Social Enterprise NL presenteert haar visie op een juridische vorm voor sociale ondernemingen: een modaliteit die gebruikt kan worden op bestaande rechtsvormen zoals de BV en Coöperatie. ‘De sociale onderneming op weg naar het Burgerlijk Wetboek’.

De maatschappelijke vennootschap B.V.m.

Share this page:

Social Enterprise NL presenteert haar visie op een juridische vorm voor sociale ondernemingen: een modaliteit die gebruikt kan worden op bestaande rechtsvormen zoals de BV en Coöperatie. Deze visie is tot stand gekomen na gesprekken met verschillende experts en een werkconferentie, waar 60 ondernemers, wetenschappers, financiers en beleidsmakers aanwezig waren. 

De modaliteit beantwoordt de behoefte van ondernemers om hun maatschappelijke missie steviger vast te leggen. Dit leidt tot de gewenste (h)erkenning voor de ondernemer, maar biedt ook duidelijkheid aan andere stakeholders dat de onderneming maatschappelijk is en blijft. 79% van de sociale ondernemingen geeft aan een nieuwe juridische vorm aan te nemen indien deze zou bestaan. 

Daarnaast biedt de modaliteit de overheid een basis voor beleid. Veel gemeenten willen samenwerken met sociale ondernemingen, maar lopen vast door het ontbreken van duidelijke kaders. De modaliteit biedt duidelijkheid en een juridische basis.

De modaliteit kent de volgende leidende principes:

  • De statuten bepalen dat de onderneming de maatschappelijke missie vooropstelt, dus boven het belang van aandeelhouders, management en werknemers, en leggen deze missie inhoudelijk vast.
  • De stakeholders worden benoemd in de statuten en door de bestuurders betrokken bij het beleid – de wijze waarop verschilt, afhankelijk van de aard en omvang van de onderneming – die hiertoe een model uit de code of governance kiest.
  • De dialoog met de stakeholders en de maatschappelijke acceptatie zijn gefundeerd in transparantie, waarvoor minimumeisen bestaan. Zo is helder ‘met wie de buitenwacht te maken heeft’, wat het beleid is en wordt de gerealiseerde maatschappelijke waarde concreet gerapporteerd. Deze informatie is tijdig en voor iedereen toegankelijk.
  • De maatschappelijke vennootschap (her)investeert het grootste deel van haar middelen in de missie. De winstuitkering aan aandeelhouders en het beloningsbeleid staan ten dienste van de missie, zijn redelijk, inzichtelijk en hebben brede acceptatie.

Lees hier het volledige visiedocument over de maatschappelijke vennootschap B.V.m.