Op 6 september 2016 vond de negentiende editie van ‘Duurzame Dinsdag’ plaats: een evenement waar jaarlijks, elke eerste dinsdag van september, honderden mensen hun duurzame ideeën en initiatieven tonen.
Sociale ondernemingen op Duurzame Dinsdag 2016
Op 6 september 2016 vond alweer de negentiende editie van ‘Duurzame Dinsdag’ plaats: een evenement waar jaarlijks, elke eerste dinsdag van september, honderden mensen hun duurzame ideeën en initiatieven komen tonen. Ook worden er uit al die ideeën een aantal genomineerd voor verschillende duurzaamheidsprijzen. Een deel van deze prijzen werd gewonnen door sociale ondernemingen. Er werden in totaal 511 initiatieven ingezonden, en sociale ondernemingen vervullen daar een steeds grotere rol in.
Thema’s als klimaat, techniek, circulaire economie, energie opwekken en bewustwording waren dit jaar de meest aanwezige onderwerpen. 47% van de inzendingen kwam van bedrijven en sociaal ondernemers, en ongeveer driekwart van alle inzendingen was gericht op het hebben van een nationale impact.
Greenchoice Energieprijs
De Greenchoice Energieprijs wordt uitgereikt aan een idee, oplossing of advies dat Nederlanders dicht bij huis de baas maakt over hun eigen energie. Sociale onderneming Sungevity won deze prijs met hun initiatief ‘Schooldakrevolutie’. Met dit project streven zij ernaar om de daken van scholen in Nederland te bedekken met zonnepanelen. In 2020 moet dat aantal op meer dan 50% uitkomen. Naast de duurzame oplossing om op deze manier schone energie op te wekken, werd de onderneming ook geprezen om de educationele waarde die het project toevoegt.
Kracht in NL Publiciteitsprijs
Ook werd de Kracht in NL publiciteitsprijs uitgekeerd. De doelstelling hierbij is de bewustwording van het belang van duurzaam ondernemen en leven. Één van de leden van Social Enterprise NL won een van deze prijzen: ‘Afval loont’ is een initiatief om huishoudens hun afval beter te laten scheiden. Inwoners van een gemeente waarin het initiatief gaande is, krijgen geld voor elke kilo gescheiden afval die ze inleveren. In de filialen van Afval loont werken alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus zowel het milieu als de maatschappij worden er beter van.