De Europese Commissie stimuleert sinds 2011 sociaal ondernemerschap middels het Social Business Initiative (SBI). De expertgroep GECES 2 voorziet de Commissie van input, hierbij een verslag van de eerste bijeenkomst.
Bericht uit Brussel
De Europese Commissie stimuleert sinds 2011 sociaal ondernemerschap middels het Social Business Initiative (SBI). De expertgroep GECES 2 voorziet de Commissie van input, hierbij een verslag van de eerste bijeenkomst.
De Europese Commissie stimuleert sinds 2011 sociaal ondernemerschap middels het Social Business Initiative (SBI). Een expertgroep voorziet de Commissie van input: Expert Group on Social Economy and Social Enterprises (GECES). Deze zomer kon iedereen solliciteren voor de periode 2018-2024 en Stefan Panhuijsen van Social Enterprise NL is toegelaten. Hierbij een kort verslag van de eerste bijeenkomst van GECES 2.
In de Brusselse vergaderzaal verzamelen zo’n 40 experts uit de private sector (bekijk alle leden hier), ambtenaren uit iedere lidstaat, observers vanuit organisaties zoals de OECD en een stuk of acht ambtenaren van de Europese Commissie. De gehele ochtend gaven verschillende beleidsmakers van de Europese Commissie een update over de voortgang van het SBI. Hierbij de meest relevante zaken uit de meer dan 50 slides die voorbij kwamen.
Het SBI werkt vanuit de pijlers access to finance, access to markets, improving framework conditions, social innovation and international dimension. Wat is er gebeurd en wat mogen we nog verwachten?
Access to finance
- Er zijn garantieregelingen ingesteld. Daar heeft oa de Triodos Bank gebruik van gemaakt. Deze worden uitgebreid. Grants om de transactiekosten voor microfinanciering en kleine investeringen te verlagen. Er is regelgeving opgesteld voor investeringsfondsen: European social entrepreneurship funds (EuSEF).
Access to markets
- Er is regelgeving ingesteld om publieke inkoop bij sociale ondernemingen te vergroten. In Nederland is dit vertaald naar Artikel 2.82 van de Aanbestedingswet. De Commissie erkent dat er bij inkopers in de verschillende lidstaten nog te weinig kennis is over de mogelijkheden van deze regeling en gaat trainingsdagen organiseren. In 2019 wordt deze training ook in Nederland georganiseerd.
- Over de samenwerking tussen het traditionele bedrijfsleven en sociale ondernemingen heeft de Commissie in de zomer van 2018 een conferentie georganiseerd (Social Enterprise NL gaf daar een presentatie over Buy Social), binnenkort verschijnt er een rapport over de ‘uitkomsten’ van deze conferentie.
- In de zomer van 2019 verschijnt de een upgedate versie van de Buying Social Guide.
- De Commissie wil ook cross border activities ofwel de groei van sociale ondernemingen in andere landen stimuleren. Dit jaar nog zet de Commissie daarvoor een call uit.
Improving framework conditions
- Van alle lidstaten zijn mapping studies gemaakt. Zie hier het overzicht.
- Samen de OECD is de Better Entrepreneurship Tool gemaakt, deze online tool helpt bij het maken van beleid voor sociaal ondernemerschap. Zeker de moeite waard om te bekijken.
- Via het European Social Economy Regions Pilot programma worden regionale activiteiten gestimuleerd. Het Social Enterprise Cafe Zutphen van 9 juli was hier onderdeel van.
Social innovation, technologies and new business models
- Er zijn verschillende competities en incubators gestart zoals Social Innovation Challenge Platform, European Social Innovation Competition, Horizon 2020 Prize on Blockchains for Social Goods.
- Pilot project gestart over collaborative economy platforms, wordt uitgevoerd door het Europe Enterprise Network (EEN).
International dimension
- Via verschillende programma’s wordt sociaal ondernemerschapsontwikkeling in grensregio’s van de EU gestimuleerd, bijvoorbeeld MED UP.
Na de lunch werd er gebrainstormd over het samenstellen van working groups over sub-onderwerpen zoals social investment en impact measurement. Het is nog niet bekend welke working groups er uiteindelijk worden gevormd.
Concluderend, een nuttige bijeenkomst waar leden vooral werden bijgepraat over de voortgang van het SBI, maar nog weinig interactie. Uiteraard houden we jullie via onze website op de hoogte van komende bijeenkomsten.
Alle presentaties vind je hier. En blijf op de hoogte van het SBI via dit twitteraccount.