In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden interviews met diverse sprekers gepubliceerd.Met de decentralisaties van zorg en participatie in het vooruitzicht, worden gemeenten binnenkort gec
Interview: Via sociaal ondernemen naar meer informele zorg
In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden interviews met diverse sprekers gepubliceerd.
Met de decentralisaties van zorg en participatie in het vooruitzicht, worden gemeenten binnenkort geconfronteerd met meer taken en minder geld om zorg te verlenen. Het belang van informele zorgverlening wordt zodoende steeds groter. Steeds meer sociaal ondernemers springen in dit gat en komen met innovatieve oplossingen om op succesvolle wijze burgers te activeren. Zodoende worden zij steeds meer een interessante/serieuze partner voor gemeente. Wat drijft deze ondernemers? En hoe komt een succesvolle samenwerking tussen sociaal ondernemers en gemeenten op dit onderwerp tot stand? Patrick Anthonissen mede-oprichter van Zorgvoorelkaar.com and Frans Huissen directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland verzorgen een workshop op het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeente”. Wat kunnen deelnemers van deze workshop verwachten?
Waarom zijn jullie Zorgvoorelkaar.com begonnen?
Patrick Anthonissen: “Vier jaar geleden heb ik met een aantal ondernemers besloten om online toepassingen in te gaan zetten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. We kwamen uit op de uitdagingen in de zorg, waarin het leveren van hoge kwaliteit en de toename van het aantal ouderen in de toekomst voor problemen kan gaan zorgen. Toen beseften wij ons dat de maatschappij zou gaan veranderen en dat het zorgen voor elkaar weer centraal zal komen te staan. Mensen moeten elkaar dan wel op een eenvoudige manier kunnen vinden. Zodoende is de idee ontstaan om een online marktplaats voor vrijwillige en professionele hulp op te richten.”
Wat voor resultaten bereikt Zorgvoorelkaar.com?
Patrick Anthonissen: “In de afgelopen anderhalf jaar hebben wij ons klantenbestand uitgebreid van 6 naar 25 gemeenten in Nederland. Op basis van de huidige resultaten verwachten we een toename van de informele zorg te realiseren van circa 30%. Dit komt onder andere doordat we een nieuwe groep vrijwilligers aanspreken: de helft is jonger dan 40 jaar en 30% heeft nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Tenslotte zien we dat de zelfredzaamheid van mensen toeneemt: 40% van alle hulpvragen wordt geplaatst door particulieren en wordt ingevuld door buurtbewoners zonder bemiddeling van een organisatie.”
Wat levert werken met Zorgvoorelkaar.com de Vrijwilligerscentrale op?
Frans Huissen: “Een vrijwilligerscentrale die zichzelf serieus neemt kijkt naar de toekomst. Minder overheid, minder organisatie, meer burger, meer zelfredzaamheid en vooral meer samen-redzaamheid. Daarom investeren wij in verbindingen. Verbindingen tussen mensen onderling. Daar hebben wij Zorgvoorelkaar.com voor nodig. Een goede tool, maar vooral ook een partner om samen voor elkaar te krijgen dat de gemeenschap deze ene tool gaat gebruiken.”
Hoe ziet de toekomst van de informele zorg eruit, gaan ondernemende oplossingen een grotere rol spelen?
Frans Huissen: “De transitie in de zorg is het begin van een heel nieuw tijdperk. Niet langer zijn het de zorgverzekeraars, de doctoren of de grote organisaties die bepalen wat goed voor de mens is. Het is de mens zelf die stap voor stap weer verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn welzijn, zijn gezondheid. Nieuwe oplossingen die de burger daarbij ondersteunen zullen kansrijk zijn. Zij die het snappen zijn niet somber.”
Op 4 september geven Huissen en Anthonissen een workshop over de informele zorgverlening op het eerste landelijke congres van Social Enterprise NL over sociaal ondernemers en de rol van gemeente. Bekijk het hele programma en schrijf u in!
Locatie:
Herengracht 505
1017BV