Maak kennis met Fair Fabrics! Deze sociale onderneming verbindt Nederlandse interieurwinkels en ontwerpers met vakateliers in o.a. Marokko en Tunesië. Wij gingen langs bij oprichtster…
Achter de schermen bij… Fair Fabrics!
Maak kennis met Fair Fabrics! Deze sociale onderneming verbindt Nederlandse interieurwinkels en ontwerpers met vakateliers in o.a. Marokko en Tunesië. Wij gingen langs bij oprichtster Karin Kandt.Maak kennis met Fair Fabrics! Deze sociale onderneming verbindt Nederlandse interieurwinkels en ontwerpers met vakateliers in o.a. Marokko en Tunesië. Wij gingen langs bij oprichtster Karin Kandt.
Update 24 november 2020
Fair Fabrics in een notendop
In een studio in een voormalig Rotterdams schoolgebouw zit Karin Kandt van Fair Fabrics, omringd door tapijten, dekens en kussens achter haar bureau. Ik zou zeggen ‘this is where the magic happens’, maar eigenlijk gebeurt de magie van Fair Fabrics in het buitenland. Fair Fabrics verbindt makers uit onder andere Marokko en Tunesië, met ontwerpers, winkels en merken in Nederland. Fair Fabrics ondersteunt deze buitenlandse ondernemers door hun internationale netwerk te laten groeien en helpt hen daarmee in het zetten van de volgende stap naar professionaliteit en zelfstandigheid.
Fair Fabrics is sinds 2015 lid van Social Enterprise NL. Hun grootste klanten zijn winkels, ontwerpers en bedrijven. Zo zijn de vazen in de huisjes van Landal Greenparcs op maat geproduceerd door Marokkaanse pottenbakkers waar Fair Fabrics mee samenwerkt, maar ook handgeknoopte tapijten en kussens in samenwerking met het NRC Handelsblad, die aan alle lezers worden verkocht. Daarnaast produceren ze vloerkleden op maat voor particuliere klanten.
Hoe het allemaal begon
“Fair Fabrics is een beetje organisch ontstaan”, vertelt Karin, “Ik heb veel gereisd en tijdens deze reizen kwam ik allerlei prachtige en verrassende ambachten tegen. Dat bleef hangen.” Uiteindelijk hebben haar werkervaringen en idealisme bijgedragen aan wat nu Fair Fabrics is. “Ik wilde mijn steentje bijdragen. Mijn ideaal realiseren.” En dat ideaal is dat de ondernemers uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, dat ze kunnen groeien en een echt professioneel productie-atelier kunnen neerzetten.
Karin vertelt welke stappen ze heeft gezet om Fair Fabrics op te starten. “Ik ben naar Marokko afgereisd, omdat ik het idee had dat er een goede link gelegd kon worden tussen de producten die ze daar maken en wat hier in Nederland zou kunnen werken wat betreft stijl en kwaliteit.” Eenmaal daar ging ze met de vakateliers in gesprek over de mogelijkheden en sprak ze met de wevers en pottenbakkers om erachter te komen hoe het er in hun workshop aan toe ging. “Vervolgens kocht ik spullen die ik mooi vond en verkocht deze weer in een webwinkeltje in Nederland. Het was een kwestie van trial-and-error, maar zo ontdekte ik wat de mensen hier wel en niet mooi vonden.”
Sparren met andere ondernemers
In de fase die volgde heeft Karin veel gehad aan Social Enterprise NL. “Ik ben lid geworden vanwege de inhoudelijke ondersteuning en het grote netwerk, maar ook om uit te kunnen dragen dat Fair Fabrics een sociale onderneming is.” In de periode dat ze is aangesloten, heeft Karin Social Enterprise NL zien groeien. “Dat merk je aan het aanbod van bijeenkomsten en inhoudelijke sessies, maar ook aan de groei van het aantal leden. Het is een heel belangrijk en breed netwerk aan het worden dat echt een stem heeft.” Daarnaast hecht ze veel waarde aan het sparren met andere ondernemers tijdens de bijeenkomsten. Zo loopt zij op een aantal vlakken tegen dezelfde problematiek aan als Tony’s Chocolonely, een onderneming die een heel stuk groter is dan Fair Fabrics, maar ook met fairtrade productie te maken heeft.
Fairtrade
Dat de producten van Fair Fabrics honderd procent fairtrade zijn, ziet Karin strak op na. “De arbeidsomstandigheden vind ik het belangrijkst. Doordat ik regelmatig zelf naar de vakateliers in de verschillende landen reis, kan ik precies zien wat er gebeurt bij de producenten. Ik ken ze persoonlijk en zie ook hoe zij zich in de loop der jaren ontwikkelen. Transparanter dan dit kan het niet.” Fair Fabrics draagt ook bij aan de werkgelegenheid in de dorpen waar de producenten zijn gevestigd, want hoe groter de ateliers worden, hoe meer mensen er nodig zijn voor het productieproces en alles daarom heen. Het is natuurlijk geweldig om te zien dat de groei van het vakatelier ook impact heeft op een veel grotere gemeenschap en je dat steeds verder ziet groeien.
“Er zijn nog geen exacte impactmetingen gedaan”, vertelt Karin. “Fair Fabrics is nog relatief klein, dus het is lastig om de aandacht te verdelen. Wel zie ik elke keer als ik terugkom dat er dingen zijn veranderd in de gemeenschappen waar ik kom: de ondernemers hebben kunnen investeren, zijn groter en professioneler geworden en er zijn meer mensen uit het dorp bij betrokken.” Wat ik bijvoorbeeld wel weet is hoeveel werk een atelier heeft aan een specifieke productie. Voor een recentelijke tapijtproductie van het NRC Handelsblad had een weefcoöperatie van ongeveer 8 vrouwen zo’n 5 maanden werk. Dat is natuurlijk geweldig!
Van professionele organisaties tot familiebedrijfjes
Fair Fabrics werkt met allerlei verschillende soorten ondernemers: van (semi)professionele coöperaties tot aan kleine families in afgelegen bergdorpjes. Het spreekt voor zich dat hier grote verschillen in samenwerking zijn. “Sommigen maken prachtige tapijten, maar gaan bijvoorbeeld tussendoor even de koeien melken. Anderen gaan gewoon ’s ochtends naar de workshop en komen aan het eind van de dag pas weer thuis”, legt Karin uit. “De wat minder professionele organisaties zijn voor mij ingewikkelder, maar zij hebben onze ondersteuning het hardst nodig. Het is heel makkelijk om alleen samen te werken met grotere coöperaties, maar die zijn al een heel eind op weg. Afhankelijk van de wensen van de klant kiezen we de onderneming – groot of klein – die het beste past’’.
Prestaties en toekomstplannen
Eén van de dingen waar Karin het meest trots op is, is dat zij door de Europese Commissie gevraagd werd om te spreken op een symposium in Tunesië. Ze participeerde in een uitwisselingsproject via de organisatie Euclid, met als resultaat een officieel partnership met een Tunesische sociale onderneming. “Als de kennis van hier naar daar kan worden gebracht, is dat heel waardevol. Aan de andere kant heb ik met dit project ook een groot Tunesische netwerk kunnen opbouwen.”, vertelt ze.
Ook geeft ze binnenkort een gastcollege aan studenten van de Zuyd Hogeschool. Binnen de opleiding International Business wordt de minor ‘The Global Social Enterprise’ aangeboden en is in samenwerking is ook een business challenge voor Fair Fabrics opgesteld. Het is een goede zaak om mijn expertise te kunnen doorgeven, maar ook om nieuwe inzichten van de studenten te krijgen.
Inmiddels is Fair Fabrics uitgebreid met meerdere mensen zoals bijv. een vaste designer, grafisch vormgever, fotograaf en een lokaal team in Tunesië. Ook werken ze zoveel mogelijk samen met andere sociale ondernemingen voor de logistiek, het drukwerk en recycling van verpakkingsmaterialen.
Wat de toekomst betreft, zou Karin willen dat Fair Fabrics nog meer een platform wordt om een brug te slaan tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemers. “Inmiddels hebben we een aantal succesvolle projecten achter de rug waarbij ontwerpers en winkels nieuwe producten op maat hebben kunnen ontwikkelen. ” Door alle partijen op de juiste manier met elkaar in contact te brengen hoopt ze dat haar missie – het zorgen dat buitenlandse ondernemers zelfstandig en professioneel kunnen groeien, onder goede omstandigheden – nog beter benut gaat worden.
Hou vol
Karin heeft altijd aan haar missie vastgehouden. Dat is dan ook haar advies aan startende sociaal ondernemers: “Hou vol. Blijf je eigen route volgen. Het is soms heel verleidelijk om aan je eigen missie voorbij te gaan, maar uiteindelijk levert je dat niets op. Vasthouden aan je eigen missie is belangrijk, ook al is het niet altijd de makkelijkste weg.”