De eerste bezoekbare chocoladefabriek van Nederland is een feit en staat in Amsterdam, in de grootste cacaohaven van de wereld. Team Social Enterprise NL ging…
Achter de schermen bij… Chocolatemakers
De eerste bezoekbare chocoladefabriek van Nederland is een feit en staat in Amsterdam, in de grootste cacaohaven van de wereld. Team Social Enterprise NL ging op bezoek voor een rondleiding van Marije, hoofd Marketing & Communicatie, om het productieproces te zien en chocolade van Chocolatemakers te proeven.
Hoe het allemaal begon
Van een studie tropische landbouw en werken met boerencoöperaties naar een echte chocoladefabriek. Een droom die werkelijkheid is geworden bij Rodney en Enver, de oprichters van Chocolatemakers. In 2008 zijn ze samen het eerste chocoladefestival in Amsterdam gaan organiseren om het Nederlandse cacao verleden te laten zien en hoe echte chocolade gemaakt wordt. Er bleek echter dat geen enkele cacaoverwerkingsfabriek hun deuren opendeed en je nergens binnen kon kijken. Daarom hebben ze vervolgens in 2011 besloten het zelf te gaan doen. En als ze het gaan doen, dan moeten ze het ook echt goed doen en chocolade maken waar iedereen blij van wordt. Wat begint bij de boer en eindigt bij de consument.
“De eerste machines werden opgesnord in Spanje, Italië, India en Amerika en omgebouwd tot een mini productielijn in twee oude garagepanden in Amsterdam-Noord. Niet echt efficiënt en je moest met emmertjes lopen van de ene ruimte naar de andere. Nu in de nieuwe fabriek is het logisch ingericht zodat je echt een rondje kan maken. Daarnaast is het pand ook wel vier keer zo groot en is er ruimte voor grotere machines. Hier kunnen we ook nog groeien en dat ging in Amsterdam-Noord echt niet meer”, vertelt Marije.
Duurzaamste fabriek van de wereld
Nu staan we dus in de duurzaamste chocoladefabriek met een geheel zonnepanelen dak waarmee het volledig voorziet in de eigen energievoorziening. Op 5 oktober opende Chocolatemakers de fabriek in de grootste cacaohaven van de wereld. Hier kun je zien hoe èchte chocolade wordt gemaakt, van boon tot reep. Die hoge kwaliteit biologische cacaobonen worden direct ingekocht bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen ze voor een goede en eerlijke prijs. Marije: “Wij snappen niet dat je iemand niet betaald voor zijn werk. Het werk dat de boeren doen is super belangrijk voor het eindproduct. Zij moeten bonen drogen en fermenteren en wanneer zij weinig betaald krijgen doen ze dat snel. Dan zijn de bonen dus niet goed gedroogd en gaat dat ten koste van de smaak. Daarnaast kunnen ze ook nog beter voor het land zorgen als ze goed betaald krijgen waardoor de cacao ook weer beter wordt.”
Zero waste: van boon tot chocola, thee en lippenstift
Naast smaakvolle en biologische cacao staat zero waste centraal in de bedrijfsvoering. Ze streven naar zo min mogelijk uitstoot en afval en gebruiken het liefst tweedehands machines. “Als we de bonen branden, dan branden we de hele boon. In de machine wordt het velletje van de boon gehaald. Dat velletje is dan afval, maar gebruiken we weer om cacaothee van te maken. Ook het gruis dat overblijft wordt volledig uitgeperst en wordt nog gebruikt om cacaoboter van te maken. Daar kan vervolgens weer lippenstift van gemaakt worden.”
Met alles wat ze doen kijken ze dus naar het hele plaatje. Naar de boer, naar de natuur, naar alles. Het gaat niet alleen om chocolade die lekker is, maar die ook goed is voor de wereld. De wereld willen ze zo min mogelijk belasten en vervuilen. “Zo worden onze bonen uit de Dominicaanse Republiek vervoerd met het zeilschip van Tres Hombres. We zijn gaan samenwerken met die drie mannen omdat het de minste vervuiling oplevert. Geen motor, maar op de wind vervoeren ze de cacaobonen naar Amsterdam”, aldus Marije.
Tour door de fabriek
In de rondleiding vertelt Marije uitgebreid over het proces waar het begint met het schoonmaken en dan het branden in de ballroast machine. Een machine uit 1930 die ze via een crowdfunding hebben verkregen. Vervolgens vindt het kraken van de boon in de winnowing machine plaats, dan het malen in de grinders en daarna het walsen. Ten slotte ontstaan de chocoladerepen in de koude ruimte en gaan ze per elektrische bakfiets de deur uit. Dat is van bean-to-bar produceren in een fabriek. Wil jij ook eens weten en van dichtbij zien hoe chocolade wordt gemaakt? Eén keer per maand is er op zaterdag of zondag de fabriek bezoeken en uiteraard ook de chocolade proeven. Een rondleiding kun je hier boeken.