Sociaal ondernemers spelen een sleutelrol in de transitie naar een impact economie, waarin maatschappelijke waarde centraal staat. Zij creëren directe positieve veranderingen, zoals werkgelegenheid voor…

Sociaal ondernemers aan de beslistafel

Waarom sociaal ondernemers aan de beslistafel moeten zitten

Share this page:

Sociaal ondernemers spelen een sleutelrol in de transitie naar een impact economie, waarin maatschappelijke waarde centraal staat. Zij creëren directe positieve veranderingen, zoals werkgelegenheid voor kwetsbare groepen en CO2-reductie, en werken tegelijkertijd aan systeemverandering. Hun innovatieve oplossingen en kritische inzichten maken hen onmisbaar in het beleidsproces. Toch worden sociaal ondernemers nog te weinig betrokken bij besluitvorming. 

In het visiedocument Perspectief van de Pionier benadrukt Social Enterprise NL waarom dit moet veranderen. In dit artikel delen we de belangrijkste bevindingen uit het document. 

De huidige situatie: onvoldoende betrokkenheid van sociaal ondernemers 
De stem van sociaal ondernemers en andere duurzame vernieuwers wordt nog te vaak niet gehoord in (politieke) besluitvorming. Nederland, bekend om zijn poldermodel en lobbycultuur, weegt diverse belangen af bij beleidsbeslissingen. Een goed voorbeeld hiervan is de rol van de Sociaal-Economische Raad (SER). Onderzoek en interviews tonen aan dat gevestigde belangen, gericht op het behoud van de status quo, vaak de boventoon voeren in de besluitvorming. Deze belangen kunnen noodzakelijke transities vertragen. 

Sociaal ondernemers bevinden zich vaak in een uitdagend krachtenveld, tegenover grotere bedrijven en partijen met meer middelen en lobbykracht. Dit betekent echter niet dat sociale ondernemingen geen invloed kunnen uitoefenen. Er zijn verschillende voorbeelden van sociaal ondernemers die al aan de beslistafel invloed hebben gehad. Van deze voorbeelden kunnen we veel leren. 

Onze aanbevelingen: 
Aan de overheid: 

  • Betrek sociaal ondernemers altijd bij beleidsbeslissingen, gezien hun maatschappelijke visie en innovatieve oplossingen. 
  • Zorg voor goed gestructureerde en transparante inspraakprocessen, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. 

Aan sociaal ondernemers: 

  • Profileer jezelf als een waardevolle en betrouwbare gesprekspartner. 
  • Vergroot de zichtbaarheid van je onderneming en missie via (social) media. 
  • Bouw strategische allianties en lobbycollectieven om gezamenlijk invloed uit te oefenen. 

De toekomst: meer sociaal ondernemers aan de beslistafel 
In de komende jaren zal Social Enterprise NL zich inzetten om ervoor te zorgen dat sociaal ondernemers vaker en met meer invloed aan de beslistafel zitten. Ben jij als sociaal ondernemer al actief betrokken bij beleidsvorming of heb je ambitie om dit te doen? Laat het ons weten via jorien@social-enterprise.nl