Breedweer
Breedweer Facilitaire Dienstverlening gebruikt schoonmaak als middel om maatschappelijke impact te maken en om invulling te geven aan maar liefst negen van de zeventien SDG’s. Hoe zij dat doen? Door zoveel mogelijk mensen uit kwetsbare doelgroepen een kans te geven op de arbeidsmarkt. Daarnaast neemt de organisatie de verantwoordelijkheid om de volledige keten aan te jagen om te veranderen en samen tot radicale systeemverbetering te komen.


De Commercieel Directeur van Breedweer is Jack Stuifbergen en we stelden hem een aantal vragen om onze Baanbreker wat beter te leren kennen.
Welk systeem gooien jullie op de schop?
“In ons geval is dat er niet één, maar staat er wel een onderdeel centraal, namelijk dat maatschappelijke waarde ook werkelijk waarde gaat krijgen over de gehele linie. Denk dan aan dat systeembanken zich gaan inzetten om oplossingen met de overheid, gezien zij een groot belanghebbende zijn bij maatschappelijk rendement. Daarnaast moet maatschappelijk rendement gemonitoriseerd kunnen worden, zodat we gelijk speelveld krijgen ten opzichte van de oude economie. De waardering van de Overheid en Financiers is hier erg belangrijk in.”
Waarom zijn jullie Baanbreker?
“We zijn aan het vechten tegen een gevestigde orde. Ofwel de oude economie. Het is hard nodig om dat systeem te veranderen en dat kunnen we gewoon niet alleen. We hebben ons gerealiseerd dat we ook de lobby nodig hebben van Social Enterprise NL en van andere grote partijen die zich inzetten voor diezelfde radicale systeemverbetering. Zo kunnen we gezamenlijk werkelijk die vuist maken om het systeem echt op de schop te gooien.”

Wat doet Breedweer om de missie te realiseren?
“Breedweer levert facilitaire diensten, met als hoofddienst schoonmaak. Maar bij ons komen ze voor schoonmaak maar krijgen ze impact. En zo zetten we opdrachtgevers aan het denken. We proberen dus ook veel geluid te maken en opdrachtegevers en overheden actief te overtuigen om het anders te doen. Wij vinden dat de belanghebbende bij de impact die we maken ook verantwoordelijkheid moeten gaan dragen en niet alleen profiteren. We moeten dit samen doen.
En daarnaast proberen we ook de mensen die bij Breedweer komen werken, of ze nu een ‘afstand’ hebben tot de arbeidsmarkt of niet, gewoon een mooie plek te geven waar geluk uiteindelijk het hoofddoel is.”