Op 12 december 2024 vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over circulaire financiering en belastingverschuivingen (tax shift). Dit gesprek bracht experts, financiële instellingen…

Sociaal ondernemers aan de beslistafel: rondetafelgesprek over circulaire financiering 

Share this page:

Op 12 december 2024 vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over circulaire financiering en belastingverschuivingen (tax shift). Dit gesprek bracht experts, financiële instellingen en sociaal ondernemers samen om de kansen en uitdagingen van een circulaire economie te bespreken. Namens Copper8, lid van Social Enterprise NL, was Jeroen van Muiswinkel aanwezig om hun visie op de rol van financiering in de circulaire transitie te delen.

Copper8 aan tafel  

Copper8, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in circulaire economie, pleitte tijdens het gesprek voor systemische veranderingen in financiële modellen. Jeroen benadrukt dat huidige risicomodellen van financiële instellingen circulaire bedrijven benadelen. Hij stelde voor om circulariteit een vast onderdeel te maken van investeringsbeslissingen en samenwerking tussen publieke en private partijen te stimuleren, bijvoorbeeld via een transitiefonds.

“We moeten investeren in een economie die waardebehoud centraal stelt,” aldus Jeroen.  

De inbreng van Copper8 werd onderschreven door professor Jan Jonker, die tijdens het gesprek uitlegde hoe het huidige economische systeem, dat is gericht op massaproductie en -consumptie, circulariteit niet beloont. “De huidige fiscale systemen bevoordelen lineaire bedrijfsmodellen, terwijl circulaire ondernemers juist worden benadeeld,” zei Jonker. Hij benadrukte dat een circulaire economie alleen kan floreren als we waarde behouden op elk niveau, van product tot materiaal.

Sociaal ondernemerschap: onmisbaar in de circulaire transitie 

Sociale ondernemingen, zoals Copper8, spelen een sleutelrol in de transitie naar een circulaire economie. Ze leveren niet alleen direct impact door innovatieve oplossingen te ontwikkelen, maar signaleren ook systeemobstakels en dragen actief bij aan duurzame veranderingen. Hun praktijkervaring en vernieuwende aanpak is essentieel voor de overgang naar een economie waarin circulariteit centraal staat. 

Social Enterprise NL vindt het belangrijk dat sociaal ondernemers meedenken en –praten over beleid. We zien een rol voor beleidsmakers en politici om sociaal ondernemers actief uit te nodigen aan deze beslistafels. En voor sociaal ondernemers om deze kansen te benutten. Lees meer over onze visie en aanbevelingen in het het visiedocument Perspectief van de Pionier