervaringen en een offline spel. Door te werken aan zelfkennis, duurzame oplossingen en de SDG’s groeien deelnemers uit tot bewuste, vaardige en betrokken wereldburgers. Het programma zet in op persoonlijke groei én maatschappelijke impact — voor iedereen van 2 tot 100 jaar oud.