“Vanaf het moment dat mensen gingen betalen, ben ik eigenlijk constant in lichte paniek geweest”, dat zegt Bas van Abel, bedenker en directeur van Fairphone in een artikel in Vrij Nederland deze week. Het opinieblad beschrijft hierin hoe deze so

Vrij Nederland: het succes van een eerlijke Nederlandse telefoon

Deel deze pagina:

“Vanaf het moment dat mensen gingen betalen, ben ik eigenlijk constant in lichte paniek geweest”, dat zegt Bas van Abel, bedenker en directeur van Fairphone in een artikel in Vrij Nederland deze week. Het opinieblad beschrijft hierin hoe deze social enterprise tot stand is gekomen en waarom. Bas zag dat er veel mis is in de smartphone-industrie. “Maar ja. Wie moet die verandering in gang zetten? Zijn dat de ngo’s, de overheid, de consumenten zelf?” Bas nam de verantwoordelijkheid op zich, met succes.

Fairphone_VNNog geen twee jaar geleden besloot Bas met zijn collega’s dat ze als Fairphone niet langer alleen campagne willen voeren tegen praktijken waarvan almachtige telecomgiganten jarenlang hebben beweerd dat ze er nu eenmaal weinig aan kunnen veranderen: de ‘bloedmineralen’ uit Congo die in mobieltjes verwerkt worden, de Chinese fabrieken waar tieners voor een hongerloontje smartphones in elkaar schroeven en de reusachtige bergen elektronisch puin die buiten het zicht van de westerse wereld liggen weg te roesten. Ze besluiten een alternatief op de markt te gaan brengen: de Fairphone, een zo ‘eerlijk’ mogelijke smartphone, geproduceerd met zo min mogelijk schade voor mens en natuur. Op 13 november 2013 werd de 25.000ste Fairphone besteld en  vanaf januari zijn al deze smartphones in gebruik genomen. Hoe zit dat? Wat doet Fairphone en hoe gaan ze te werk?

Lees hier het artikel uit Vrij Nederland.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV