In het najaar start een groot wetenschappelijk onderzoek naar het winstgevend maken van duurzame businessmodellen. Het programma wordt opgezet door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), het Groene Brein en de Groene Zaak. Pa…

Groot onderzoeksprogramma voor duurzame businessmodellen

Deel deze pagina:

In het najaar start een groot wetenschappelijk onderzoek naar het winstgevend maken van duurzame businessmodellen. Het programma wordt opgezet door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), het Groene Brein en de Groene Zaak. Partijen willen met dit programma de ontwikkeling van duurzaam ondernemen in Nederland fors versnellen. Er wordt gestreefd naar een onderzoeksbudget van zo’n twee miljoen euro verdeeld over vier onderzoeksprojecten gedurende vier jaar.

Het onderzoeksprogramma maakt onderdeel uit van de Sociale Infrastructuur Agenda, thema Duurzaamheid, van NWO. Doel van het onderzoeksprogramma is om nieuwe kennis over deze processen en de benodigde businessmodellen te ontwikkelen en ten goede te laten komen aan de praktijk van koplopende bedrijven en overheden.

Het onderzoeksprogramma zal gezamenlijk door NWO en het bedrijfsleven en overheden gefinancierd worden. Beleidsmedewerker Edwin Hubers van NWO: “Er is vanuit NWO zo’n 1,5 miljoen gereserveerd voor dit onderzoeksprogramma. Afhankelijk van de interesse vanuit het bedrijfsleven om dit onderzoek ook financieel te ondersteunen, zullen wij matchen. Grofweg kun je stellen dat voor elke euro die een bedrijf wil investeren in het onderzoek, NWO daar 2 euro tegenaan legt.”

Ondernemersvereniging De Groene Zaak en wetenschapsnetwerk Het Groene Brein gaan de komende maanden actief partijen benaderen om het onderzoeksprogramma verder uit te werken en om medefinanciering te realiseren.

Hubers: “Als er voldoende bedrijven de intentie afgeven om mee te doen in zo’n onderzoek, zal ergens in november de call voor projectvoorstellen worden opengesteld en wordt er een competitie uitgeschreven waar universiteiten en hogescholen in combinatie met bedrijfsleven een onderzoeksvoorstel kunnen indienen. De verwachting is dat er binnen het complete onderzoeksprogramma 4 projecten worden geselecteerd van elk zo’n 500.000 euro.”

Toepassing in de praktijk

Volgens hoogleraar Innovatiewetenschappen en Het Groene Brein-lid Marko Hekkert (Universiteit

Utrecht) zijn ondernemingen nu aan het experimenteren met duurzame innovaties, producten en productieprocessen. De academische wereld doet ondertussen met wetenschappelijk onderzoek snel kennis op over wat wel en niet werkt op dit terrein. De aansluiting kan volgens hem echter beter.

Hekkert: “Door dit onderzoeksprogramma wordt de hoognodige samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van duurzaamheid en business versneld. Ook worden diverse wetenschappelijke disciplines, zoals bedrijfseconomie, rechten en technologie met elkaar verbonden op een manier die toepassing in de praktijk van ondernemingen direct mogelijk maakt.”

Meer informatie vind je hier.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV