Zes sociaal ondernemers hebben het trainingstraject Omgaan met de Gemeente succesvol afgerond. In het trainingstraject hebben de deelnemers kennis en vaardigheden opgedaan om de samenwerking…
Trainingstraject Omgaan met de Gemeente 2022 succesvol afgesloten
Zes sociaal ondernemers hebben het trainingstraject Omgaan met de Gemeente succesvol afgerond. In het trainingstraject hebben de deelnemers kennis en vaardigheden opgedaan om de samenwerking met gemeenten te versterken. In deze blog blikken we terug op het trainingstraject.
Hoe lopen de lijnen in de gemeente en hoe functioneert de gemeente?
De eerste trainingsdag is gegeven door Tim Savenije en Anneke van der Linde, adviseurs economische zaken van de gemeente Utrecht. Tim en Anneke hebben de ondernemers meegenomen in de organisatiestructuur van de gemeente Utrecht. Hoe liggen de verhoudingen tussen de ambtenaren, de raad en het college van B&W? Wie is de baas van de gemeente? En voor welke onderwerpen kan je beter aankloppen bij de politiek en bij welke beter bij de beleidsmedewerkers? Al deze vragen zijn in de eerste trainingsdag beantwoord, deze verkregen informatie dient als basis voor het succesvol afronden van het trainingstraject. De belangrijkste lessen uit de eerste trainingsdag zijn:
- Bepaal op welke manier je met de gemeente wil samenwerken.
- Verdiep je in de speerpunten en actualiteit van de gemeente.
- Pas jouw verhaal aan op de desbetreffende gemeente (laat zien dat je weet waar ze mee bezig zijn).
Hoe breng je je boodschap goed over op de gemeente?
De tweede trainingsdag stond in het teken van de pitch richting de gemeente. Hoe breng je je boodschap op een effectieve manier over op de gemeente? Jurgen Warmerdam, Adviseur public affairs bij Trias Politica zette zijn ervaringen in om de propositie van ondernemers aan te scherpen. Jurgen gaf de deelnemers een aantal belangrijke lessen mee;
- Kijk in het collegeakkoord van een gemeente en spits je boodschap daarop toe, zo kun je je verhaal nog beter afstemmen op de doelen en ambities van de gemeente waarmee je wil samenwerken.
- Verdiep je in het perspectief van de ander: met wie zit je aan tafel, wat zijn diens belangen?
- Formuleer punten die jij naar voren wilt brengen op een scherpe, complete en eenduidige wijze.
“De training heeft mij veel gebracht, vooral in het begrip krijgen in hoe gemeenten werken en de hoe de lijnen daarin lopen. En hoe wij daarmee om kunnen gaan, om gezamenlijk succes te bereiken”(Deelnemer Omgaan met de Gemeente 2022).
Onderhandelen, onderhandelen en nog eens onderhandelen.
De derde trainingsdag staat volledig in het teken van onderhandelen. Geurt Jan de Heus, schrijver van het boek ‘alles is onderhandelen’ en trainer bij RoutsLaeven gaf de training. Want naast kennis over het functioneren van de gemeente en de manier waarop je een boodschap kan overbrengen, zijn gesprekstechnieken belangrijk voor een succesvolle onderhandeling. Geurt Jan gaf hierbij de volgende lessen mee:
- Beschrijf de realiteit, benoem de kosten en baten in de onderhandeling, dan worden ze namelijk onderdeel van de oplossing.
- Houd rekening met het belang van de gemeente en koppel je eigen ideeën altijd aan de doelstellingen van gemeenten.
Presenteer je verhaal aan de wethouder.
Op de laatste dag komt alles samen in een pitch voor wethouder Economische zaken, WMO en Emancipatie Guido Rink en beleidsadviseur Matthijs de Jong van de gemeente Emmen. De wethouder gaf direct feedback. Hoe komt de boodschap over? Wat valt hem op? Wat zou hij anders doen? De belangrijkste lessen die Guido Rink meegaf zijn;
- Wees je bewust waar de wethouder of ambtenaar voor aan de lat staat en leg uit hoe je met jouw onderneming kan bijdragen aan de ambities. Daarbij is het ook goed bewust te zijn van de politieke cyclus. Jaar voor de verkiezingen? Dat is het moment dat bestuurders willen ‘oogsten’ en laten zien wat ze hebben bereikt in de collegeperiode. Speel daar slim op in.
- Pas je verhaal toe op de taal van de gemeente, bijvoorbeeld door dezelfde bewoordingen te gebruiken die in het collegeakkoord staan.
In het najaar van 2023 gaan we weer van start met een nieuw traject.
Wil je volgend jaar deelnemen aan Omgaan met de Gemeente? Stuur een mail naar jorien@social-enterprise.nl
Dit trainingsprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Stedennetwerk G40.
Op 30/03/2023 organiseren we het Social Enterprise Overheidscongres. Deze dag staat het helemaal in het teken van de (potentiële) samenwerking tussen sociaal ondernemers en lokale overheden. Zie hier voor de eventpagina