Social enterprises –ondernemingen met een missiegedreven businessmodel– presteerden het afgelopen jaar in de UK beduidend beter dan bedrijven in de private sector. Dat blijkt uit nieuwe onderzoek van Social Enterprise UK, The People’s

Social enterprises UK motor voor groei

Share this page:

Social enterprises –ondernemingen met een missiegedreven businessmodel– presteerden het afgelopen jaar in de UK beduidend beter dan bedrijven in de private sector. Dat blijkt uit nieuwe onderzoek van Social Enterprise UK, The People’s Business. In de afgelopen 12 maanden zag 38 procent van de ondervraagde sociale ondernemingen in de UK hun omzet toenemen. Ter vergelijking, bij bedrijven binnen het MKB zag slechts 29 procent van de ondernemers hun omzet stijgen.

Het onderzoek van Social Enterprise UK is in lijn met uitkomsten die Social Enterprise NL (SE NL) onlangs uitbracht en bundelde in de Social Enterprise Monitor. Daaruit bleek niet zozeer een stijging qua omzet – de social enterprise sector in Nederland staat nog in de kinderschoenen-, maar wel een forse toename van de werkgelegenheid bij de bij SE NL aangesloten sociale ondernemingen. Sinds 2010 nam het aantal banen bij social enterprises toe met 25%, dit tegen de algemene trend in. Bovendien gaf 90% van de Nederlandse sociaal ondernemers aan dat zij in 2013 verwachten te zullen groeien.

Een miljoen mensen aan het werk
In het Verenigd Koninkrijk is de social enterprise sector beter in beeld dan in Nederland. De UK kent een aparte juridische eenheid en een keurmerk voor social enterprises waardoor ze beter te identificeren zijn. Het Verenigd Koninkrijk telt op dit moment 70.000 social enterprises die £18,5 miljard bijdragen aan de economie en waarin bijna 1 miljoen mensen werkzaam zijn. Paar bekende Britse social enterprises zijn Jamie Oliver’s restaurantketen Fifteen en The Big Issue, een tijdschrift dat wordt verkocht door daklozen, vergelijkbaar met de daklozenkrant.

Meer interesse sociaal ondernemen
Uit data van het The People’s Business rapport, blijkt wel dat er steeds meer interesse is sociale ondernemingen. Peter Holbrook, chief executive van SE UK: “Het is dé sector waar ondernemers bedrijven in starten. Dat zegt veel over de motivatie van mensen en geeft een verlangen weer voor een nieuwe manier waarop bedrijven zich gedragen en ze een bijdrage leveren aan de samenleving. Social enterprises zijn bedrijven die mensen en gemeenschappen te dienen.”

Belemmering is toegang tot kapitaal
Verder blijkt uit dat 39% van de social enterprises in de UK financiering van hun business als grootste belemmering ziet. Dat is niet anders in Nederland. Ook uit de door Social Enterprise NL uitgebrachte monitor bleek dat de toegang tot (groei)kapitaal als grootste obstakel werd gezien door de sociaal ondernemers. Banken laten het in toenemende mate afweten en er zijn nog maar weinig investeerders bereid om aan impact investment te doen; investeringen waarbij niet alleen naar het financiële aspect wordt gekeken, maar waarbij ook de maatschappelijke waarde wordt meegewogen in de investeringsbeslissing. In het Verenigd Koninkrijk heeft Royal Bank of Scotland (RBS) beloofd om 2500 bedrijven te helpen voor het einde van 2015. Eerder als leende RBS meer dan 3 miljoen pond aan sociale ondernemingen met Microfinance Funds dat ze in 2012 oprichtte.

Social investment
Verder werd in Engeland vorig jaar ook Big Society Capital opgericht, een onafhankelijk financiële instelling die sociale investeringen doet.
In Nederland werden de afgelopen tijd ook twee nieuwe initiatieven gestart om meer kapitaal beschikbaar te krijgen voor de social enterprise sector. Vanaf dit najaar wordt Social Enterprise Accelerator (SEA) gelanceerd. En ook ABN AMRO, founding partner van Social Enterprise NL, richtte onlangs een Impact Fonds op met daarin 10 miljoen euro om social enterprises op te schalen.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV