Bij SeeMe in Amsterdam kun je als sieraden liefhebber goed terecht voor tijdloze, fairtrade accessoires gemaakt van gerecycled zilver. Alle sieraden zijn handgemaakt door vrouwen die slachtoffer…

Achter de schermen bij… SeeMe!

Share this page:

Bij SeeMe in Amsterdam kun je als sieraden liefhebber goed terecht voor tijdloze, fairtrade accessoires gemaakt van gerecycled zilver. Alle sieraden zijn handgemaakt door vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld in Tunis.

Voor dit interview spraken wij met Cindy Pezzi, zij werkt sinds 1,5 jaar bij SeeMe en dat doet ze nog steeds met heel veel plezier! Eigenlijk is Cindy goudsmid, maar voor SeeMe houdt zij zich voornamelijk bezig met sales management en business development.  

Een veilige haven voor vrouwen
Caterina Occhio, de oprichter van SeeMe, heeft 15 jaar voor de Verenigde Naties gewerkt en zet zich al lang in om vrouwenemancipatie te bevorderen in landen zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In 2013 was Caterina voor een onderzoek in Tunesië, daar kwam zij veel alleenstaande moeders tegen. Omdat het in Tunesië sociaal niet geaccepteerd is om een alleenstaande moeder te zijn, betekent dit dat veel vrouwen zich in een moeilijke positie begeven in de samenleving. Zij worden als ongeschikt gezien, zowel voor het vinden van een baan als een nieuwe partner. Zo is SeeMe een veilige haven geworden voor deze vrouwen. Momenteel heeft SeeMe één atelier in Tunis, waar 9 vrouwen werkzaam zijn. Maandelijks ontvangen zij een vast salaris dat 30% meer is dan het minimumloon, hierdoor kunnen zij aan de toekomst bouwen voor henzelf en hun kinderen.

Niet zonder slag of stoot
Een onderneming opzetten brengt heel wat obstakels met zich mee, zeker in een land waar je moeilijk een bedrijf kunt starten als je er niet vandaan komt. Op de soeks van Tunis vond Caterina uiteindelijk een contactpersoon met wie zij een samenwerking is aangegaan. Het was dus een lang proces om alles op te zetten. Maar na twee jaar was het moment eindelijk daar: SeeMe is van de grond!

Gerecycled zilver
SeeMe is de eerste onderneming die in een Arabisch land een Fairtrade certificaat heeft gekregen voor sieraden. SeeMe werkt uitsluitend met gerecycled zilver, maar om de collecties uit te breiden hebben zij ook een collectie met marmer. Op deze manier kan er op een ethische manier kleur worden gegeven aan de sieraden, zonder dat zij edelstenen hoeven te gebruiken. Edelstenen zijn namelijk nauwelijks te verkrijgen als fairtrade product. Maar hoe komt SeeMe aan al dat zilver? SeeMe gaat markten af en koopt alles in wat zilver is, van bestek tot vazen. Vervolgens wordt dit omgesmolten en worden hier sieraden van gemaakt in het atelier. Op deze manier wil SeeMe laten zien dat het ook anders kan. Het is niet makkelijk, maar het is mogelijk.

Op deze manier willen wij anderen laten zien dat het ook anders kan, het is niet makkelijk, maar het is mogelijk’.

Cindy Pezzi, Business Developer SeeMe

#heartmovement
De sieraden vallen erg in de smaak bij consumenten, maar na het horen van het verhaal achter de accessoires wordt het voor velen ook nog eens een heel bijzonder sieraad. De #heartmovement is een wereldwijde beweging die zich hard maakt voor het vervangen van geweld door liefde. Dit zie je ook terug in het tijdloze design van de sieraden. Door het hartje te dragen, sluiten zij zich aan bij de #heartmovement.

Zelf sieraden maken
Alle sieraden van SeeMe zijn handgemaakt, dat kost dus veel tijd en moeite om te maken. Om dat stukje van het proces beter te weerspiegelen, heeft SeeMe een leuk experiment bedacht: workshops sieraden maken! Je kunt gratis deelnemen bij een aankoop boven de €50, anders kost het €20. De workshop duurt 45 minuten en slaat erg aan omdat het mensen met elkaar verbindt volgens Cindy. Tijdens de workshop leer je de 5 basic stappen van sieraden maken. 

Grenzen stellen
Dit jaar wil SeeMe zich meer focussen op B2C en social media. Alhoewel, dit neemt niet weg dat groothandel ook belangrijk voor hen blijft. SeeMe werkt met mooie merken, zoals Tommy Hilfiger, Pucci en Missoni en sinds kort hebben zij ook een project met Max Mara. Grote merken plaatsen vaak grote orders, wat fijn is voor het merk, maar volgens Cindy is het belangrijk om af en toe ook weer terug te keren naar je kernwaarden. Voor SeeMe is het dus essentieel om grenzen te stellen. Door samen met grote merken te werken hoopt SeeMe anderen te inspireren om bewuster te worden wat betreft productie en materialen.

Waarom lid worden van Social Enterprise NL?
Omdat wij in Nederland nog redelijk onontdekt zijn, leek het ons verstandig om hier ook een netwerk op te bouwen. Voor SeeMe is het dan ook belangrijk om henzelf te omringen door like-minded mensen omdat je zo het beste kunt groeien, leren en (nieuwe) contacten kunt op doen.

Tips voor sociaal ondernemers?
‘’Dat je zeker nooit moet opgeven! Er zullen veel obstakels zijn (in het ene land waarschijnlijk meer dan andere) en het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar je krijgt er veel voor terug! Dus gewoon doen’’, aldus Cindy Pezzi.