Op 27 september betraden Kamerleden van de partijen VVD, D66, CDA, PvdA, en de ChristenUnie de Troelstrazaal om deel te nemen aan een commissievergadering over…
Mark in de Tweede Kamer: Terugblik op het Rondetafelgesprek over het Aanbestedingsbeleid
Op 27 september betraden Kamerleden van de partijen VVD, D66, CDA, PvdA, en de ChristenUnie de Troelstrazaal om deel te nemen aan een commissievergadering over het aanbestedingsbeleid van de overheid. Mark Hillen was als expert uitgenodigd om zijn kennis en visie op dit onderwerp te delen en het perspectief van sociale ondernemingen te vertegenwoordigen.
De vergadering had als doel meer te weten te komen over hoe het aanbestedingsbeleid verbeterd kan worden door kansen van het Nederlandse bedrijfsleven en MKB beter te benutten. Mark bracht in zijn visie dat er beleid mist; de MVOI is te vrijblijvend en de controle van bijvoorbeeld Social Return verplichtingen blijven uit. Duurzame en sociale doelen moeten een verplicht element worden in elke opdracht, en afspraken moeten worden nageleefd en gehandhaafd. Mark gebruikt bloemen als illustratie om uit te leggen hoe je tot écht duurzame inkoop komt: in het geval van bloemen deze liever niet inkopen en als het bloemen moeten zijn dan biologisch. Transities moeten we aanjagen, door niet meer weg te kijken maar echt een verandering te willen maken. Een goed voorbeeld wat Mark hierover gaf tijdens het debat is het plan van de gemeente Amsterdam om 20% van de nieuwbouw van hout te maken. Volgens Mark is dat doel misschien wat ambitieus, maar is het wel een stap in de goede richting, “Dan ga je gewoon minder beton en staal gebruiken en dat is per definitie beter”. De (sociale) ondernemingen die het echt goed doen komen vanzelf naar boven wanneer de juiste kaders gecreëerd worden waarin duurzame vernieuwers aan tafel gevraagd worden.
Na afloop van de vergadering hebben we Mark wat vragen gesteld om terug te blikken op wat er besproken is, waarom hij heeft deelgenomen, en zijn verwachtingen over de uitkomst van de vergadering.
Waarom ben je er naar het Rondetafelgesprek toe gegaan?
De essentie om mee te doen is om meer maatschappelijke waarde te creëren, door middel van het aanbestedingsbeleid en om de positie van sociaal ondernemers te verbeteren. Hierdoor zal de impact worden vergroot en kunnen we de wereld een beetje mooier maken.
Wat vond je opvallende en interessante inbreng?
De inbreng van Professor Manunza was heel goed, omdat ze er echt verstand van heeft en omdat ze op dezelfde lijn zit als wij. Ook kwamen er inspirerende en leuke voorbeelden van impactvol aanbesteden uit de Provincie Overijssel en gemeente Eindhoven naar voren. Zoals een aanbesteding die is uitgezet door de Provincie Overijssel om kunstgrasvelden te verkoelen en de warmte te gebruiken om te verwarmen. Twee consortia MKB-ondernemers hebben hier een oplossing voor gevonden, waardoor het eerste sportveld wat 150 woningen verwarmd is aangelegd in Eindhoven. Dit laat zien hoe innovatie en ontwikkelingen er in de praktijk uit kunnen zien. Hierdoor zat er in het gesprek een niveau van inhoud, wat abstract en technisch kan zijn, en een niveau van voelen, door concrete voorbeelden te geven.
Hoe kijk je terug op het Rondetafelgesprek?
Ik vond de Kamerleden echt geïnteresseerd en inhoudelijk goed waardoor ik positief terugkijk op de vergadering. De meeste andere experts zaten op dezelfde lijn, waardoor de boodschap goed is overgekomen bij de Kamerleden. Voordat ondernemers iets zullen merken van de verandering zal het wel even duren. De ontwikkeling aan de inkoopkant is positief, maar dit soort processen zijn erg langzaam.
We kunnen laten zien dat het anders kan, en dat je met weinig extra geld veel extra maatschappelijke waarde kunt creëren.
Mark Hillen, Bestuursvoorzitter en Directeur Social Enterprise NL
Waar denk je dat het beleid naar toe gaat?
Er is een beweging aan de gang waarin de wet en de praktijk meer oog krijgen voor maatschappelijke waarde en daarmee voor de sociaal ondernemers die dat creëren. Het gaat de goede kant op.
Waar zal Social Enterprise NL zich het meest op inzetten de komende tijd met het oog op het aanbestedingsbeleid?
Er komt weer een nieuw kabinet aan, dus het is belangrijk om in deze lobby het onderwerp op de tafel te houden. Daarnaast zullen we goede, inspirerende, best practice voorbeelden creëren en delen, bijvoorbeeld via BuySocial. Zo kunnen we laten zien dat het anders kan, en dat je met weinig extra geld veel extra maatschappelijke waarde kunt creëren. Het is nodig om het onderwerp constant te agenderen zodat ook de nieuwe Kamer er mee bezig zal blijven.
Wat wil je meegeven aan de leden van Social Enterprise NL?
Deel de goede, inspirerende voorbeelden. Deel jullie positieve ervaringen zodat wij deze weer kunnen gebruiken om de beweging vooruit te helpen en anderen te inspireren!