Stefan en Willemijn gaan in aflevering 4 in gesprek met Naz Kawan, co-founder van A Beautiful Mess. Een textielatelier waar mensen met een vluchtelingenachtergrond werken aan circulaire producten van ingezameld…
Luister nu naar Systeem op de schop met A Beautiful Mess
Stefan en Willemijn gaan in aflevering 4 in gesprek met Naz Kawan, co-founder van A Beautiful Mess. Een textielatelier waar mensen met een vluchtelingenachtergrond werken aan circulaire producten van ingezameld textiel en restpartijen. Nog een ondernemer met een duale missie van circulariteit en arbeidsparticipatie! Hoe slaat Naz deze twee vliegen in Ă©Ă©n klap? Naz neemt je mee in haar verhaal over hoe ze de vervuilende kledingindustrie wil veranderen en ambachtelijk werk terug naar Nederland wil halen. Hoe speelt haar eigen achtergrond hier een rol in? Ook hebben we het over hoe ze samenwerkingen aangaat met bedrijven zoals De Bijenkorf en Ace & Tate. Zelfs Tommy Hilfiger himself staat te trappelen om een circulaire collectie uit te brengen met A Beautiful Mess.
De kledingindustrie staat in de top 3 van vervuilendste industrieën in de wereld. Alleen al in Nederland produceren we jaarlijks 80 miljoen kilo textielafval. Naz benadert dit grote probleem op microniveau en handelt hiernaar. Lokale produceren en gebruik maken van afvalstromen en leftover fabrics bieden de uitkomst. Op een bijzondere manier werkt ze op ambachtelijke werkwijze en zet ze daarbij kleermakers in hun kracht.
A Beautiful Mess werkt met kleermakers met een vluchtelingenachtergrond. In de vluchtelingenstroom zitten veel talenten die nu niet benut worden, terwijl we die juist moeten inzetten en niet moeten kijken naar wat ze niet kunnen. Naz noemt in de podcast een voorbeeld van zo’n verhaal. Mahmut is een Syrische jongen die op jonge leeftijd alleen naar Nederland is gevlucht. In Syrië heeft hij jarenlang ervaring opgedaan als kleermaker, tegelijkertijd een ugly thruth, omdat hij op te jonge leeftijd in fabrieken aan de slag moest. Maar al dat talent en opgedane vaardigheden worden in Nederland niet meer benut. A Beautiful Mess opent juist de deur voor Mahmut en vele anderen, zodat zij het ambachtelijke werk terug naar Nederland kunnen halen. Naz ziet het absoluut niet als werken met mensen met een beperking. De beperking wordt gecreëerd door het systeem wat we hier in Nederland hebben neergezet. Ze staan juist heel erg in hun kracht.
De treffende combinatie van ambachtelijke talenten benutten en een circulair proces inrichten zorgt ervoor dat A Beautiful Mess veel samenwerkingen met grote bedrijven realiseert. Naz is ervan overtuigd dat samenwerking de key is en mensen daarin de verandering maken. Ze werkt uitsluitend met bedrijven die ook echt een verandering teweeg willen brengen en zich daar hard voor maken. Ze gelooft dat de meeste mensen openstaan voor veranderingen maar niet weten hoe ze die moeten implementeren. Mensen kijken bewuster naar de producten die ze kopen. Waar komt het vandaan en door wie wordt het gemaakt? Door met grote bedrijven zoals De Bijenkorf, Ace & Tate, Tony’s Chocolonely en Tommy Hilfiger de handen ineen te slaan, wordt het bewustzijn bij de consument nog groter.
In de podcast wordt uitvoerig over de samenwerkingen gesproken en wat er moet gebeuren om het systeem te veranderen. Maar ook hebben we het nog over haar groeiuitdagingen, wat corona heeft betekent voor de modeindustrie, de mondmaskerfabriek die in no time uit de grond is gestampt en ook deelt ze haar belangrijkste tips als succesvolle onderneemster. En niet te vergeten: de shout out naar hun buren Renewal Workshop!
Luister nu de vierde aflevering van Systeem op de Schop via je favoriete podcast app:
Luister ook de andere afleveringen, check  www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop Â