Een Rijksoverheid die sociaal ondernemen stimuleert
De Rijksoverheid heeft een belangrijke rol in het stimuleren van sociaal ondernemerschap in het hele land. In het coalitieakkoord van kabinet-Rutte IV worden de ambities om sociaal ondernemen te stimuleren als volgt beschreven: “Met het oog op het behoud van een gelijk speelveld, wordt maatschappelijk ondernemerschap gefaciliteerd door de introductie van de Maatschappelijke B.V. Ook komt er voor maatschappelijk ondernemen één duidelijk kader met rapportage-eisen, en maakt het kabinet met een aangepast voorstel voor duurzaamheidsinitiatieven een uitzondering op de Mededingingswet mogelijk.” Social Enterprise NL moedigt het kabinet aan om volgende stappen te zetten en het stimuleren van sociaal ondernemen sterker te verankeren in beleid en wet- en regelgeving.
Wat doen wij?
Social Enterprise NL zet zich in voor meer aandacht voor sociaal ondernemen op nationaal niveau op de volgende manieren:
Ondertekening van de City Deal Impact Ondernemen. In maart 2020 is de City Deal door 80 partijen ondertekend. De City Deal Impact Ondernemen wil met deze meerpartijensamenwerking impact ondernemen bevorderen en obstakels die impact ondernemers ervaren verminderen.
Uitbrengen van het Manifest Impact Economie. Terwijl we bezig zijn met de bestrijding van het virus en het opvangen van de maatschappelijke- en economische schade, wordt steeds duidelijker dat de inrichting van onze economie radicaal beter moet. Een economie die circulair, inclusief en armoedevrij is, voor iedereen. Met dit manifest roepen wij het kabinet op zich in te zetten voor de Impact Economie!
Onderschrijving van de Kamerbrief van voormalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Met deze brief doet voormalig staatssecretaris Mona Keijzer belangrijke aanbevelingen om ondernemen met maatschappelijke missie verder te stimuleren.
Wat willen we bereiken?
Ons uiteindelijke doel is het activeren van het Rijk om stimulerend beleid op te stellen waarmee de de impact van sociaal ondernemers kan worden vergroot. Specifiek roepen we het nieuwe kabinet op om werk te maken van de volgende thema’s:
Invoering van de BVm. De toevoeging van een modaliteit ‘m’ (van ‘maatschappelijk’) aan de BV in het Burgerlijk Wetboek voorziet in een eenvoudige en eenduidige herkenning, die de ondernemers en stakeholders helderheid en zekerheid biedt. Opname in het BW borgt de handhaving en aanspreekbaarheid van bestuurders. Nederland is een van de weinige Europese landen die deze stap nog niet hebben gezet.
De Code Sociale Ondernemingen benutten. Veel gemeenten en provincies gebruiken de Code en haar Register inmiddels als instrument voor beleidskeuzes en samenwerking. De nationale overheid is de missende factor. Haar steun kan dit instrument op korte termijn de gewenste versnelling geven.
Maak werk van de circulaire economie. Breng de ambitie van de circulaire economie en het arbeidsmarktbeleid samen. Dit vraagt om een ontkokering van reeds beschikbare – maar versnipperde – budgetten tot één geïntegreerd financieel instrument.
De missing link in arbeidsparticipatie. Ga in gesprek met innovatieve sociale ondernemingen die zich specialiseren in arbeidsparticipatie en neem hen expliciet op in beleid.
Lokale initiatieven = lokale kracht. Versnel de ontwikkeling van community enterprises door een landelijk stimuleringsprogramma.
Kenniscentrum voor gemeenten en provincies. Het creëren van een Kenniscentrum Sociaal Ondernemerschap voorkomt dat de verschillende overheden steeds ‘opnieuw’ het wiel uitvinden. Dit kenniscentrum zorgt ervoor dat zij van elkaar leren en dat beleid op verschillende niveaus op elkaar aansluit.
De sociale onderneming als testlab. Inventariseer per ministerie waar sociaal ondernemers doorbraken realiseren, die met een goede samenwerking en aanpassing van regelgeving breed uitgerold kunnen worden.
Landelijk publiek-privaat groeiprogramma. Met een landelijk publiek-privaat groeiprogramma kunnen sociale ondernemingen opschalen, waardoor hun bereik en impact gemaximaliseerd worden.
Wil je als Rijksdienst aan de slag met het bevorderen van sociaal ondernemerschap?
Neem dan contact op met ons op via info@social-enterprise.nl.