Wij namen een kijkje achter de schermen bij sociale bierbrouwerij De 7 Deugden in Amsterdam. Oprichter Garmt Haakma vertelde ons precies hoe deze sociale biertjes met wat…
Achter de schermen bij… De 7 Deugden
Wij namen een kijkje achter de schermen bij sociale bierbrouwerij De 7 Deugden in Amsterdam. Oprichter Garmt Haakma vertelde ons precies hoe deze sociale biertjes met wat extra’s worden gebrouwen en wat hij eraan doet om elke werknemer met een arbeidsbeperking tot zijn of haar recht te laten komen.
Hoe het allemaal begon..
In zijn vorige werk richtte Garmt Haakma zich alleen op personeelswerk, maar hij wilde meer dan dat. Dat besef kwam toen een jongen met een autistische stoornis aan Garmt vroeg of er een baan voor hem beschikbaar was. Alhoewel er geen vacature open stond, wilde Garmt hem een kans geven met een interne klus. De klus bleek, na 9 maanden het geprobeerd te hebben, te onduidelijk voor de jongen. Medewerkers gaven aan dat het meer tijd kost om hem te helpen dan wanneer ze de taak zelf zouden uitvoeren. Garmt was gedwongen het contract van de jongen niet te verlengen. “Dat voelde als een van de zwaarste ontslaggevallen die ik tot dan toe had meegemaakt, want ik stuurde hem eigenlijk weer terug achter de geraniums”. Dit gaf de doorslag voor Garmt dat hij de situatie voor werkzoekenden met een beperking wilde verbeteren. Diezelfde nacht bedacht Garmt de brouwerij, een plek waar mensen met een beperking diverse werkzaamheden kunnen uitvoeren en tijd hebben om zich te ontwikkelen. In oktober 2010 werd deze droom werkelijkheid.
Met smaak speciaal willen zijn
Het team van de 7 Deugden bestaat uit totaal 20 mensen die op regelmatige basis in de brouwerij zijn. Daarvan worden vijf mensen deels betaald met subsidie, zijn er ongeveer vijf vrijwilligers die in een traject met behoud van uitkering zitten en een aantal werknemers op flexibele basis die vaak op zaterdag in het proeflokaal werken. Garmt heeft een passie voor experimenteren met smaken voor bier en kan dit goed uitvoeren in een bierbrouwerij. Het doel was om een geheel eigen bierstijl neer te zetten, met daaruit een reeks van bieren met geheel eigen karakters. Zo hebben ze onlangs in samenwerking met Wasted Beers circulair bier ontwikkeld van restbrood.
Maar het belangrijkste, vertelt Garmt, is dat deze sociale brouwerij een plek is waar taken worden verricht waar voor iedereen wel wat tussen zit. Zo kunnen mensen gaan etiketteren, bottelen, flessen op de band zetten, schoonmaken of administratieve werkzaamheden uitvoeren bij de brouwerij. “Pas wanneer wij gaan werken met aangepaste computers, kunnen ook de mensen met een visuele beperking hier terecht”, voegt Garmt toe.
Door deugden mensen tot hun recht laten komen
Garmt heeft de naam De 7 Deugden bedacht omdat hij in de brouwerij met mensen werkt die allemaal een aparte gebruiksaanwijzing hebben. Ze beheersen vaak de eigenschappen niet die je nodig hebt om een natuurlijke werkrelatie te onderhouden met collega’s. Deugden zijn de eigenschappen die je nodig hebt om relaties te onderhouden en die de medewerkers van De 7 Deugden op hun leermomenten wijzen. Een van de belangrijkste volgens Garmt is: matigheid. Dit slaat op alcohol nuttigen, maar ook hoe je op je collega’s reageert. “Als iemand op je teen staat, moet je eerst even tot tien tellen en dan zeg je er iets van. Als je gelijk begint te meppen heb je een totaal andere verhouding”, vertelt Garmt.
“Het inlevingsvermogen in de ander is hier niet altijd even groot, de mensen zijn niet altijd even empathisch. Iedereen wordt bij ons anders behandeld, zodat ze niet in een mal gestopt worden waar ze niet in passen.” Garmt wilt ervoor zorgen dat iedereen die bij hem werkt tot zijn recht komt. “De een komt meer tot zijn recht in een strak schema en de ander wanneer diegene zijn eigen gang kan gaan. Je probeert veiligheid te creëren, ruimte te scheppen en vertrouwen te geven”, geeft Garmt aan. Op een gegeven moment merkte Garmt dat de mensen die bij De 7 Deugden werken, karakters zijn die je eigenlijk overal tegenkomt maar dan uitvergroot. De verschillen zijn alleen wat groter, waardoor je iets nadrukkelijker moet gaan nadenken hoe je daar mee om gaat. Bij De 7 Deugden doet iedereen alles op zijn eigen manier en is iedereen op zijn eigen manier gebekt.
Zonder sociale doelstelling geen brouwerij
Impact maken in de samenleving moet de voornaamste reden zijn om je onderneming te starten vindt Garmt. “Daar ben ik de brouwerij voor begonnen en als die sociale doelstelling er niet was, dan was de brouwerij er niet.” De enige bestaansreden voor de brouwerij is de impact die Garmt wilt hebben op het leven van mensen die hier komen werken en dus ook op hun sociale omgeving. Een hindering voor Garmt tijdens de realisatie en voor de ontwikkeling van De 7 Deugden was de opheffing van de begeleidingssubsidie nadat hij zijn businessplan had afgerond. Door het missen van subsidie kon hij in de beginperiode weinig tijd besteden aan verkoop, PR en marketing. Garmt was meer tijd kwijt om ervoor te zorgen dat intern alles goed verliep, zoals de mensen op de rit krijgen en de kwaliteit in de gaten te houden. Dit maakte een groot verschil tussen een gezond groei tempo en het streven naar een niveau waar je net niet genoeg winst maakt.
Medewerkers willen liever blijven dan uitvliegen
Garmt ziet zijn medewerkers intern ook groeien en ontwikkelen. Zo is een van de brouwers bij De 7 Deugden begonnen als etiketteermedewerker. Tijdens het schoonmaken in de brouwerij als een van zijn taken, heeft hij goed gekeken hoe dit gehele proces ging en maakt hij nu zelf de bieren. “Ik heb liever een team dat op elkaar ingespeeld is. Een team dat elkaar kent en gedurende langere tijd hier lekker bezig is dan zo’n duiventil waar men telkens weer uit en in vliegt.” Wanneer het zich financieel toelaat om de mensen een betaalde baan aan te bieden en de mensen op hun plek zitten, is Garmt tevreden. Mensen blijven ook graag bij Brouwerij De 7 Deugden plakken. Er komen een heleboel mensen binnen via verschillende zorginstanties met hun jobcoach of begeleider met de vraag of ze bij De 7 Deugden aan de slag kunnen. Die aantal maanden worden meestal een jaar, dan twee jaar en dan gemakkelijk drie jaar. “Dat betekent dat ze het ook wel naar hun zin hebben en dat we dus blijkbaar een omgeving creëren die veilig genoeg is en stimulerend genoeg is”, vertelt Garmt.
Heb je nog advies voor andere sociaal ondernemers?
“Onderschat niet de tijd die je bezig bent met het begeleiden van je mensen, blijf dichtbij jezelf, wees gewoon wie je bent, reageer zoals je bent. Dat wekt namelijk wel vertrouwen. En als je dat vertrouwen geeft en je mensen accepteert zoals ze zijn, dan krijg je het ook wel terug en zullen ze jouw eigenaardigheden ook wel accepteren”, aldus Garmt.
Ook aansluiten bij een netwerk van ruim 400 sociaal ondernemers? Vul dan het aanmeldformulier in!