Wéér een enquête?Dit moeten veel sociaal ondernemers denken wanneer er weer eens een vriendelijk verzoek voor het invullen van een vragenlijst in de toch al overvolle inbox belandt. Studenten, onderzoeksbureaus, bedrijven …
Wéér een enquête?
Wéér een enquête?
Dit moeten veel sociaal ondernemers denken wanneer er weer eens een vriendelijk verzoek voor het invullen van een vragenlijst in de toch al overvolle inbox belandt. Studenten, onderzoeksbureaus, bedrijven; steeds meer organisaties zijn geïnteresseerd in het reilen en zeilen van sociale ondernemingen. Ook vanuit Social Enterprise NL weten we onze leden te vinden voor de jaarlijkse Social Enterprise Monitor.
Moet een drukke ondernemer daar nu tijd voor maken? Ja vinden wij, onderzoek is namelijk van groot belang voor ontwikkeling van de sector.
Daar is het CBS toch voor?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt ieder jaar enorm veel data over bedrijven. Hoeveel mensen werken? Groeit de omzet? Wordt er geïnvesteerd? Ja, zelfs het percentage ondernemers dat aangeeft dat “de weersomstandigheden een beperkende factor zijn om te kunnen voldoen aan de vraag” is te achterhalen via Statline. Voor de volledigheid: dit is uit te splitsen naar kwartaal en één van de 234 bedrijfstakken. Prachtig toch, dat maakt al die vragenlijsten ook gelijk overbodig hoor ik u denken. Dat is helaas niet het geval. Het CBS maakt namelijk geen uitsplitsing voor sociale ondernemingen. Er is dus op dat prachtige Statline helemaal niets over sociale ondernemingen te vinden.
Social Enterprise Monitor
Data en onderzoek over de social enterprise sector is echter wel hard nodig. Overheden, gemeenten, financiële instellingen en grote bedrijven hebben kennis nodig om te kunnen bepalen hoe ze social enterprises het best kunnen ondersteunen. Wat is nodig en wat niet. Een eigen rechtpositie voor de social enterprise; waarom zou dat nodig zijn? Een landelijke buy social campagne; hebben sociale ondernemingen daar behoefte aan? En zolang deze kennis niet van de traditionele instanties komt zijn we op andere wegen aangewezen.
Social Enterprise NL publiceert zelf ieder jaar de Social Enterprise Monitor. Ieder jaar vragen we al onze leden een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Dit levert ieder jaar een rijk rapport op. Hoeveel ondernemers meten hun impact? Groeit de werkgelegenheid binnen de sector? Hebben sociale ondernemingen behoefte aan meer financieringsmogelijkheden? Allemaal terug te vinden in de Social Enterprise Monitor. Dat er een behoeft bestaat uit harde informatie over de sociale enterprise sector blijkt ook uit het feit dat de monitor ieder jaar landelijke media-aandacht oplevert.
Wat gebeurt er nog meer?
Ieder jaar werken we samen met een aantal afstudeerstudenten. Deze scripties belanden niet ongelezen in een la. Vorig jaar heeft de scriptie van Lisa van den Broeke geleid tot het boek Iedereen Werk, Iedereen Winst en de scriptie van Merle Verdegaal tot een artikel op Sociale Vraagstukken. Ook onze partner PwC is in samenwerking met Nyenrode op dit moment bezig met een groot onderzoek, hier wordt onder andere stil gestaan bij de rechtspositie van de social enterprise, een belangrijk element van onze lobby. Daarnaast werken we samen het Europese onderzoeksproject EFESEIIS waar negen verschillende universiteiten uit Europa aan meedoen. Dit onderzoek wordt door de Europese Unie als een belangrijke bron voor het te vormen beleid gezien.
Kortom, zolang het CBS geen data over sociale ondernemingen verzamelt zijn andere onderzoeken cruciaal. Dit kost veel kostbare tijd van de ondernemer, daar kunnen we helaas niet veel aan veranderen.
Blijft wel vraag: welke onderzoeker richt zich op “het effect van de weersomstandigheden op de bedrijfsvoering” van de sociale onderneming?
Locatie:
Herengracht 505
1017BV