13 oktober start voor de derde keer het access to finance programma Next Level: het traject voor ondernemers die een nieuwe stap willen zetten en daarvoor groeikapitaal zoeken.
Next Level: access to finance programma
13 oktober start voor de derde keer het access to finance programma Next Level: het traject voor ondernemers die een nieuwe stap willen zetten en daarvoor groeikapitaal zoeken. Acht deelnemers zijn geselecteerd voor dit intensieve en spannende traject. Deelnemers aan Next Level 2016 zijn Coffeemania, BookDifferent, Flextensie, CO2Operate, Dakdokters, Mantelaar, Van Hulley en YouBeDo.
Op 12 december pitchen acht ondernemers hun investeringscase. Maar ze komen niet zomaar op het podium: eerst wordt hen het vuur aan de schenen gelegd door het Next Level Forum over hun groeiambities en bijbehorende investeringsvraag. Aan het eind van dit forum hebben ondernemers een concreet advies hoe zij hun propositie verder kunnen aanscherpen. Hier gaan zij vervolgens samen met een coach mee aan de slag. Het traject wordt afgesloten met het Next Level Pitch Event, waar de ondernemers hun investeringsplannen presenteren aan ons netwerk van investeerders.
In 2015 hebben vijf ondernemers gepitcht voor het investeerdersnetwerk. Drie van de vijf ondernemers hebben financiering gevonden en twee van hen zijn serieus met verschillende partijen in gesprek.Â
Maaike Groen, oprichter Miss Green, Deelnemer Next Level 2015:Â ‘Een enorm leerzaam traject waar ik veel heb geleerd van coaches en mede-ondernemers. De feedback die we hebben gekregen echoot nog steeds na in mijn hoofd. Dankzij het programma hebben we nu een financier gevonden die Ă©cht bij de missie van Miss Green past.’
Joost van Engen, oprichter Healthy Entrepreneurs, deelnemer Next Level 2015: ‘Het Next Level Programma van Social Enterprise NL was voor Healthy Entrepreneurs van grote waarde bij het aanscherpen van onze business case, het versterken van het vertrouwen in onze propositie en ter voorbereiding op een professionele pitch voor een groot aantal potentiĂ«le partners en investeerders. De kracht van het programma zit in de combinatie van training, coaching, uitgedaagd worden door experts en delen van ervaring met peer ondernemers.’
Maar zelfs als er niet direct een nieuwe samenwerking ontstaat, ervaren de deelnemers hun geĂŻnvesteerde tijd als welbesteed. Hieronder het verhaal van Hans Olthaar van GB4All (Green Buildings for All). Hij nam in 2014 deel aan Next Level en is daar nog steeds heel blij mee.
Ervaring deelnemer Next level Hans Olthaar:
“Mijn Next Level coach voorziet ons nog steeds van advies, gevraagd en ongevraagd.”
Recyclebare huizen voor iedereen
De naam GB4All zegt alles over de missie van het bedrijf: duurzame huizen bouwen voor iedereen. GB4All ontwerpt huizen die recyclebaar zijn, hun eigen energie opwekken en toekomstbestendig zijn; met enkele ingrepen wordt een familiehuis of een seniorenwoning. Ook verdiept GB4All zich in hoe dit betaalbaar te krijgen, bijvoorbeeld door een concept van huur met recht op koop uit te werken.
Focus op geld
“Door deelname aan Next Level kreeg ik een betere focus: een investeerder vinden kost tijd en je moet er echt voor gaan. Met de hulp van trainers en coaches, die ik echt van bijzonder professioneel formaat vond, heb ik een enorme slag gemaakt. Next Level heeft mij gemotiveerd vol te gaan voor het vinden van investeerders. En dat betekent echt dat er 90% van je tijd in het zoeken naar geld gaat zitten. Niet lang daarna vonden we bij een ander programma wel onze investeerders. Daar heeft de deelname aan Next Level zeker aan bijgedragen.”
Investeren is meer dan geld
“Ik heb nog steeds contact met de coach van Next Level. Hij geeft ons nog steeds, gevraagd en ongevraagd, advies. We kunnen sparren. Ook met de investeerders. Zij dragen veel meer bij dan geld: hun netwerk, kennis en ervaring is ook bijzonder waardevol. Samen kun je groeien. Want het doel is natuurlijk op eigen benen staan en je doelen realiseren zonder subsidies. Dat is de kracht van een social enterprise.”
Samen met een sterk team van coaches en experts Ă©n de ondernemers zelf, kijken we ernaar uit om deze acht social enterprises weer een stap verder te brengen.Â
Â