Er komt veel op de kringloop af. De overheid trekt zich terug, de concurrentie neemt toe, zowel voor de goedereninstroom als voor de winkel. Daarnaast veranderen de behoeften van de consument razendsnel. Accenture, De BKN en Social Enterprise La

Kringloopbranche onderzoekt mogelijkheden

Deel deze pagina:

Er komt veel op de kringloop af. De overheid trekt zich terug, de concurrentie neemt toe, zowel voor de goedereninstroom als voor de winkel. Daarnaast veranderen de behoeften van de consument razendsnel. Accenture, De BKN en Social Enterprise Lab brachten op 8 mei het rapport Kringloop 2020: Samen Sterk uit, een onderzoek naar mogelijkheden om binnen de kringloopbranche groei te creëren door samen te werken in een social franchise model

Kringloopbedrijven zijn social enterprises met grote maatschappelijke waarde, het doel van bedrijven in de kringloopbranche is het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het hergebruik van goederen en grondstoffen. Hiermee wordt een grote sociale, ecologische en economische waarde gecreëerd:

Mark Hillen (Se.lab en Social Enterprise NL): “Naar schatting werken er 12.000 mensen in de sector van wie minstens 6.000 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast gaat er zo’n 150.000 ton goederen in de sector om, goed voor een reductie van ongeveer 150 ton CO2uitstoot. Dit is gelijk aan het energieverbruik van zo’n 65.000 huishoudens.”

Het belangrijkste advies van Kringloop 2020: Samen Sterk is dat de kringloopbedrijven intensief moeten samenwerken. Samenwerking kan de marktkracht vergroten, zowel online als in de winkel. De Kringloop wordt daarmee ook een interessante businesspartner voor grote bedrijven die willen werken aan een circulaire economie. Daarnaast kan de Kringloop een belangrijke partner zijn voor gemeenten. Basis voor de samenwerking is een heldere maatschappelijke doelstelling gericht op het creëren van werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking en hergebruik van producten en grondstoffen. De additionele marktkracht vertaalt zich direct in arbeidsplaatsen. Deze samenwerking wordt kracht bijgezet door een centrale service organisatie, in de vorm van een social franchise.

Doel van het rapport is het bewust maken van belangrijke externe ontwikkelingen in de kringloopbranche en de mogelijke gevolgen daarvan en tevens de branche ervan te overtuigen dat een antwoord op de ontwikkelingen noodzakelijk is om de waarde van de kringloopsector te vergroten.

Op 6 juni zal in de algemene ledenvergadering van de BKN (Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland) worden geïnventariseerd welke bedrijven meewerken aan de volgende fase, het maken van een blauwdruk voor de nieuwe samenwerking. Belangrijke elementen van deze blauwdruk zijn een heldere maatschappelijke doelstelling, een beschermde merknaam, een online platform, een herkenbare winkel, de nieuwe centrale service organisatie en het financieel model van de samenwerking. Dit project gaat na de zomer van start.

Het onderzoek is uitgevoerd en aangeboden door Accenture, in samenwerking met se.lab. Accenture is wereldwijd opererend management consulting, technology services- en outsourcing bedrijf. Accenture doet dit in het kader van haar wereldwijde Skills to Succeed-programma, wat als doel heeft om 700.000 mensen de vaardigheden te geven om te slagen op de arbeidsmarkt of in het ondernemen.

Download hier het rapport: ‘Kringloop 2020: Samen Sterk’

 

Locatie:
Herengracht 505
1017BV