De overheid laat veel kansen liggen om via aanbestedingen maatschappelijke waarde te maximeren, zie onze beleidsagenda Iedereen Winst.Vorig jaar heeft het Europees Parlement nieuwe richtlijnen over aanbestedingen aangenomen, dit betekent dat …
Reactie 'Implementatiewet aanbestedingsrichtlijnen'
De overheid laat veel kansen liggen om via aanbestedingen maatschappelijke waarde te maximeren, zie onze beleidsagenda Iedereen Winst.
Vorig jaar heeft het Europees Parlement nieuwe richtlijnen over aanbestedingen aangenomen, dit betekent dat Nederland deze voor 2016 moet invoeren. De Europese Unie maakt met de nieuwe richtlijn expliciet dat overheidsaanbestedingen bij moeten dragen aan de Horizon 2020 doelen van de Europese Unie op het gebied van innovatie, duurzaamheid en inclusiviteit. Lidstaten zijn niet verplicht alle onderdelen van de nieuwe richtlijn over te nemen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een internetconsultatie uitgeschreven om iedereen de gelegenheid te geven te reageren op de voorstellen van het ministerie. De internetconsultatie is inmiddels gesloten.
Voor sociale ondernemingen zijn Artikel 20 en Artikel 77 relevant.
Artikel 20 geeft overheden de mogelijkheid aanbestedingen voor te behouden aan ondernemingen: “die de maatschappelijke en professionele integratie van gehandicapten of kansarmen tot doel hebben, of de uitvoering van deze opdrachten voorbehouden in het kader van programma’s voor beschermde arbeid, mits ten minste 30 % van de werknemers van deze werkplaatsen, ondernemingen of programma’s gehandicapte of kansarme werknemers zijn.” Het ministerie is voornemens dit artikel over te nemen. Social Enterprise NL juicht deze beslissing. Lees hier onze hele reactie.
Artikel 77 geeft overheden de mogelijkheid aanbestedingen voor te behouden aan organisaties: “op het gebied van gezondheid, sociale en culturele diensten.
Een organisatie als bedoeld in lid 1 moet aan alle hierna volgende voorwaarden voldoen:
a) haar doel is het vervullen van een opdracht van algemeen belang die verband houdt met de in lid 1 bedoelde diensten;
b) winsten worden opnieuw geïnvesteerd met het oogmerk het doel van de organisatie te behartigen. Wanneer winsten worden uitgekeerd of herverdeeld, dan moet dit op grond van participatieve overwegingen geschieden;
c) de beheers- of eigendomsstructuren van de organisatie die de opdracht uitvoert, zijn gebaseerd op werknemersaandeelhouderschap of beginselen van participatie, of vergen de actieve participatie van werknemers, gebruikers of belanghebbenden, en
d) door de betrokken aanbestedende dienst is uit hoofde van dit artikel in de laatste drie jaar aan de organisatie geen opdracht voor de diensten in kwestie gegund“. Het ministerie heeft dit artikel niet overgenomen, Social Enterprise NL vindt dat een gemiste kans, lees hier waarom.
Het is uiteindelijk aan de Tweede Kamer om te beslissen welke artikelen worden overgenomen, wij zullen onze positie dan ook naar de verantwoordelijke Kamerleden communiceren.
Locatie:
Herengracht 505
1017BV