Dit jaar heeft weer een mooie groep van negen ondernemers het groeiprogramma Omgaan met de Gemeente succesvol afgerond. In deze blog wordt een kleine recap…

Succesvolle afsluiting van Omgaan met de Gemeente 2023: praktische tips en onmisbare lessen

Share this page:

Dit jaar heeft weer een mooie groep van negen ondernemers het groeiprogramma Omgaan met de Gemeente succesvol afgerond. In deze blog wordt een kleine recap gegeven van het programma, inclusief belangrijke lessen die iedere ondernemer kan meenemen in een eigen lobby naar de gemeente. 

De sociaal ondernemers die meedoen aan het programma zijn  allen actief bezig met het maken van impact op verschillende gebieden zoals circulariteit, arbeidsparticipatie, sociale verbinding en gelijkwaardigheid. Onderwerpen waarbij zij ‘de gemeente’ tegenkomen. De een bekender met de samenwerking, bijvoorbeeld met de ervaring van meedoen aan een aanbesteding, de ander nog zoekend in het vormgeven van een samenwerking. 

We kunnen terugkijken op een waardevolle serie bijeenkomsten waarin allerlei handvaten zijn meegegeven over de werking van de gemeente, wie welke rol heeft binnen een gemeente, waar en wanneer je het beste binnen kunt komen met een ondernemersplan en hoe je deze vervolgens overbrengt in de taal van de gemeente. Vaardigheden zoals het formuleren van een waarde proposities, onderhandelen en pitchen zijn allemaal voorbijgekomen en kwamen samen in een eindpitch voor wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen. 

Dag 1: Hoe functioneert de gemeente?   

Op dag 1 kwamen de deelnemers samen in Utrecht voor een training gegeven door Katinka Magusin, coördinator Impact Ondernemen, en Anneke van der Linde, adviseur economische zaken van de gemeente Utrecht. De deelnemers kregen uitleg over hoe een gemeente eigenlijk ‘werkt’. Wat is de organisatiestructuur? Wie is de baas van de gemeente? Hoe komen plannen tot stand? Belangrijke lessen meegenomen uit deze training zijn de volgende:  

  • Bepaal wat voor samenwerking je wilt aangaan met de gemeente. Vraag je een subsidie aan, zoek je contacten via de gemeente of doe je mee aan een aanbesteding? Maak expliciet wat de aard is van de samenwerking. 
  • Verdiep je in de doelen van het coalitieakkoord en de begroting van de gemeente, laat zien dat je weet waar de gemeente mee bezig is. 
  • Houd de inkoopkalender van gemeenten in de gaten. Deze is vaak te vinden op de website van de gemeente, bijvoorbeeld here voor de gemeente Utrecht. Verder worden (voor)aankondigingen van opdrachten altijd geplaatst op Tendernet.  

Dag 2: De kunst van het onderhandelen 

Op dag 2 werden de deelnemers door Geurt Jan de Heus meegenomen in de wereld van onderhandelen in een onlinetraining. Hij deelde verschillende onderhandelings- en gesprekstechnieken die veel invloed kunnen hebben op de uitkomst van een gesprek met de gemeente. Belangrijke lessen uit deze training zijn:  

  • Analyseer welke belangen er spelen, zakelijk en persoonlijk, en probeer zoveel mogelijk belangen op tafel te leggen. 
  • Creeër enthousiasme op de inhoud.  
  • Sta stil bij wat de BAZO is van jou en de ander: het Beste Alternatief Zonder Overeenkomst. 

Dag 3: Aanscherpen van de propositie richting de gemeente 

Op het kantoor van Social Enterprise NL gaf Jurgen Warmerdam, adviseur public affairs bij Trias Politica, een training over het versterken van de propositie richting de gemeente. De deelnemers werden ook uitgenodigd om hun pitch te oefenen in een rollenspel, waar veel concrete lessen uitkwamen. Belangrijke take-aways zijn de volgende:  

  • Verkoop jouw belang als oplossing voor de gemeente.  
  • Je bent het meest invloedrijk op ambtelijk niveau, agendeer hier een probleem waar jij de oplossing voor biedt.
  • Lees coalitieakkoorden en beleidsnota’s van de gemeente waarmee je wilt samenwerken, om hun taal te begrijpen en te gebruiken. 

Dag 4: Het geleerde in de praktijk brengen 

Voor de laatste dag van het programma reisden de deelnemers af naar Emmen om de lessen die voorbijgekomen zijn in de praktijk te brengen, door een ondernemingsplan gericht aan de gemeente Emmen te pitchen aan de wethouder Economie Guido Wink en adviseur circulaire economie Matthijs de Jong. Zij gaven direct feedback, bijvoorbeeld op punten die ze interessant vonden, stukken waar de deelnemers zich nog wat beter in hadden kunnen verdiepen, en taal die je wel of juist niet moet gebruiken afhankelijk van wie er tegenover je zit. Interessante lessen die uit deze sessie zijn de volgende:  

  • Betrek de wethouder bij feestelijke gebeurtenissen en laat zien op welke manier hij/zij betrokken kan zijn in het project. 
  • Sla de ambtenaar niet over in je lobby, zij kennen juist de details terwijl wethouders op hoofdlijnen zitten en zij geven advies aan de wethouder. 
  • Spreek concrete acties af met ambtenaren, plan een vervolgafspraak in en zet jezelf hoog op de prioriteitenlijst. 

In het najaar van 2024 zal er weer een nieuw traject Omgaan met de Gemeenten worden gestart. Wil je de volgende keer deelnemen? Stuur een mail naar jorien@social-enterprise.nl     

Dit trainingsprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Stedennetwerk G40.