In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden interviews met diverse sprekers gepubliceerd.Nu gemeenten te maken krijgen met teruglopende budgetten wordt strategisch aanbesteden steeds belangr
Interview: Naar een duurzaam inkoopbeleid
In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden interviews met diverse sprekers gepubliceerd.
Nu gemeenten te maken krijgen met teruglopende budgetten wordt strategisch aanbesteden steeds belangrijker. Hoe kunnen doelen zoals het tegengaan van luchtvervuiling of het verhogen van de arbeidsparticipatie worden gekoppeld aan inkoop? PwC Nederland heeft in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit een methode ontwikkeld die dit voor gemeenten makkelijk maakt: Sustainable Business Modeling. Deze wordt toegelicht op het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeente“. Een eerste inzicht in wat de workshop de deelnemer kan brengen:
In de workshop wordt de casus van Rimetaal behandeld, waarom is er gekozen voor dit bedrijf?
Rimetaal B.V. is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling, productie, verkoop en onderhoud van hoogwaardige metaalproducten zoals afvalinzamelsystemen en geluiddempende aggregaatomkastingen. Duurzaamheid (producten, productie en mensen) staat centraal in haar beleid . Het people aspect waar Rimetaal zich op richt, uit zich zowel bij medewerkers als klanten: er worden arbeidsplaatsen aangeboden aan rehabiliterende probleemjongeren en het gebruik van lasrobots voorkomt ongevallen tijdens het lassen. De robuuste ophanging van de afvalsystemen voorkomt ongevallen tijdens het legen. Doordat de producten een lange levensduur hebben en er tijdens het productieproces zorg wordt gedragen voor een lage CO2 uitstoot, is ook het planet aspect meegenomen in haar bedrijfsvoering.
Wat voor rol ziet PwC voor de gemeente?
De (lokale) overheid heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Door de manier waarop de criteria om hieraan te voldoen zijn opgesteld, is het in de praktijk echter nog steeds mogelijk om een leverancier te selecteren op basis van eenmalige aanschafprijs in plaats van op basis van duurzaamheid (in combinatie met prijs). De gemeentelijke inkoper heeft zodoende behoefte aan inzicht in de bijdrage van inkoopbeleid. De uitdaging voor Rimetaal en andere organisaties, waaronder social enterprises, is om potentiële klanten, en dan in het bijzonder de gemeentelijke inkoper, te laten ervaren wat de bijdrage van een (al dan niet) duurzame inkoop is.
Hoe kan PwC gemeenten hierbij helpen?
Sustainable Business Modeling is een methodiek, ontwikkeld door PwC in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, die (strategische) besluitvormers in staat stelt om het (zowel kwantitatieve als kwalitatieve) effect van hun investeringen op People, Planet en Profit indicatoren met elkaar te vergelijken en mee te nemen in de besluitvorming. Om alle effecten van de besluitvorming inzichtelijk te maken wordt de methodiek geprogrammeerd in de gebruiksvriendelijke tool The Business Simulator.
Meer weten over hoe deze methodiek in de praktijk tot uitvoering komt en wat dit voor uw gemeente betekent? Op 4 september verzorgen Robert van der Laan (partner Sustainability and Integrated Reporting) en Myrthe van der Plas (Data Analytics) namens PwC Nederland een workshop over strategisch inkopen op het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeente“.
Locatie:
Herengracht 505
1017BV