Op 19 januari organiseerde de SER een interactieve werkconferentie rondom sociaal ondernemerschap. Zo’n honderd sociaal ondernemers, financiers, onderzoekers, vertegenwoordigers van gemeenten en rijksoverheid en branche-organisaties bogen zich hierbi

Terugblik werkconferentie SER over sociaal ondernemerschap

Share this page:

Op 19 januari organiseerde de SER een interactieve werkconferentie rondom sociaal ondernemerschap. Zo’n honderd sociaal ondernemers, financiers, onderzoekers, vertegenwoordigers van gemeenten en rijksoverheid en branche-organisaties bogen zich hierbij over de vraag hoe social enterprises in Nederland kunnen worden versterkt en ondersteund door de overheid.

Ruimte voor sociaal ondernemerschap 
De werkconferentie van de SER is een opmaat naar het SER-onderzoek over dit thema dat in maart 2015 zal worden gepubliceerd. Doel van de bijeenkomst was het scherpstellen van de belangrijkste knelpunten van de social enterprise sector. De belangstelling voor de bijeenkomst was groot, alle plaatsen waren bezet en er was zelfs een wachtlijst met geinteresseerden.

Mariëtte Hamer (voorzitter SER) “Sociaal ondernemen is een brede en groeiende beweging die de ruimte moet krijgen om moeilijke maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. De vraag is: Hoe organiseer je dat?”

Hamer benoemde daarnaast dat social enterprises aansluiten bij de taken van de overheid als het gaat om thema’s als arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het bevorderen van sociale verbinding en gelijkwaardigheid en het terugdringen van eenzaamheid en daarmee ook te maken krijgen met de veranderende rol van de overheid en de decentralisaties.

Knelpunten
Bij de genodigden weerklonk het belang van een sterkte social enterprise sector die de ruimte krijgt om te innoveren. Belangrijke stappen daarin zijn het wegnemen van obstakels zoals het verkrijgen van financiering, het aanpassen van aanbestedingsregels voor social enterprises en de mogelijkheid om te experimenteren in gemeenten.

Willemijn Verloop: “Sociaal ondernemers zijn de ideale businesspartners voor de overheid, omdat ze dezelfde doelen nastreven. Maar we zien nog te vaak een gebrek aan herkenning en erkenning voor deze bedrijven. In de praktijk blijkt dat wanneer de overheid sociaal ondernemers erkent en herkent, ze beter samenwerken en samen meer slagkracht hebben.”

Veel van de genoemde knelpunten komen overeen met die uit de Social Enterprise Monitor 2014. Lees hier het verslag van de SER over de bijeenkomst en here het artikel dat OneWorld over de conferentie publiceerde.

Vervolg
De SER gaat in de komende maanden aan de slag met het onderzoek en brengt in maart 2015 een advies uit. Social Enterprise NL zal het onderzoek nauwegelet volgen, nieuws hierover verschijnt op www.social-enterprise.nl

Locatie:
Herengracht 505
1017BV