Stel je een dame voor van 86 jaar oud. Haar liefste wens is om de gedenkplaats van haar overleden dochter in Leiden te bezoeken. Zelf…

Sociaal netwerk Zorgvoorelkaar

Deel deze pagina:

Stel je een dame voor van 86 jaar oud. Haar liefste wens is om de gedenkplaats van haar overleden dochter in Leiden te bezoeken. Zelf woont ze in Etten-Leur en ze heeft geen familie die haar in de rolstoel met de auto naar Leiden kan brengen.
Haar wens wordt omgezet in een opdracht en op online marktplaats Zorgvoorelkaar.com geplaatst. Twee weken later rijdt een jonge vrouw met de 86-jarige dame naar Leiden.

Dat heet zorgen voor elkaar.En het is hard nodig ook, zo stellen Patrick Anthonissen en Mathijs Huis in ‘t Veld, die eind 2011 de online marktplaats Zorgvoorelkaar lanceerden.

E-daten voor zorg en hulp
Zorgvoorelkaar is een online platform waarbij mensen met een zorg- of hulpvraag worden gekoppeld aan vrijwilligers of professionals. Zeg maar e-daten voor zorg en hulp. Patrick: ”Waar de overheid voorheen een zorgplicht had, is nu sprake van een compensatieplicht. Dat heeft grote gevolgen voor mensen met een zorgvraag, zeker nu de vergrijzing steeds verder toeneemt.”
De oprichters van Zorgvoorelkaar signaleren dat veel formele zorg moet worden omgezet naar informele zorg. Met hun platform dragen zij een stukje bij in het vrijmaken van extra capaciteit in informele zorg. Mathijs : “We willen zorgen voor een andere weer makkelijk, laagdrempelig en leuk maken. Hiermee geeft Zorgvoorelkaar vrijwilligerswerk in zorg en welzijn nieuw elan.”

Jonge doelgroep
Met hun vernieuwende aanpak weet het platform van Zorgvoorelkaar een jonge doelgroep aan zich te binden. De helft van de de vrijwilligers is jonger dan 40 jaar, twintig procent van de vrijwilligers is zelfs jonger dan 25 jaar. Hiermee levert Zorgvoorelkaar toegevoegde waarde voor gemeenten en zorgaanbieders, die deze doelgroepen vaak nog lastig weten te bereiken.

220.000 extra vrijwilligers nodig
De mannen van Zorgvoorelkaar zijn social entrepreneurs pur sang: zij pakken zo een groot maatschappelijk probleem aan door te ondernemen. Bovendien zijn zij ervan overtuigd dat over 5 tot 10 jaar iedereen met een zorgvraag bij hen of bij een ander online platform staat geregistreerd. Patrick: “We zullen echt veel meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Want bijna een miljard euro aan bezuinigingen in de thuiszorg moeten vrijwilligers gaan opvangen. Daar zijn naar verwachting zo’n 220.000 vrijwilligers extra voor nodig.”

Gemeenten betalen
Voor gemeenten is Zorgvoorelkaar een prima platform om zaken mee te doen. Gemeenten worstelen met de uitvoering van de WMO en komen handen te kort. Zij hebben groot belang bij het beschikbaar maken van instrumenten zoals de online marktplaats om zelfredzaamheid en burgerparticipatie te vergroten. Het verdienmodel van Zorgvoorelkaar is dan ook gestoeld op contractafspraken met gemeenten en zorgorganisaties.
Gemeenten betalen Zorgvoorelkaar om te zorgen dat de marktplaats succesvol lokaal wordt geïmplementeerd. Zo start Zorgvoorelkaar verschillende online marketing campagnes om mensen bekend te maken met de online marktplaats voor zorg en hulp. Voor particuliere hulpvragers en vrijwilligers is en blijft Zorgvoorelkaar gratis.

Doe mee
Als je toch boodschappen doet, waarom zou je dan niet wat extra’s meenemen voor de buurvrouw om de hoek? Of leer iemand met een verstandelijke beperking hoe het OV werkt en draag bij aan zijn of haar onafhankelijkheid.

Doe mee en meld je aan als vrijwilliger op http://www.zorgvoorelkaar.com/.

Facts

  • Op Zorgvoorelkaar staan ruim 1750 opdrachten en de site telt ruim 2900 gebruikers
  • Daarvan is de helft vrijwilliger, een kwart professional en nog een kwart hulpvrager
  • 40 % van de hulpvragen zijn afkomstig van particulieren, de rest van organisaties
  • Sinds de livegang eind 2011 zijn ruim 1900 unieks contacten gelegd tussen hulpvragers, professionals of zorg- en welzijnsorganisaties
  • Gemiddeld krijgt 90% van de particuliere hulpvragers een reactie
  • Zorgvoorelkaar is actief in de gemeente Breda, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Roosendaal, Vught, Delft, Etten-Leur, Midden-Delfland en Veldhoven
  • Dit jaar start Zorgvoorelkaar een landelijke campagne en wil daarmee een veel grotere schaal creëren

Meer lezen over social enterprises?
Bekijk hier de vorige afleveringen

Aflevering 1 – Ruud & Edvard van Taxi Electric
Aflevering 3 – Ronald & Sjoerd van Specialisterren 
Aflevering 4 – Fer & Arno van De Prael 
Aflevering 5 – Mark & Tiemen van Roetz-Bikes
Aflevering 6 – Elike van Counting Flowers 
Aflevering 7 – Maurits & Camille van WakaWaka